The Congress – Πέρα Από Το Όνειρο

Παραγωγή:Ισραήλ/Γερμανία/Γαλλία/Βέλγιο/Πολωνία/Λουξεμβούργο – 2013

Διάρκεια: 122 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας (Animation & Live Action)

Σκηνοθεσία: Ari Folman                                

Πρωταγωνιστούν: Robin Wright, Harvey Keitel, Paul Giamatti, Kodi Smit-McPhee, Danny Huston, Sami Gayle και η φωνή του Jon Hamm.          

Υπόθεση: Η Ρόμπιν Ράιτ υποδύεται τον εαυτό της ως χολιγουντιανή σταρ παροπλισμένη από το σύστημα που αποδέχεται την παράδοξη προσφορά του στούντιο Miramount (!) να πουλήσει την κινηματογραφική της εικόνα για 20 χρόνια: θα περάσει από ολόσωμο σκανάρισμα σε ειδικό μηχάνημα και θα αποτυπωθεί ψηφιακά, έτσι ώστε οι ρέπλικές της να πρωταγωνιστούν σε όλων των ειδών τις χολιγουντιανές παραγωγές με εκμηδένιση του κόστους. Το αντάλλαγμα είναι ένα αστρονομικό για αυτήν χρηματικό ποσό και η συμφωνία ότι θα μείνει για πάντα νέα.

Ο Ισραηλινός Άρι Φόλμαν, δημιουργός του πολυβραβευμένου αυτοβιογραφικού animation «Βαλς με τον Μπασίρ» (2008), που διηγόταν τις περιπέτειες του σκηνοθέτη στον Ισραηλινό στρατό στη δεκαετία του 80,  είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση δημιουργού. Διασκευάζοντας για τη μεγάλη οθόνη το κλασικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Στάνισλαβ Λεμ «The futurological congress», το μεταφέρει από το διάστημα στον κόσμο των χολιγουντιανών στούντιο με προφανείς αναφορές σε πρόσωπα και πράγματα και με χρήση εκθαμβωτικού animation για να περιγράψει τον σκαναρισμένο κόσμο της πρωταγωνίστριάς του. Τολμηρή επιλογή και για τη Ρόμπιν Ράιτ που η συμβολή της είναι μοναδική στην επιτυχία του εγχειρήματος. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό οπτικά αν και κατά περιόδους γίνεται εγκεφαλικό, άνισο και τραβηγμένο. Πολύ λίγοι δημιουργοί όμως έχουν πλέον το σθένος να προκαλέσουν και να τεθούν ενώπιοι με τις σημερινές μεθόδους παραγωγής εικόνων και τη σχέση τους με την πεζή και σκοτεινή πραγματικότητα. Διεθνής συμπαραγωγή, βραβεύτηκε σε μια σειρά εξειδικευμένων φεστιβάλ αλλά και με το Ευρωπαϊκό Βραβείο καλύτερης ταινίας animation για το 2013. Ένα φιλμ trip, πρωτότυπο και εξαιρετικά ενδιαφέρον που αξίζει να ανακαλυφθεί και να εκτιμηθεί από ευρύτερο κοινό.

Διανομή:Seven Films & Σπέντζος Φιλμς  

Στις αίθουσες από 05.06.14