Να Κάθεσαι Και Να Κοιτάς

Παραγωγή: Ελλάδα - 2013

Διάρκεια: 90 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σερβετάς

Πρωταγωνιστούν: Μαρίνα Συμεού, Γιώργος Καφετζόπουλος, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Νίκος Γεωργάκης, Κωστής Σειραδάκης, Γιώργος Ζιόβας.

Υπόθεση: Στη μέση του πουθενά ένα τρένο καταφτάνει σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό. Αποβιβάζεται μόνο η νεαρή Αντιγόνη. Κανείς δεν την περιμένει. Μόνος ένας ηλικιωμένος που φαίνεται να περνάει όλη τη μέρα του στον έρημο σταθμό την προϋπαντεί, λέγοντάς της ότι κανείς δεν έρχεται και κανείς δε φεύγει από τη μικρή τους πόλη. Η Αντιγόνη όμως έχει επιστρέψει οριστικά στην πατρίδα της από την Αθήνα, αποφασισμένη να μείνει εκεί. Συναντιέται με την παλιά της φίλη Ελένη, βρίσκει δουλειά ως καθηγήτρια Αγγλικών στο τοπικό φροντιστήριο και αρχίζει να «τραβιέται» με τον νεαρότερό της Νίκο, όμορφο και αφελή εργάτη στη μάντρα σιδηρικών του Νώντα τοπικού βιοτέχνη και σκοτεινού τύπου που αν και παντρεμένος διατηρεί σχέση με την Ελένη, στην οποία δεν φέρεται βέβαια και με τον καλύτερο τρόπο. Τα σχέδια της Αντιγόνης για μια απλή ζωή στους ήσυχους δρόμους της μικρής πόλης, όπως είναι φυσικό και μοιραίο, ανατρέπονται φέρνοντάς την αντιμέτωπη με το αποκρουστικό πρόσωπο πίσω από τη μάσκα της μικρής ήσυχης κοινωνίας. Και η ένταση όλο μεγαλώνει…

Στην εποχή του weird Greek Cinema η κοινωνική ταινία δεν είναι πια αυτό που ήταν. Η Αντιγόνη που μεταφέρει την αύρα της αρχαίας τραγικής ηρωίδας είναι μια σκληρή ηρωίδα γουέστερν που ρίχνει μπουνιές και κλωτσίδια, βρίζει σαν λιμενεργάτης και δεν κολλάει μπροστά στις γλοιώδεις δυνάμεις του σάπιου κατεστημένου. Με ένα σενάριο που θα έδινε βάθος και υπόσταση στους χαρακτήρες πέρα από τα επιφανειακά και κλισέ γνωρίσματα και με λιγότερη σοβαροφάνεια θα είχαμε ένα powerhouse ταραντινικό δράμα που θα έφτυνε κυριολεκτικά τη γενικευμένη παρακμή της νεοελληνικής κοινωνίας. Οι προθέσεις όμως δεν ολοκληρώνονται και η ταινία θυμίζει αρκετά το σινεμά του Οικονομίδη χωρίς όμως να το φθάνει αν και υπάρχουν κατά καιρούς συναισθηματικές κορυφώσεις και επιτυχημένη ατμόσφαιρα την οποία βοηθάει η εντυπωσιακή μουσική υπόκρουση αλλά και η μουντή φωτογράφηση του κατεστραμμένου και βρωμισμένου επαρχιακού τοπίου. Προορισμένη να αρέσει περισσότερο στο εξωτερικό, όπου και έκανε μια αξιόλογη μέχρι σήμερα καριέρα σε Φεστιβάλ (Τορόντο, Βερολίνο κλπ.). Βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου στα Βραβεία της Ελληνικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας για το Νίκο Γεωργάκη, στο ρόλο του απεχθούς τοπικού άρχοντα.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 01.05.14