Cesare Deve Morire (Caesar Must Die) - Ο Καίσαρας Πρέπει Να Πεθάνει

Παραγωγή: Ιταλία - 2012

Διάρκεια: 76 λεπτά.

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Paolo & Vittorio Taviani

Πρωταγωνιστούν: Cosimo Rega, Salvatore Striano, Giovanni Arcuri, Antonio Frasca, Juan Dario Bonetti, Vincenzo Gallo, Rosario Majorana, Francesco De Masi, Gennaro Solito, Vittorio Parrella, Pasquale Crapetti, Francesco Carusone, Fabio Rizzuto, Fabio Cavalli, Maurilio Giaffreda.

Υπόθεση: Η παράσταση του Ιούλιου Καίσαρα του Σέξπηρ φθάνει στο τέλος της και οι καλλιτέχνες εισπράττουν τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κοινού. Τα φώτα σβήνουν, οι ηθοποιοί αποχωρούν από τη σκηνή και… επιστρέφουν στα κελιά τους. Βρισκόμαστε στη φυλακή ύψιστης ασφαλείας Rebibbia,  στα προάστια της Ρώμης, όπου είναι όλοι τους τρόφιμοι. Ένας από αυτούς σχολιάζει: «Από τότε που ανακάλυψα την Τέχνη, αυτό το κελί έχει γίνει πραγματικά μια φυλακή». Η κάμερα των Ιταλών δημιουργών καταγράφει τις συζητήσεις για τη διανομή των ρόλων, τις οντισιόν, τις προετοιμασίες, και εντέλει το ανέβασμα της παράστασης “Ιούλιος Καίσαρας”, με πρωταγωνιστές πραγματικούς κρατούμενους των φυλακών. Η ταινία αποτελεί μια συμβολική μεταφορά, ένα πείραμα πάνω  στη διαδικασία της αναμόρφωσης μέσα από το θεσμό της φυλακής.

Ντοκιμαντερίστικη  και άκρως ιδιαίτερη μεταγραφή ενός κλασικού έργου του Σαίξπηρ που τιμήθηκε με τη Χρυσή Άρκτο Καλύτερης Ταινίας στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου για τους υπερήλικες πλην σοφούς δημιουργούς από την Τοσκάνη.

Διανομή: Ama Films

Στις αίθουσες από 27.09.12