The Two Faces Of January – Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ/Γαλλία– 2014 

Διάρκεια: 96 λεπτά

Είδος: Αστυνομικό Θρίλερ                             

Σκηνοθεσία: Hossein Amini                          

Πρωταγωνιστούν: Viggo Mortensen, Kirsten Dunst, Oscar Isaac, Όμηρος Πουλάκης, Daisy Bevan, David Warshofsky, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Ευγενία Δημητροπούλου, Σωκράτης Αλαφούζος, Yigit Ozsener, Νίκος Μαυράκης.           

Υπόθεση: 1962. Το καλοβαλμένο ζεύγος Μακφάρλαντ, ο Τσέστερ και η νεαρή σύζυγος του Κολέτ, βρίσκονται στην Αθήνα για διακοπές. Κατά την καθιερωμένη επίσκεψη στην Ακρόπολη, πέφτουν πάνω στον Ράινταλ, ένα νεαρό Αμερικανό που εργάζεται ως ξεναγός, κάνοντας βέβαια και τις μικροαπατεωνιές του. Αυτός, γοητευμένος από την ομορφιά της Κολέτ αλλά και την οσμή χρήματος που αποπνέει ο Τσέστερ, θα δεχτεί την πρόσκλησή τους για δείπνο.  Δυστυχώς το ζευγάρι κρύβει σκοτεινά μυστικά και μοιραία τον μπλέκει σε μια επικίνδυνη υπόθεση με ένα πτώμα πίσω στην Αθήνα να τους κυνηγά. Το τρίγωνο, μετά από διάφορες περιπέτειες, καταλήγει στην Κρήτη καθώς τα γεγονότα παίρνουν όλο και πιο δυσάρεστη τροπή.  Ο Τσέστερ πνιγμένος από συναισθήματα ζήλιας και παράνοιας βλέποντας το Ράινταλ να έρχεται πιο κοντά στην Κολέτ, αντιδρά απρόβλεπτα και επικίνδυνα με τρομακτικές συνέπειες που θα οδηγήσουν σε ένα δραματικό φινάλε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Ο υποψήφιος για Oscar Βρετανοϊρανός σεναριογράφος του «Φτερά της Αγάπης» περνάει για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα διασκευάζοντας ένα λιγότερο γνωστό μυθιστόρημα της συγγραφέα του Ταλαντούχου Κύριου Ρίπλεϋ. Σημασία στη λεπτομέρεια, ατμόσφαιρα, σασπένς και χιτσκοκικές ίντριγκες, όλα είναι εδώ. Από την Ακρόπολη μέχρι την Κνωσό ξετυλίγεται μια ιστορία πάθους, γοητείας και προδοσίας που έχει όλα τα καλά στοιχεία μιας φροντισμένης Βρετανικής παραγωγής αλλά δίνει και την αίσθηση του παλιομοδίτικου σαν να είχε γυριστεί το 60 τότε που τα πάθη υπονοούνταν περισσότερο παρά αφήνονταν να πλημμυρίσουν την οθόνη. Η πραγματική έκρηξη ποτέ δεν έρχεται σ αυτή την καλοβαλμένη ιστορία εποχής που όμως παρακολουθείται πολύ ευχάριστα, αποτελώντας ταυτόχρονα το καλύτερο διαφημιστικό που δεν γύρισε ποτέ ο ΕΟΤ για τη  χώρα μας. Αξιοθαύμαστη η χρήση των σκηνικών που δίνει την αίσθηση μιας άλλης εποχής που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί σ αυτή την χώρα και πολύ καλή η σύντομη παρουσία του εγχώριου καστ. Τέλος, η σημαντική μουσική υπόκρουση ανήκει στο μόνιμο συνεργάτη του Αλμοδόβαρ, Αλμπέρτο Ιγκλέσιας. 

Διανομή: Seven Films & Σπέντζος    

Στις αίθουσες από 19.06.14