Ladri Di Biciclette – Κλέφτης Ποδηλάτων (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Ιταλία – 1948 (Ασπρόμαυρο)

Διάρκεια:  93 λεπτά

Είδος: Νεορεαλιστικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Vittorio De Sica

Πρωταγωνιστούν: Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell, Gino Saltamerenda, Vittorio Antonucci,  Giulio Chiari, Elena Altieri.

Υπόθεση: Μεταπολεμική Ιταλία. Πείνα, ανέχεια αλλά και αξιοπρέπεια. Η ταινία ξεκινάει σε μια αλάνα, όπου ένα γεμάτο αγωνία τσούρμο ανέργων περιμένει να ακούσει ένα καλό νέο από τον υπεύθυνο του γραφείου εύρεσης εργασίας. Η τύχη χαμογελά σε κάποιον άνδρα που ονομάζεται Αντόνιο Ρίτσι, ο οποίος επιλέχθηκε από το δήμο της Ρώμης να εργαστεί ως αφισοκολλητής. Η δουλειά όμως απαιτεί ποδήλατο και ο Ρίτσι δεν έχει πια, το έχει δώσει ενέχυρο. Έτσι, θα πει ψέματα, θα πάρει τη δουλειά και μαζί μια ωραία στολή. Μέχρι αύριο πρέπει να βρει ένα ποδήλατο.

Η γυναίκα του έχει τη λύση: δίνει ενέχυρο τα σεντόνια της προίκας της και το ποδήλατο επιστρέφει στην οικογένεια. Πριν ξημερώσει οι ποδηλάτες-αφισοκολλητές ξεχύνονται στους δρόμους. Ανάμεσά τους και ο ευτυχισμένος ακόμα Ρίτσι. Την ώρα όμως που ανεβασμένος στη σκάλα του κολλά μια αφίσα που διαφημίζει την τελευταία ταινία της Ρίτα Χέιγουορθ, κάποιοι του κλέβουν το ποδήλατο. Η Ρίτα Χέιγουορθ κοιτά χαμογελαστή από τον τοίχο τον Ρίτσι να κυνηγά απεγνωσμένα τον κλέφτη.

Η επιβίωση της οικογένειας όμως εξαρτάται από το ποδήλατο. Έτσι, την επόμενη μέρα αρχίζει η αναζήτηση. Ο θεατής σιγά σιγά αρχίζει να συμπάσχει με τον Ρίτσι και με το μικρό του γιο, ακολουθώντας τους στις ατέρμονες περιπλανήσεις τους στους δρόμους της Ρώμης. Στις υπαίθριες αγορές, στα συσσίτια της εκκλησίας, στις φτωχογειτονιές, στη δυστυχία...

Μια ταινία που ακόμα και 60 χρόνια αργότερα συνεχίζει να βρίσκεται σε όλες τις λίστες top ten  του παγκόσμιου κινηματογράφου και που, πολύ πριν την καθιέρωση της κατηγορίας αυτής απέσπασε το 1950 Ειδικό Τιμητικό Όσκαρ. Με τους ερασιτέχνες πρωταγωνιστές της και τα γυρίσματα σε φυσικούς χώρους είναι μια ταινία που άλλαξε τον ρου της κινηματογραφικής Ιστορίας! Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Το απόλυτο αριστούργημα του ιταλικού νεορεαλισμού. Απλά θεϊκό!

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 18.07.13