Το Μαργαριτάρι των Βερβέρων

Ο Βέρβερος τραγουδιστής YΕLAS από την Καβυλία της Αλγερίας, σε ένα ξεχωριστό και πρωτόγνωρο ταξίδι στην πλούσια μουσική παράδοση της πατρίδας του. Θα ερμηνεύσει στη μητρική του γλώσσα τραγούδια τόσο δικά του, όσο και παραδοσιακά, γνωρίζοντάς μας τις ιδιαίτερες πτυχές και τη μουσικότητα της βερβέρικης γλώσσας, όπως μόνο αυτός ξέρει να την παρουσιάζει. Θα ακουστούν τραγούδια από τα δύο του CD «ΙFILI» (2003) και «SLIYID» (2009), που θα μας φανερώσουν ότι ο YELAS είναι κάτι πολύ περισσότερο από ότι ένας τραγουδιστής που περνάει μηνύματα και όχι μόνον ένας απλός βάρδος της αλγερινής μουσικής «Rai», ο οποίος έχει ένα ξεχωριστό ύφος, που δεν μπορείς πουθενά αλλού να το συναντήσεις.

Ο Yelas γεννήθηκε στο Ταριχάντ, ένα ορεινό χωριό του Άτλαντα, στην Καβυλία της Αλγερίας πριν από 45 χρόνια. Το 1984, ως μαθητής Λυκείου, έφτιαξε το πρώτο του μουσικό συγκρότημα με συμμαθητές του, παίζοντας τραγούδια του Β.Dylan, του J.Brel, του P.Simon και του συμπατριώτη του Idir.  Στέλεχος του κινήματος «Bερβέρικη Άνοιξη», αγωνίσθηκε σθεναρά για τα δικαιώματα και την ταυτότητα του λαού του και κατόπιν έφυγε για τη Γαλλία όπου ζει και εργάζεται ως σήμερα.
«ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΓΥΜΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ ΜΟΥ», ανέφερε σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφο και «ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΓΡΑΦΩ ΣΤΙΧΟΥΣ».Είναι ένας μουσικός του κόσμου, επηρεασμένος τόσο από την ελληνική και την ισπανική μουσική όσο και από τη μεγάλη παράδοση των αμερικανών τραγουδοποιών, αλλά που τραγουδά στα Βερβερικά, την ξεχωριστή αυτή μουσική γλώσσα της γενέθλιας γης του.




Είσοδος 10 €

Πολυχώρος Πολιτισμού “διέλευσις

Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, 112 56, ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210 86 13 739/[email protected] / www.dieleusis.gr

 

 *Ο πολυχώρος πολιτισμού «διέλευσις» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με σκοπό την προώθηση των Τεχνών, του Ανθρωπισμού και του Εθελοντισμού.