Μαγιόρκα

Κοσμοπολίτικη όσο λίγα νησιά, η Μαγιόρκα διαθέτει από τις καλύτερες ακτές της Μεσογείου. Τροπικές, μικρές ή μεγάλες, όποιο είδος παραλίας σας γοητεύει, είναι σίγουρο ότι θα τη συναντήσετε στο νησί. Το ανάγλυφο του νησιού είναι εξίσου εντυπωσιακό με την οροσειρά της Serra Tramuntana μήκους 100 χιλ., είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής, φιλοξενώντας πανέμορφα παραδοσιακά χωριουδάκια με μεσαιωνική ατμόσφαιρα.
Οι τουριστικές υποδομές της Μαγιόρκα είναι στο υψηλότερο standard. Ξενοδοχεία όλων των αστέρων, ατελείωτες επιλογές εστίασης και διασκέδασης, άριστο οδικό δίκτυο, και συγκοινωνίες όπως σιδηρόδρομο.

Palma: Η πρωτεύουσα της Μαγιόρκα είναι μια σύγχρονη μητρόπολη με ρομαντική ατμόσφαιρα στο ιστορικό της κέντρο. Σήμα κατατεθέν είναι ο επιβλητικός γοτθικός καθεδρικός ναός, La seu για τους ντόπιους. Αρμονικά φωτισμένος τις βραδινές ώρες όπως και τα παραπλήσια ιστορικά κτίρια, προκαλεί δέος με τις διαστάσεις του.
Σε αρμονία με την αύρα της Μεσογείου, το μέρος είναι το αγαπημένο σημείο συνάντησης όλων των επισκεπτών αλλά και των ντόπιων, αφού μπροστά από την εκκλησία στο π'αρκο υπάρχουν πολλά cafe, αλλά και τα καλύτερα εστιατόρια της Palma στους παρακείμενους δρόμους, το παραθαλάσσιο βουλεβάρτο και την μαρίνα. Σημαντικά αξιοθέατα της Palma είναι η κλειστή πλατεία Plaza Major με πολύχρωμα κτίρια, το δημαρχείο της πόλης και η μεγαλύτερη πλατεία Plaza Espana που είναι η αφετηρία των υπεραστικών λεωφορείων και του σιδηροδρόμου. Την καλύτερη θέα της πόλης μπορείτε να την απολαύσετε από τις επάλξεις του κάστρου Bellver που είναι κτισμένο σε ένα καταπράσινο λόφο. Φιλοξενεί ιστορικό μουσείο και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μπορείτε να το προσεγγίσετε και με τα λεωφορεία hop on - hop off που διασχίζουν την Palma.

Valldemossa: Στην καρδιά της Serra de Tramuntana είναι το ομορφότερο ορεινό χωριό του νησιού. Μεσαιωνικό στη εμφάνιση, μοιάζει να αιωρείται πάνω από ένα λόφο κατάφυτο από αμπέλια και κυπαρίσσια. Δέχεται πλήθος επισκεπτών που περιπλανώνται στα γραφικά σοκάκια με τις λουλουδισμένες προσόψεις και την δενδροσκέπαστη πλατεία μπροστά από το μοναστήρι La Cartuja. Κοντά στη Valldemossa θα συναντήσετε άλλο ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό, την Deya που είναι ιδανική για ηρεμία και χαλάρωση με συντροφιά τους ήχους της φύσης.


Arenal - Playa de Palma : Δύο διαδοχικές ακτές μήκους πολλών χιλιομέτρων που έχουν αφετηρία την Palma. Ιδανικές για όσους προτιμούν το κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά με αμμουδερή παραλία σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα. Κατά μήκος του ο πεζόδρομος δίπλα από την θάλασσα σφύζει από ζωή όλο το εικοσιτετράωρο. Μεγάλο ατού των δύο ακτών είναι ότι στο μέσον τους βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού και ένα από τα εντυπωσιακότερα ενυδρεία της Μεσογείου.

Formentor : Όταν βρεθείτε σε αυτή την περιοχή θα πιστέψετε ότι βρίσκεστε στις Σευχέλλες ή κάποιο τροπικό νησί. Θα την συναντήσετε στα βόρεια του νησιού. Από το λιμάνι του Port de Pollenca (πρώην ψαροχώρι), πλοιάρια μεταφέρουν τους τουρίστες στην ομορφότερη έκπληξη του ταξιδιού. Η παραλία είναι εξωτική με καταπράσινους λόφους που καταλήγουν στη θάλασσα, με τα δένδρα να έχουν τις ρίζες τους μέσα στο νερό. Το καλοκαίρι παρατηρείται το αδιαχώρητο, ενώ πίσω από την παραλία ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στην κορυφή της χερσονήσου, απ' όπου η θέα του ακρωτηρίου κόβει την ανάσα κυριολεκτικά. Στο Formentor υπάρχει και το ιστορικό ομώνυμο ξενοδοχείο που είναι η πρώτη επιλογή των διάσημων επισκεπτών της Μαγιόρκα.

Cala Figuera: Χωρίς καμία παραλία είναι η γραφικότερη "φωλιά" της ανατολικής ακτής. Η θάλασσα μπαίνει βαθιά μέσα στην καταπράσινη λοφοπλαγιά, με ένα πολύχρωμο ψαροχώρι αναπτυγμένο περιφερειακά. Η Cala Figuera είναι ιδανική για βουτιά από τα βράχια σε καταγάλανα νερά. Το καλύτερο σημείο είναι στη νότια πλευρά στην είσοδο του όρμου κάτω από το ξενοδοχείο Villa Serena. Η πιο ζωντανή ώρα ης ημέρας είναι το απόγευμα όταν επιστρέφουν τα ψαροκάικα και όλοι τρέχουν να αγοράσουν φρέσκο ψάρι.

La Calobra: Δύο διαδοχικές μικρές ακτές που είναι η φυσική κατάληξη του φαραγγιού Calobra. Η πρώτη ακτή La Calobra είναι με βότσαλο, όπως και η διπλανή της που συνδέονται μεταξύ τους με ένα πλακόστρωτο μονοπάτι με μοναδική θέα. Στην περιοχή υπάρχουν πάνω στα βράχια ταβερνάκια, ιδανικά για να συνδυάσετε καλό φαγητό με υπέροχη θέα. Η περιοχή της La Calobra είναι από τις αγαπημένες των οργανωμένων εκδρομών που συνδυάζουν πούλμαν, τρένο και πλοίο, με αφετηρία τη Palma.

Alcudia: Η Palma του βορρά είναι μια ολοζώντανη λουτρόπολη με τεράστιες αμμώδεις ακτές, μήκους δεκάδων χιλιομέτρων. Η παλαιά πόλη της Alcudia περιβάλλεται από τείχη και μοιάζει πολύ με τη δικιά μας παλαιά πόλη της Ρόδου.

Porto Cristo: Το κοσμοπολίτικο λιμάνι της ανατολικής πλευράς συνδυάζει τα πάντα, κλειστή παραλία με λεπτή άμμο και μεγάλη μαρίνα. Εκεί υπάρχουν και τα σπήλαια Cuevas del Drach
(www.cuevasdeldrach.com) με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και την λίμνη. Στην ευρύτερη περιοχή που είναι ιδανική για οικογενειακές διακοπές, θα σας προσφέρει πολύ καλές παραλίες όπως η Cala Millor, Cala Bona, Sa Coma και Cala D'oz όπως επίσης και το γραφικό ψαροχώρι Porto Colom.

Magalluf και Palma Nova: Δυτικά της Palma θεωρούνται οι hot παραλία του νησιού. Η διαδρομή μέχρι να τις συναντήσετε είναι ένα πανόραμα των πέντε αισθήσεων, αφού θα διασχίσετε καταπράσινους λόφους, γαλάζιους ορμίσκους και πολυτελείς κατοικίες. Οι δύο παραλίες είναι οι πολυπληθέστερες και κοσμικότερες της Μαγιόρκα. Είναι το κέντρο της διασκέδασης και φιλοξενούν πολλά θεματικά πάρκα. Πολύ καλή ακτή είναι και η γειτονική Paguera με τη χρυσή άμμο και τα εστιατόρια μαζί με τα μπαράκια να ακουμπούν το κύμα. Μετά την Paguera θα συναντήσετε το παραθαλάσσιο παραδοσιακό θέρετρο του Port d' Andraxt με πολύ πράσινο και μεγάλη μαρίνα.

Port de Soller: Πανέμορφο παραθαλάσσιο θέρετρο, με μικρή παραλία , γοητεύει με τις εικόνες του. Από εκεί ξεκινάει το παραδοσιακό ξύλινο τρένο που διασχίζει τις κοιλάδες της Serra de Tramuntana για να καταλήξει μετά από ένα αξέχαστο ταξίδι με αλλαγή συρμού στο Soller να καταλήξει στην Palma.



Θα πάτε

Iberia (www.iberia.com) μέσω Μαδρίτης και από εκεί με εσωτερική πτήση 60' λεπτών στην Palma.


Θα μείνετε

Convent de la Missiο: Πρώην μοναστήρι στη παλιά πόλη της Palma. (www.conventdelamissio.com)
Melia Victoria: στην παραδοσιακή λεωφόρο της Palma (www.gran-melia-victoria.com/en/
Villa Italia: Υπέροχη θέα στο νησιωτικό Port d'Andratx (www.hotelvillaitalia.com/hotel-mallorca/home/)
Villa: Οικογενειακό περιβάλλον στην Palma Nova (www.hotelsviva.com/en/hotel/viva-palmanova.html)


Θα φάτε

Στη Palma: La Palma (www.lapalmarestaurant.net), Mediterraneo 1930 (www.mediterraneo1930.com), Cellez sa Presma (www.cellersapremsa.com/en/presentacion.htm)
Στο Port de Soller: Bens d'Avall (www.bensdavall.com
Στο Porto Cristo: Sa Gruta Nova (www.sagrutanova.com)

Κείμενο : Vangelis Korros

Φωτογραφία : Vangelis Korros


View Larger Map