ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ

Εσείς γνωρίζατε ότι οι Δελφοί εκτός από «Ομφαλός της Γης», παγκόσμια γνωστός για τα αρχαία μνημεία αλλά και το μεγαλοπρεπές μοναδικό τοπίο του, είναι και πανευρωπαϊκό κέντρο σπουδών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ομώνυμο Πολιτιστικό Κέντρο;

Το Grand Magazine παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου του Κέντρου όπου η Πρόεδρος του, η Πρύτανης της Σορβόννης κ. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, αυτή η εκπληκτική μοναδική προσωπικότητα των Ελληνικών Γραμμάτων, παρουσίασε, ομολογουμένως με πολύ χιούμορ και νεανικό παλμό, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το φετινό καλοκαίρι.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συναυλίες, παραστάσεις, συνέδρια και σεμινάρια που προωθούν τόσο το αρχαίο ελληνικό πνεύμα όσο και την σύγχρονη ευρωπαϊκή ιδέα της πολιτιστικής ενοποίησης της ηπείρου μας υπό την σκέπη της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.

Αξίζει τον κόπο η επίσκεψη σ αυτό το μαγικό τόπο, πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με μια συναυλία ή παράσταση. Εμπειρίες ζωής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:

1. Μνήμη Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 1914-2014

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου για την 100ή επέτειο από την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οργανώνει τον Ιούλιο στους Δελφούς διεθνές συμπόσιο με θέμα 1914-1924, ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ: ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ καθώς και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο Θέατρο Φρύνιχος και τη Ρωμαϊκή Αγορά του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.  Στο πλαίσιο αυτό  θα πραγματοποιηθεί επίσης τον Νοέμβριο στην Αθήνα, σε συν-διοργάνωση με το Νομισματικό Μουσείο,  έκθεση για τον  Ελευθέριο  Βενιζέλο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννησή του. 

2.  Σεμινάρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού,

3 έως 13 Αυγούστου. Συμμετέχουσες χώρες: Τσεχία και Σλοβενία  

3. Λοιπές εκδηλώσεις

Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις (Art Campus) 2014

Για τρίτη συνεχή χρονιά  ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» οργανώνει στους χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, από 7 έως 14 Ιουλίου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για νέους ταλαντούχους μουσικούς. Το Art Campus 2014 περιλαμβάνει master classes φλάουτου, όμποε, κλαρινέτου, ορχήστρας εγχόρδων με την Camerata Junior, σύνολα μουσικής δωματίου, μουσικά εργαστήρια και διαγωνισμό για σολίστ πνευστών και συναυλίες. 

16o Αριστοτελικό Συμπόσιο.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνουν από 27 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου Συμπόσιο Φιλοσοφίας πάνω σε αριστοτελικά κείμενα.

Διεθνές Συμπόσιο   4-6 Ιουλίου 

Τα χρόνια των ανατροπών, 1914-1924: Ευρώπη & Ελλάδα, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καθηγητών Πανεπιστημίων, στο Συνεδριακό Κέντρο. 

Οργανωτική Επιτροπή

Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ,  Πρόεδρος Δ.Σ.  Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Καθηγητής Αθανάσιος Μαρκόπουλος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Ομ. Καθηγητής-Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αναπλ. Καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εκτός από τα παραπάνω σημαντικές είναι και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

Παρασκευή, 4 Ιουλίου

Θέατρο ΦΡΥΝΙΧΟΣ

Ο ήχος των πνευστών

Συναυλία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας της Κέρκυρας.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Είναι γνωστή σε όλους τους Έλληνες η ιδιαίτερη σχέση των Κερκυραίων με τη Μουσική. H Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (γνωστή και ως «Παλαιά Φιλαρμονική») ιδρύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1840 και είναι ο παλαιότερος μουσικός εκπαιδευτικός οργανισμός  στην Ελλάδα. Ο αρχικός σκοπός των ιδρυτών του ήταν η δημιουργία μιας πλήρους μουσικής ακαδημίας, παρόμοιας με εκείνες της γειτονικής Ιταλίας. Σάββατο, 5 Ιουλίου Παρά τις ποικίλες δραστηριότητες της Φιλαρμονικής, το λαοφιλέστερο από τα μουσικά σχήματά της παραμένει η μπάντα. Πρωτοεμφανίστηκε τον Αύγουστο του 1841 και υπήρξε εξαρχής το δημοφιλέστερο μουσικό σύνολό της. Αυτή πρωτοαπέδωσε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο το 1864 και αυτή παιάνισε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 τον «Ολυμπιακό Ύμνο». Αλλά και η εκπαιδευτική σημασία της μπάντας συνεχίζει να είναι σημαντική. Ακόμη και σήμερα εκατοντάδες μαθητές έρχονται σε πρώτη επαφή με τη μουσική μέσα από τη δωρεάν διδασκαλία των πνευστών και κρουστών οργάνων. Μερικοί μάλιστα ανακαλύπτουν και το μουσικό τους ταλέντο, γεγονός που τους οδηγεί να ακολουθήσουν τελικά επαγγελματική καριέρα στη μουσική.

Σάββατο, 5 Ιουλίου

ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών

Όπου σκιά και φως. Ο έρωτας στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Ένα μουσικό ταξίδι

Μουσική παράσταση με την σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου.

Η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου με τη συνοδεία του Δη-μήτρη Μπουζάνη στο πιάνο και του Ντίνου Χατζηιορδάνου στο ακορντεόν, σε ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια του μεσοπολέμου που αγαπήθηκαν. Ποικίλα ηχοχρώματα και ρυθμοί μιας χρυσής μουσικά εποχής.Από τα καμπαρέ της Γερμανίας και της Γαλλίας,  στην Αμερική των μεγάλων επιτυχιών του κινηματογράφου και του μουσικού θεάτρου, αλλά και στην Ελλάδα του Αττίκ, του Γιαννίδη, του Σακελλαρίδη. Σπουδαίοι δημιουργοί αλλά και φωνές που ανέτειλαν μετά τη θύελλα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Από την Marlene Dietrich, την Edith Piaf, την Yvonne Printemps, τον Carlos Gardel, στη Δανάη Στρατηγοπούλου, Σοφία Βέμπο, Νίκο Γούναρη κ.α. Από τον Poulenc, τον Kurt Weill, στον Cole Porter, George Gershwin, Richard Rodgers και Oscar Hammerstein. Από τα θεατρικά «Όπερα της πεντάρας» και «Porgy and Bess» στα κινηματογραφικά «Babes in Arms» και «Modern Times» που χάρισαν στο κοινό επιτυχίες όπως το «Mack the knife», «Pirate Jenny», «Barbara song», «Surabaya Jonny», «Moon of Alabama», «Summertime», «My Funny Valentine», «Bewitched», «Smile» και άλλα. Επιστροφή στην Ελλάδα με μελωδίες του Αττίκ, του Κώστα Γιαννίδη και του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Όλα αυτά τα τραγούδια ακούγονται αλλιώς κάτω από τον ουρανό των Δελφών.

15 Ιουλίου

Θέατρο ΦΡΥΝΙΧΟΣ

Ιππόλυτος  του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, από το Εθνικό Θέατρο.  Η παράσταση των Δελφών πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών με το Εθνικό Θέατρο.

Μαγικές βραδιές για εκλεκτούς επισκέπτες του ιερού χώρου. Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Επικοινωνία > Διευθύνσεις

Κεντρική Υπηρεσία Αθήνας

Φρυνίχου 9, Πλάκα, 105 58

Τηλ. 210.3312781-5

Fax. 210.3312786

e-mail: [email protected]

Συνεδριακό Κέντρο Δελφών

330 54, Δελφοί, Φωκίδα

Τηλ. 22650.82731-2

Fax: 22650.82733

e-mail:[email protected],

[email protected]

Ξενώνας

330 54, Δελφοί, Φωκίδα

Τηλ. 22650.82253-4

Fax: 22650.82227

Μουσείο Δελφικών Εορτών

330 54, Δελφοί , Φωκίδα

Τηλ. 22650.82175