September

Παραγωγή: Ελλάδα/Γερμανία - 2013

Διάρκεια: 99 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου

Πρωταγωνιστούν: Κόρα Καρβούνη, Μαρία Σκουλά, Νίκος Διαμαντής, Χρήστος Στέργιογλου, Γιούλικα Σκαφιδά.

Υπόθεση: Η Άννα, υπάλληλος σε ένα πολυκατάστημα, ζει μόνη με τον σκύλο της τον Μανού σε ένα μικρό διαμέρισμα. Ζουν αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο μέχρι που ο Μανού αρρωσταίνει ξαφνικά και πεθαίνει αφήνοντας την Άννα βουβή και απαρηγόρητη. Στην απέναντι μονοκατοικία ζει μια 4μελής οικογένεια με την οποία η Άννα διατηρεί μια τυπική γνωριμία. Της έρχεται η ιδέα να θάψει τον Μανού στον κήπο των απέναντι, αίτημα που γίνεται δεκτό και την φέρνει πιο κοντά με την πρόσχαρη οικογένεια κάνοντας το σπίτι της καταφύγιό της. Η Άννα προσπαθεί να ενσωματωθεί στη ζωή που ζουν η άλλη γυναίκα και τα παιδιά της προς μεγάλη δυσαρέσκεια του συζύγου που δεν χάνει την ευκαιρία να της τονίσει ότι η οικογένειά του δεν έχει ανάγκη την αγάπη της. Η Άννα, που ξέρει καλά τι σημαίνει να είσαι πιστός, δεν το βάζει κάτω με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων και τη σύγκρουση.

Όπως, ο Σεπτέμβρης χωρίζει το καλοκαίρι από τον χειμώνα, έτσι και ο «Σεπτέμβρης» της Άννας, σηματοδοτεί τα ψυχικά σύνορα, την αντοχή της αγάπης και της πίστης, αλλά και τη διαφορετικότητα του ατόμου. Ο Σεπτέμβρης είναι το σύνορο, μια αχνή παρένθεση ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα. Και ο χειμώνας πάντα έρχεται…

Η κινηματογραφική επιστροφή της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, δημιουργού του «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου», μετά από 11 χρόνια, σηματοδοτείται από μια ιστορία που απεικονίζει με ευαισθησία αλλά και λεπτομέρεια τη μοναξιά και την επιδίωξη της αγάπης στο σύγχρονο αστικό τοπίο και διαθέτει δύο υπέροχες γυναικείες ερμηνείες. Μακριά από το νέο κύμα του επονομαζόμενου Greek Weird Cinema (Κυνόδοντας κλπ.) η ταινία αποπνέει ζεστασιά, ανθρωπιά και συναισθήματα και καταφέρνει να χαράξει στη μνήμη του θεατή τα μελαγχολικά πρόσωπα των ηρωίδων της.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 03.10.13