Sacro GRA

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία - 2013

Διάρκεια: 93 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Gianfranco Rosi

Υπόθεση: Ένα ασυνήθιστο ντοκιμαντέρ για τη ζωή μερικών ανθρώπων που ζουν και εργάζονται κατά μήκος του GRA, μεγαλύτερου περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου της Ιταλίας (Grande Raccordo Anulare/ Great Ring Road). Οι ήρωες της ταινίας είναι απλοί (τρόπος του λέγειν)  άνθρωποι, που ζουν  μια καθημερινότητα μεταξύ του ουσιαστικού και του ανούσιου, του μπανάλ και του συναρπαστικού. Το κοινό τους σημείο είναι ο αυτοκινητόδρομος-δαχτυλίδι που περικυκλώνει την Ρώμη, ένα μεγαλοπρεπές ανάχωμα κινούμενων οχημάτων που χωρίζει την πόλη από τα προάστια και είναι ο αληθινός πρωταγωνιστής της ταινίας. Ένας ευγενής και η κόρη του που νοικιάζουν τη βίλα τους σε τηλεοπτικά συνεργεία, οι ένοικοι ενός συγκροτήματος λαϊκών πολυκατοικιών, ένας βοτανολόγος που ερευνά την καταστροφή των φοινικόδεντρων από τα έντομα, ένας ψαράς, ένας νοσοκόμος πρώτων βοηθειών, μια οικογένεια λατινοαμερικάνων κι άλλοι γραφικοί και μη ήρωες συνθέτουν το πορτραίτο μιας πόλης που ακίνητη παρατηρεί τη σήψη της να προχωρά. Σαν ιερός κύκλος που προστατεύει την Αιώνια Πόλη ο αυτοκινητόδρομος παρακμάζει αναδεικνύοντας τη φθορά του σύγχρονου αστικού τοπίου.

To Sacro Gra είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που κατακτά τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, αλλά και η πρώτη Ιταλική ταινία που κερδίζει το μεγάλο βραβείο εδώ και 15 χρόνια.

Ο 50χρονος Τζιανφράνκο Ρόσι πέρασε δύο χρόνια κινηματογραφώντας το υλικό του και οκτώ μήνες μοντάροντάς το, εμπνεόμενος κατά δήλωση από το έργο του Ίταλο Καλβίνο «Αόρατες Πόλεις». Με αυτή τη γοητευτικά νωχελική ταινία παρατήρησης μας υπενθυμίζει ότι η αποτύπωση του βιομηχανικού αστικού τοπίου είναι εδώ και δεκαετίες Ιταλική υπόθεση.

Διανομή: Strada Films

Στις αίθουσες από 24.04.14