Frankenweenie

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2012

Διάρκεια: 87 λεπτά.

Είδος: Animation

Σκηνοθεσία: Tim Burton

Με τις φωνές των: Charlie Tahan, Tom Kenny, Robert Capron, Conchata Ferrell, Catherine O’Hara, Martin Short, Winona Ryder, Martin Landau, Atticus Shaffer και με τον Frank Welker να γαβγίζει στο ρόλο του Σπίθα.

Υπόθεση: Αφού έχασε αναπάντεχα τον αγαπημένο του σκύλο Σπίθα, ο μικρός Βίκτωρ επιστρατεύει την επιστήμη για να επαναφέρει στη ζωή τον καλύτερο του φίλο, μόνο που θα προκύψουν μερικές στραβοβελονιές. Ο Βίκτωρ προσπαθεί να κρύψει το «εργόχειρο» του, αλλά όταν ο Σπίθας το σκάει, οι συμμαθητές, οι δάσκαλοι κι ολόκληρη η πόλη τον αντιμετωπίζουν σαν τέρας.

Αντλώντας την έμπνευση του από το κλασικό αριστούργημα της Mary Shelley «Φράνκενσταϊν» ο Tim Burton έχει ασχοληθεί ξανά με την ιστορία ήδη από τη δεκαετία του 80. Για οικονομικούς λόγους  δεν ολοκλήρωσε τότε το σχέδιο, όπως το είχε αρχικά φανταστεί, δηλαδή μια μεγάλου μήκους animation ταινία, αλλά σκηνοθέτησε το 1984 ένα live action μικρού μήκους φιλμάκι.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά ο ιδιαίτερος σκηνοθέτης μας παρουσιάζει τον «Frankenweenie», όπως τον είχε ονειρευτεί: μια ασπρόμαυρη μεγάλου μήκους stop motion ταινία με τρισδιάστατο animation και χαρακτήρες βγαλμένους από κλασικές ταινίες τρόμου του ’30. Η Mary Shelley θα ήταν περήφανη. Το «Frankenweenie» είναι ένα αριστουργηματικό μείγμα σκοτεινού παραμυθιού, τρυφερής νοσηρότητας και αδυναμίας στον αλλόκοτο κόσμο των μοναχικών  και ονειροπόλων ψυχών με τα πελώρια μάτια και τους μαύρους κύκλους. Είναι μια ασπρόμαυρη ιστορία αγάπης για το είδος των ταινιών τρόμου, μια τρισδιάστατη ερωτική επιστολή στην παραδοσιακή τεχνική της κινούμενης κούκλας με την υπογραφή του ιδιοφυή ρομαντικού και goth σκηνοθέτη. Τη φωνή του Σπίθα υποδύεται ο Frank Welker γνωστός για τους τετράποδους ρόλους του συμπεριλαμβανομένων του Garfield και του Scooby Doo. Τη στοιχειωμένη μουσική υπόκρουση προσφέρει για άλλη μια φορά ο μόνιμος συνεργάτης του Μπάρτον Danny Elfman.

Κατά γενική ομολογία της διεθνούς κριτικής η καλύτερη ταινία του Μπάρτον εδώ και πολλά χρόνια. Λατρεύουμε και συνιστούμε ανεπιφύλακτα…

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 22.11.12