20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας - 17-28 Σεπτεμβρίου 2014

«Ιστορίες για Αγρίους» (Relatos Selvajes) του Νταμιάν Σιφρόν 

Η πιο ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία των τελευταίων χρόνων «ανοίγει» το επετειακό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας! 

Τι θα γινόταν αν όλοι πράτταμε με βάση τις πραγματικές μας σκέψεις και ένστικτα; 

Η ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν, «Ιστορίες για Αγρίους» που διεκδίκησε το φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, είναι μία συλλογή από έξι φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες, οι οποίες όμως βρίσκουν κοινό παρονομαστή στο πώς η σημερινή πραγματικότητα, συχνά, μας καλεί να απευθυνθούμε σε άγρια ένστικτα για να τα βγάλουμε πέρα, αποκαλύπτοντας συγχρόνως μία κοινωνία σε κρίση. 

Αγγίζοντας τις έννοιες της απιστίας, της αδικίας, της ανισότητας και τις ακραίες απαιτήσεις της καθημερινότητας, οι ιστορίες του «Ιστορίες για Αγρίους» μιλούν για αυτούς τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ξεπεράσουν τα πολιτισμένα όρια συμπεριφοράς, να εκραγούν και να αφεθούν στην αδιαμφισβήτητη ευχαρίστηση της απώλειας ελέγχου!

Οι χαρακτήρες της κάθε ιστορίας πλησιάζουν την τρέλα, πυροδοτούμενοι από συγκεκριμένες καταστάσεις, βρίσκουν ευχαρίστηση σε αυτό και φτάνουν σε μία παρανοϊκή μορφή κάθαρσης.

«Κάθε ιστορία αυτής της υπέροχης ταινίας αρχίζει με την απλή, αλλά και παράδοξη, υπόθεση ότι όλα μπορούν να πάνε καλά, κι όμως όλα πάνε στραβά! Εγκλωβισμένοι λοιπόν οι ήρωες μέσα σε αυτό το στραβό περιβάλλον που οι ίδιοι δημιούργησαν, μετατρέπονται ξαφνικά σε σουρεαλιστικά νευρόσπαστα, ντύνονται με τα κοστούμια μιας απόκοσμης φανταστικής γιορτής και επιτρέπουν στους εαυτούς τους να αλλάξουν προσωπικότητα. Αυτό όμως δεν κάνουμε και εμείς σε ανάλογες περιπτώσεις; Πιστεύω ότι όσο εξωφρενικές κι αν είναι οι ιστορίες αυτής της ταινίας, όλοι μας κάποια στιγμή θα αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας», έγραψε για τις «Ιστορίες για Αγρίους» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης. Την παραγωγή σε αυτή την πρωτότυπη κοινωνική σάτιρα συνυπογράφει ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, δίνοντας το δικό του στίγμα και τοποθετώντας τη βάση για μία ταινία γεμάτη παιχνιδιάρικα και μακάβρια ξεσπάσματα. Το καστ της ταινίας αποτελείται από τους σημαντικότερους Αργεντινούς ηθοποιούς, ανάμεσά τους και ο Ρικάρντο Νταρίν («Εννέα Βασίλισσες» και «Το Μυστικό στα Μάτια της») και η Μαρία Ονέτο («Η Ακέφαλη Γυναίκα»), ενώ τη μουσική υπογράφει ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ («Βαβέλ» και «Το Μυστικό του Brokeback Mountain») Γκουστάβο Σανταολάγια. 

Η πρεμιέρα της ταινίας «Ιστορίες για Αγρίους» θα γίνει την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (μόνο με προσκλήσεις), ενώ θα υπάρξει επαναληπτική προβολή της ταινίας, ανοιχτή για το κοινό, στο πλαίσιο του προγράμματος του φεστιβάλ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τη Seven και τη Spentzos Film την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου. 

Πληροφορίες: 

Τίτλος: «Relatos Salvajes» / «Wild Tales» / «Ιστορίες για Αγρίους»

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Damián Szifrón 

Πρωταγωνιστούν: Ricardo Darin, Oscar Martinez, Darío Grandinetti, Rita Cortese, Julieta Zylberberg, Erica Rivas.

Φωτογραφία: Javier Julia

Μουσική: Gustavo Santaolalla

Μοντάζ: Damián Szifrón, Pablo Barbieri

Χώρα παραγωγής: Αργεντινή

Γλώσσα:  Ισπανικά

Διάρκεια: 122’

Χρονολογία παραγωγής: 2014

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου στα www.cinemag.gr & www.aiff.gr

To φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΟΤΕ. 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ & ΚΑΡΤΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Η προπώληση των καρτών διαρκείας του φεστιβάλ ξεκινά την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου στις 15:00 το απόγευμα στους κινηματογράφους Οντεόν Όπερα 1 & 2, Ιντεάλ και Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στις 16.00 στους κινηματογράφους Δαναός 1 & 2. Η είσοδος στις προβολές θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη της κάρτας και του μηδενικού εισιτηρίου (απόδειξη αγοράς).

Η προπώληση των μεμονωμένων εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες και τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων θα βρείτε στο:  www.aiff.gr 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Για ακόμα μία χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας διατηρεί την τιμή του εισιτηρίου και των καρτών διαρκείας σταθερή.

Εισιτήρια:  Πρωινές προβολές: 4€  Απογευματινές προβολές, πριν τις 19:55: 5€ Βραδινές προβολές, από τις 20.00: 6 €

Κάρτες Διαρκείας:  Κάρτα 10 προβολών: 35€, Κάρτα 20 προβολών: 60€,  Κάρτα 25 προβολών: 75€ (στην τιμή περιλαμβάνονται και δύο ατομικές προσκλήσεις για την Τελετή Έναρξης και Λήξης του Φεστιβάλ.) 

ΑΝΕΡΓΟΙ:

Για ακόμα μία χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, επιθυμώντας να στηρίξει τους άμεσα πληγέντες της οικονομικής κρίσης, θα προσφέρει συνολικά 2.000 προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ για ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης. Κάθε κάτοχος κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ θα έχει το δικαίωμα να παραλάβει μέχρι τέσσερις (4) δωρεάν προσκλήσεις για το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, με την επίδειξη ισχύουσας κάρτας.

Προσοχή: Η κάθε πρόσκληση θα αντιστοιχεί σε ένα μηδενικό εισιτήριο και η επιλογή της ταινίας θα γίνεται από τον ίδιο τον κάτοχο της και με βάση τη διαθεσιμότητα.

Η παραλαβή των προσκλήσεων θα γίνει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου στο Aegean College Omiros Educational Group (Πανεπιστημίου 17, Αθήνα – τηλ: 2103211228), από τις 11.00 έως τις 18.00. Προσκλήσεις θα δοθούν μόνο τη συγκεκριμένη αυτή ημέρα και απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επίδειξη ισχύουσας κάρτας ανεργίας και αστυνομικής ταυτότητας.