Fedora (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Γαλλία/Γερμανία – 1978

Διάρκεια: 122 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό                                           

Σκηνοθεσία: Billy Wilder                                

Πρωταγωνιστούν: Marthe Keller, William Holden, Hildegard Knef, Jose Ferrer, Frances Sternhagen, Mario Adorf, Stephen Collins, Gottfried John και με τους Henry Fonda & Michael York στο ρόλο του εαυτού τους.           

Υπόθεση: Η άλλοτε διάσημη δόξα του Χόλιγουντ Fedora αυτοκτονεί πέφτοντας στις γραμμές του τρένου. Συντετριμμένος ο πασίγνωστος παραγωγός Μπάρι Ντέτβαϊλερ θα παραβρεθεί στην κηδεία της στο Παρίσι, όπου και αναρωτιέται αν - και κατά πόσο - φέρει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης για τον θάνατό της. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, είχε ταξιδέψει στην Κέρκυρα, όπου η Fedora είχε επιλέξει να απομονωθεί στην πολυτελή βίλα της κόμισσας Σομπριάνκσι με τον πλαστικό χειρούργο Δρ. Βάντο και τη βοηθό του. Ο Μπάρι είχε στα χέρια του μία κινηματογραφική διασκευή της Άννα Καρένινα, μεταφέροντάς της ότι κάποιοι σημαντικοί χρηματοδότες είχαν δεσμευτεί να επενδύσουν στην ταινία μόνο αν δεχτεί να υποδυθεί το ρόλο η Fedora. Παρότι η διάσημη ηθοποιός έδειχνε πρόθυμη, τα σχέδια του Μπάρι προσέκρουσαν πάνω στη διάγνωση του πλαστικού χειρουργού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Fedora πάσχει από παράνοια και είναι αδύνατον να παίξει…

Το τέλος μιας κινηματογραφικής εποχής αντικατοπτρίζεται στην σκοτεινή φυσιογνωμία της Fedora που εξαφανισμένη σαν άλλη Γκρέτα Γκάρμπο αναζητά ένα φινάλε τραγικό και αντάξιο του μύθου της, μια μεταφορά της Άννα Καρένινα στην πραγματική ζωή. Η τραγωδία του ξεπεσμού των μύθων με φόντο τη φωτογενή Κέρκυρα από τον μέγιστο Μπίλι Γουάιλντερ, δημιουργό μεταξύ πολλών άλλων του «Μερικοί το προτιμούν καυτό». Μια πολύτιμη επανέκδοση.

Διανομή: Rosebud.21  με τη συνεργασία της Odeon

Στις αίθουσες από 26.06.14