Η PIAF ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ BADMINTON

Όταν ο ανήσυχος και ταλαντούχος σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας ξεκινούσε πριν λίγα χρόνια μαζί με την θεϊκή Μίλλη Καραλή και τον υπέροχο Νίκο Λαβράνο το ταξίδι της Piaf, φάνηκε σχεδόν αμέσως ότι ο δρόμος θα τους έβγαζε πολύ μακριά και πολύ ψηλά. Στο Badminton, το θέαμα για το οποίο σιγομίλαγε όλη η Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια βρήκε ένα ιδανικό χώρο ανάπτυξης. Κάτω απ’ τον αττικό ουρανό, με ένα ποτήρι κρασί, ξαναζωντανεύει ο μύθος Εντίθ Πιάφ και μας ταξιδεύει στο Παρίσι, σε περαστικούς έρωτες, δόξες, καμπαρέ, βάσανα, χαρές, αρρώστιες και λύπες που χαρακτήρισαν την σύντομη και ταραγμένη ζωή της μικροσκοπικής σαν σπουργίτι και δυνατής σαν λιοντάρι Γαλλίδας σταρ.

Το έργο έχει τη δομή ενός μονόλογου της μεγάλης τραγουδίστριας που λίγο πριν το θάνατο εξομολογείται τις μύχιες σκέψεις της στους θεατές της παράστασης της ζωής της. Ξεκινώντας από την αρχή, από τη Οδό ντε Μπελβίλ του Παρισιού, ξετυλίγεται η ανεπίσημη ιστορία πίσω από το μύθο εμπλουτισμένη με θρυλικά τραγούδια  που χαρακτηρίζουν κάθε στάδιο στη ζωή και την πολυτάραχη καριέρα της. Η Εντίθ του έργου δεν φοβάται να παίξει με το μύθο της, να παραδεχθεί τις αδυναμίες της που τελικά την οδήγησαν σε πρόωρο θάνατο και να καταλήξει αμετανόητη για το υπέροχο αν και ζόρικο ταξίδι της ζωής της. Πραγματικά, elle ne regrait rien! Όλο αυτό το μεταμοντέρνο One woman show όμως χρειάζεται και το ανάλογο εργαλείο για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Και το βρίσκει ιδανικά στο πρόσωπο της μεγάλης κυρίας της ελαφράς και όχι μόνο μουσικής, της Μίλλη Καραλή, που μετουσιώνεται τόσο πολύ σε Πιαφ που σε κάνει να ξεχνάς που βρίσκεσαι…Πρόζα, τραγούδι, κίνηση δένουν τέλεια σε ένα ρόλο ζωής για μια υπέροχη πλην μη αναγνωρισμένη όσο της αξίζει ολοκληρωμένη καλλιτέχνη. Η ορχήστρα του Νίκου Λαβράνου που συνοδεύει ζωντανά από σκηνής την τραγουδίστρια είναι απλά υπέροχη. Το παζλ συμπληρώνουν οι άντρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της Πιαφ που με τη μορφή του Γιώργου Καραμίχου, του Όθωνα Μεταξά και άλλων νέων ηθοποιών κάνουν σύντομες αλλά καίριες εμφανίσεις μέσα από video wall.

Είναι πολλές οι κατά καιρούς απόπειρες διήγησης της ζωής της Πιαφ τόσο στο θέατρο όσο και στο σινεμά με πρόσφατη την ερμηνεία της σπουδαίας Μαριόν Κοτιγιάρ που της χάρισε το Oscar. Αυτή όμως είναι η δική μας Πιαφ και έχω τη γνώμη ότι η ερμηνεία της Μίλλη Καραλή είναι πολύ σημαντική σε διεθνές επίπεδο και αξίζει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή! Μια ευτυχής στιγμή του Ελληνικού μουσικού θεάτρου είναι ακόμη εδώ για ανακάλυψη και απόλαυση!!! 

Αξιολόγηση: ****

Τάσος Ντερτιλής

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Εντίθ Πιάφ: η Μίλλη Καραλή

Σκηνοθεσία - Κείμενα: Δημήτρης Μαλισσόβας

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Λαβράνος

Κοστούμια: Miltos

Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα – Χριστίνα Πανοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Δημάκας

 

Παίζουν οι μουσικοί:

Πιάνο: Αλέξανδρος Μακρής

Ακορντεόν: Γιώργος Μπαμπάνης

Κιθάρα: Άγγελος Γαβριήλ

Μπάσο: Γιώργος Κωνσταντίνου

Ντραμς: Νίκος Λαβράνος

Παραγωγή: Μιχάλης Αδάμ

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Σπουδαστικό – Ανέργων: 10 ευρώ

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 2108840600, abcd.gr, viva.gr .

Καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots & ΙΑΝΟΣ

 

Πρεμιέρα  Δευτέρα 16 Ιουνίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Μαρία Τσολάκη, τηλ 2111010051, 6948 11 05 11, 6974 76 78 90, [email protected],

Νανά Στασινού, τηλ 2111010006, 6974 84 64 13, [email protected]

Μαριλένα Μαραγκού, τηλ 2111010005, 6934 40 68 93, [email protected]

Θέατρο Badminton

Άλσος Στρατού Γουδή, 157 73, 211 10 10 000, www.abcd.gr