Pedagogicheskaya poema (Road to Life) – Παιδαγωγικό Ποίημα : ο Δρόμος προς τη Ζωή

Παραγωγή:  ΕΣΣΔ - 1955

Διάρκεια: 111 λεπτά

Είδος: Βιογραφία  

Σκηνοθεσία: Aleksei Maslyukov, Mechislava Mayevskaya

Πρωταγωνιστούν: Vladimir Yemelyanov, Georgi Yumatov, Mikhail Pokotilo, Yelena Litskanovich, Nina Krachkovskaya, M. Chernov, Yuri Sarantsev. 

Υπόθεση: Μία ταινία ντοκουμέντο για την πρωτοποριακή στην εποχή της (1920)  παιδαγωγική μέθοδο που εφάρμοσε ο Σοβιετικός παιδαγωγός Άντον Σεμιόνοβιτς Μακαρένκο, ενάντια στη βία και στη σκληρότητα που εφαρμόζονταν ως εκπαιδευτικά εργαλεία έως τότε. Ένας ύμνος στη δύναμη της αφοσίωσης, της αγάπης και της επιμονής, ενάντια στα κοινωνικά στεγανά. Η ταινία αναπαριστά το πώς κατόρθωσε ο Μακαρένκο να μορφώσει επιτυχώς εκατοντάδες νεαρούς παραβάτες στην κολεκτίβα Γκόρκι. Η ταινία αναδεικνύει το εκπαιδευτικό έργο του Μακαρένκο ως προς την απόρριψη των βίαιων και αντιπαιδαγωγικών μεθόδων εκμάθησης του τσαρικού παρελθόντος, κάτι που φάνταζε εξαιρετικά ρηξικέλευθο εκείνη την εποχή. Ο Μακαρένκο  κατόρθωσε να μεταμορφώσει τα «δύσκολα» αυτά παιδιά σε σωστούς και ικανούς πολίτες, μόνο με υπομονή, προσπαθώντας να αναπτύξει μέσα τους αισθήματα αγάπης τόσο για την εργασία όσο και το ένα παιδί για το άλλο.

Ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός στο φόρτε του σε μια φροντισμένη βιογραφία που συμμετείχε και στο Φεστιβάλ Κανών. Για το σύγχρονο θεατή παρουσιάζει ενδιαφέρον ως ντοκουμέντο μιας εποχής και ενός καθεστώτος που παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Αξίζει να το αξιολογήσει κανείς, με βάση τις σύγχρονες εντελώς διαφορετικές πλην εξίσου δύσκολες συνθήκες, τόσο από άποψη φόρμας όσο και περιεχομένου. Ζωντανό ντοκουμέντο λοιπόν ή αξιοπερίεργο κατάλοιπο; Στην Sovcolor  οθόνη οι απαντήσεις…

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 31.10.13