12 Years a Slave – 12 Χρόνια Σκλάβος

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2013

Διάρκεια: 134 λεπτά

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Steve McQueen

Πρωταγωνιστούν: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong'o, Sarah Paulson, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Paul Dano, Adepero Oduye, Paul Giamatti, Garret Dillahunt, Scoot McNairy, Taran Killam, Chris Chalk, Michael K. Williams, Kelsey Scott, Alfre Woodard, Quvenzhané Wallis.

Υπόθεση: Στο ανομοιογενές και ταραγμένο τοπίο των Ηνωμένων Πολιτειών του 1841 πριν τον Εμφύλιο και τις μεγάλες αλλαγές της Αμερικής, ο Αφροαμερικανός Νεοϋορκέζος Σόλομον Νόρθαπ (Τσιούιτελ Ιτζίοφορ) ζει ως ελεύθερος πολίτης. Παρότι καλλιεργημένος οικογενειάρχης και ταλαντούχος μουσικός ο Σόλομον έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα - το χρώμα του δέρματός του! Λόγω αυτού λοιπόν, η μοίρα του επιφυλάσσει μια αρκετά απρόβλεπτη έκπληξη.]Ο Νόρθαπ απάγεται και πωλείται ως σκλάβος στον οπισθοδρομικό Νότο, αντιμετωπίζοντας τη βιαιότητα μιας πολωμένης κοινωνίας στο πρόσωπο ενός σκληρού, δυνάστη σωματέμπορου (Μάικλ Φασμπέντερ). Διατηρώντας την πίστη του στην ανθρωπιά και την καλοσύνη του κόσμου, ο Σόλομον δεν χάνει ποτέ την ελπίδα και το κουράγιο του για δικαιοσύνη - και παρόλο που η μοίρα του μοιάζει απόλυτα καταδικασμένη, ο ίδιος κοιμάται και ξυπνά αναζητώντας το άρωμα της χαμένης ελευθερίας. Μέσα από την ευτυχή συγκυρία της γνωριμίας του με έναν φιλάνθρωπο Καναδό (Μπραντ Πιτ), ρεφορμιστή και πολέμιο της θανατικής καταδίκης, καταφέρνει όχι μόνο να επιζήσει μέσα σ’ αυτή τη δωδεκαετή κόλαση, αλλά να βγει αλώβητος από την απίστευτη αυτή δοκιμασία, διατηρώντας, στο ακέραιο, το ήθος και την αξιοπρέπειά του.

Αλώβητη καλπάζει προς τα Oscar και η νέα αυτή δημιουργία του Βρετανού δημιουργού του Shame. 7 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και 7 Independent Spirit Awards και μια σειρά από βραβεία σε φεστιβάλ και από ενώσεις κριτικών για ένα συναρπαστικό αντιρατσιστικό δράμα που δεν χαρίζεται σε καμία Χολιγουντιανή σύμβαση.        

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 12.12.13