Ελλάδα-Κύπρος, μια μουσική συνάντηση» Κατερίνα Μηνά - Έλενα Μουζάλα

Τρίτη 6 Μαΐου, ώρα 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Μόλις τρεις ημέρες πριν από τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης στις 9 Μαΐου, το Μέγαρο φιλοξενεί δύο διεθνούς φήμης σολίστ, την υψίφωνο Κατερίνα Μηνά και την πιανίστα Έλενα Μουζάλα, σε ένα ρεσιτάλ αφιερωμένο στη σύμπραξη του ποιητικού λόγου με τη μουσική στην Ελλάδα και την Κύπρο, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο ελληνοκύπριες καλλιτέχνιδες θα συναντηθούν την Τρίτη 6 Μαΐου (ώρα έναρξης: 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος για να παρουσιάσουν τις συνθέσεις ενός Έλληνα και ενός Κύπριου δημιουργού από δύο διαφορετικές γενιές, του Μανώλη Καλομοίρη και του Κωνσταντίνου Στυλιανού. Το ρεσιτάλ της Κατερίνας Μηνά και της Έλενας Μουζάλα εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου «Ειδικές εμφανίσεις».

Τον πρώτο λόγο στην εκδήλωση «Ελλάδα-Κύπρος, μια μουσική συνάντηση» έχει ο Μανώλης Καλομοίρης (1883-1962), μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της λεγόμενης Εθνικής Σχολής, ο οποίος άφησε πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη από έργα λόγιας μουσικής. Συνέθεσε, μεταξύ άλλων, όπερες με ελληνοκεντρικά θέματα και πολλά έργα φωνητικής μουσικής (για χορωδιακά σύνολα αλλά και σολίστ), εμπνευσμένα από την ελληνική δημοτική και λαϊκή παράδοση, καθώς και από τους στίχους μεγάλων ελλήνων ποιητών. Ιδιαίτερη θέση στην εργογραφία του Καλομοίρη κατέχουν οι συλλογές μελοποιημένων ποιημάτων του Κωστή Παλαμά (1859-1943), αποσπάσματα από τις οποίες θα ερμηνεύσει η Κατερίνα Μηνά υπό τη συνοδεία της Έλενας Μουζάλα στο πρώτο μέρος του ρεσιτάλ. Θα ακουστούν τα τραγούδια: «Τρεις κοπέλες λυγερές» και «Ο ναός» από τον κύκλο Πολιτεία και μοναξιά, «Μην κλαις» και «Τραγούδια αγέννητα» από τον κύκλο Πεντασύλλαβοι, «Μια νεράιδα με γέννησε», «Γριά ζωή» και «Στέκει το βασιλόπουλο» από τα δημοφιλή Μαγιοβότανα και η λόγια διασκευή από τον Καλομοίρη του δημοτικού τραγουδιού «Η κατάρα», ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά τραγούδια του. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει επίσης τα έργα για σόλο πιάνο «Για τα Ελληνόπουλα», σειρά πρώτη αρ. 1-4, Μπαλάντα αρ. 1 και Ραψωδία αρ. 1 (σόλο πιάνο), τα οποία θα ερμηνεύσει η Έλενα Μουζάλα.

Ο ποιητικός λόγος και η μουσική δημιουργία σμίγουν και πάλι στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης «Ελλάδα-Κύπρος, μια μουσική συνάντηση», με τη «Συμφωνία των υγρών» για φωνή και πιάνο του νέου κύπριου συνθέτη Κωνσταντίνου Στυλιανού (
γενν. 1972) σε ποίηση Βασίλη Κουμή. Πρόκειται για τα τραγούδια: «Ακροδάκτυλα της ηδονής», «Συμφωνία των υγρών», «Υγρόν πυρ», «Μελαγχολία των υδάτων», «Άρια της Φρόσως», «Je suis de race lointaine», «Ιδεόγραμμα» και «Τρίχορδος λυγμός φιλότιμος». Όπως αναφέρει στο σημείωμά του για τη «Συμφωνία των υγρών» ο Κωνσταντίνος Στυλιανού, που είναι ένας από τους πιο γνωστούς κύπριους συνθέτες διεθνώς: «Η τολμηρή ποίηση του Βασίλη Κουμή πάντα με συγκινούσε. […] Η επιλογή των συγκεκριμένων ποιημάτων έχει να κάνει με την προσωπική μου αντίδραση προς το καθένα από αυτά και όχι με κάποιο είδος κριτικής επιλογής. Το βασικό κριτήριο δεν ήταν μόνο το αν μπορώ να αποδώσω το ποίημα μουσικά, αλλά και αν το ποίημα το επιτρέπει. Απώτερος στόχος είναι το πάντρεμα στίχου και μουσικής να αποφέρει ένα συνολικό αποτέλεσμα […] και να συγκινήσει (ή και να προβληματίσει) τον ακροατή».

Με έδρα το Λονδίνο, η Κατερίνα Μηνά διαπρέπει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Απόφοιτος της Guildhall School of Music and Drama και άξια πρέσβειρα της πατρίδας της σε όλο τον κόσμο, η κυπριακής καταγωγής υψίφωνος έχει βραβευθεί στους διεθνείς διαγωνισμούς Εκκλησιαστικής Μουσικής (Ιταλία) και «Julian Gayarre» (Ισπανία), ενώ το 2009 της απενεμήθη το βραβείο της «Τραγουδίστριας της χρονιάς» από το γνωστό γαλλικό περιοδικό Madame Figaro. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους ρόλους της Βιολέττας από την Τραβιάτα του Βέρντι, της Φιορντιλίτζι από την όπερα Έτσι κάνουν όλες και της Ντόνα Ελβίρα από τον Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ, της Μιμί από τους Μποέμ του Πουτσίνι και της Νέντα από τους Παλιάτσους του Λεονκαβάλλο, χαρακτήρες που έχει ερμηνεύσει σε γνωστά λυρικά θέατρα του εξωτερικού, όπως άλλωστε και αυτούς της Γυναίκας στη μονόπρακτη Ανθρώπινη φωνή του Πουλένκ, καθώς και της Κουπάβα στην «Κόρη του χιονιού» του Ρίμσκι-Κόρσακοφ. Έχει επίσης τραγουδήσει τον ρόλο της Μαρίας στο μιούζικαλ του Λίοναρντ Μπέρνσταϊν West Side Story. Ως κοντσερτίστα, έχει συμμετάσχει σε παρουσιάσεις έργων εκκλησιαστικής και συμφωνικής μουσικής των Mότσαρτ, Βέρντι, ΜέντελσονΡοσσίνιΧάυντν αλλά και σύγχρονων Ελλήνων, Κυπρίων και ξένων συνθετών. Έχει εμφανιστεί στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Φιλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ (Roman River Festival της Βρετανίας, «Κύπρια», «Μανώλης Καλομοίρης», κ.ά.). Ακόμη, η Κατερίνα Μηνά εκπροσώπησε την πατρίδα της στους επίσημους εορτασμούς για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη παρουσιάζοντας τα έργα του Χρήστου Πίττα «Ελένη» και «Ρίμες Αγάπης». Το 2010 τραγούδησε τον «Ύμνο για την Κύπρο» που γράφτηκε ειδικά για τον εορτασμό των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και την ΕΡΤ. Η Κατερίνα Μηνά συνεργάζεται συχνά με την Έλενα Μουζάλα. Μαζί έχουν δώσει συναυλίες στο Παρίσι και το Μόναχο και έχουν ηχογραφήσει τον κύκλο τραγουδιών Η ζωή και η αγάπη της γυναίκας του Ρόμπερτ Σούμαν, καθώς και τα 17 πολωνικά τραγούδια του Φρεντερίκ Σοπέν.

Έχοντας δώσει δείγματα του ξεχωριστού ταλέντου της από πολύ νεανική ηλικία, η Έλενα Μουζάλα θεωρείται από τις καλύτερες πιανίστριες της γενιάς της. Αριστούχος απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου, συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία με υποτροφίες ελληνικών και γαλλικών φορέων. Το 1976, αποφοίτησε από το Conservatoire National Supérieur de Musique με πρώτο βραβείο πιάνου (τάξη P. Sancan) και μουσικής δωματίου (τάξη C. Lardé). Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές της στην Ελβετία με τον διάσημο δεξιοτέχνη του πιάνου Γκυόργκυ Σέμποκ. Έχει διακριθεί στους διεθνείς διαγωνισμούς «Βασίλισσα Σοφία» (Ισπανία) και «Τζαν Μπαττίστα Βιόττι» (Ιταλία). Η Έλενα Μουζάλα έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ευρώπη και την Αμερική και έχει συμπράξει με διακεκριμένα σύνολα (Φιλαρμονικές της Ραδιοφωνίας του Παρισιού, του Στρασβούργου, της Βουδαπέστης, Συμφωνικές της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου, της Σιγκαπούρης, κ.ά.), ορχήστρες δωματίου (ΤουλούζΜπορντώ, Tigru-Mures της Ρουμανίας, κ.ά.), καθώς και με την Κ.Ο.Α., την Κ.Ο.Θ. και τη Συμφωνική Oρχήστρα Κύπρου. Έχει επίσης στο ενεργητικό της συμμετοχές σε παραγωγές για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Ακόμη, έχει ηχογραφήσει για λογαριασμό γνωστών δισκογραφικών εταιρειών έργα ξένων και ελλήνων συνθετών. Η Έλενα Μουζάλα κατέχει, μεταξύ άλλων, τις θέσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου του Παρισιού και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» (Σάμος). Επιπλέον, είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια πιάνου στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστήμιου, ενώ έχει διατελέσει και τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. To Μάρτιο του 2008, βραβεύτηκε για το σύνολο της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής δράσης της από την Οργάνωση F.E.M. (Γαλλία-Ευρώπη-Μεσόγειος), που τελεί υπό την αιγίδα της Γερουσίας της Γαλλίας. Την ίδια χρονιά, αναδείχθηκε μεταξύ των σημαντικότερων 100 Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, κατόπιν ψηφοφορίας που διεξήχθη από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ και ΒΒC. Εδώ και ένα χρόνο, είναι σύμβουλος στο ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για θέματα μουσικής παιδείας. 

Οι τιμές των εισιτηρίων για το ρεσιτάλ της Κατερίνας Μηνά και της Έλενας Μουζάλα είναι: 12 € (Ζώνη Β) και 20 € (Zώνη Α). Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α.) και 8 € (65+ και πολύτεκνοι). 

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας

του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333

και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr

Επίσης:

https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens