Big Hero 6 - Οι Υπερέξι (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014

Διάρκεια: 108 λεπτά

Είδος: Animation

Σκηνοθεσία: Don Hall, Chris Williams

Με τις φωνές των: Scott Adsit, Ryan Potter, Daniel Henney, T.J. Miller, Jamie Chung, Damon Wayans Jr., Genesis Rodriguez, James Cromwell, Alan Tudyk, Maya Rudolph, Katie Lowes. 

Στην ελληνική βερσιόν ακούγονται: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Στέλιος Ψαρουδάκης, Σταύρος Σιούλης, Νεφέλη Τουλιάτου, Φοίβος Ριμένας, Δάφνη Μανούσου, Ντίνος Σούτης, Χρήστος Θάνος, Χρύσα Διαμαντοπούλου. 

Υπόθεση: Ο Χίρο Χαμάντα είναι ένα χαρισματικό παιδί, πρόωρη ιδιοφυία της ρομποτικής που ζει στη φανταστική μητρόπολη του Σαν Φρανσόκιο, κάτι μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Τόκυο. Η ζωή του όμως σύντομα παίρνει άσχημη στροφή καθώς η μοίρα του επιφυλάσσει άσχημα παιχνίδια που τον φέρνουν αντιμέτωπο με μια επικίνδυνη και μυστηριώδη απειλή. Ο Χίρο δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρατεύσει τις δεξιότητες του και να μετατρέψει μια αλλόκοτη παρέα από συντρόφους σε ατρόμητη ομάδα hi-tech σούπερ ηρώων. Με σύμμαχο και προστάτη ένα φουσκωτό πλαστικό ρομπότ τον Μπέιμαξ, και παρέα με τους φίλους του (την εθισμένη στην αδρεναλίνη Γκο-Γκο Τομάγκο, τη μάγισσα της χημείας Ξινομελένια, το τέρας της καθαριότητας Γουασάμπι και τον παθιασμένο Φρεντ), ο Χίρο θα κάνει τα πάντα για να λύσει το μυστήριο.

Από την αλητεία στην μαθητεία και από κει στη συνειδητοποίηση και την ευθύνη, είναι μακρύς και επίπονος ο δρόμος του μικρού και ιδιοφυή Χίρο, πραγματικά πολύ βαρύς για καρτούν της Ντίσνεϊ που απευθύνεται κυρίως σε εφηβικό κοινό. Ωστόσο η φίρμα του ποντικού γνωρίζει καλά πώς να απαλύνει τον πόνο που προκαλούν τα διδάγματα της ζωής και να τα σερβίρει σε ανάλαφρη συσκευασία. Στην προκείμενη περίπτωση υπάρχει ένα υπέροχο, γαλήνια λευκό πλαστικό ρομπότ, ο Μπέιμαξ που είναι επιφορτισμένο με την παροχή πρώτων βοηθειών και την αντιμετώπιση (κυριολεκτικά) του πόνου. Με τη βοήθεια του Μπέιμαξ και με μια εφηβική τρελοπαρέα ιδιαίτερων παιδιών, ο μικρός Χίρο ανακαλύπτει την κακή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης, παίρνει τη ζωή στα χέρια του και αποκαθιστά την τάξη. Με εντυπωσιακό σχεδιασμό,  με επιρροές από γιαπωνέζικα Manga και άφθονη δράση αλλά και με πολύ (και δυστυχώς κυρίως αμερικανοειδές) χιούμορ, η ταινία φέρνει τον σκοτεινό κόσμο της Marvel στις φωταγωγημένες γειτονιές της Ντίσνεϊ με κάπως άνισα αποτελέσματα αλλά με θεαματικό και θορυβώδη τρόπο. Φτιαγμένο από τους δημιουργούς των «Ράλφ Η Επόμενη Πίστα» και «Ψυχρά κι ανάποδα» είναι σχεδιασμένο να αρέσει και πιθανόν να φθάσει στις υποψηφιότητες Oscar. 

Και μερικά Trivia/Fun facts

•          Περίπου 700 μοναδικοί χαρακτήρες εμφανίζονται στην ταινία. Η προηγούμενη ταινία με τους περισσότερους χαρακτήρες ήταν το “Ραλφ, η Επόμενη Πίστα” που έσπασε και ρεκόρ, αφού εμφανίστηκαν σε αυτήν 185 χαρακτήρες.

•          Πέρα από τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες της ταινίας, υπάρχουν εκατοντάδες δευτερεύοντες. Μια πόλη σαν το Σαν Φρανσόκιο χρειάζεται ανθρώπους, πολλούς ανθρώπους, με διαφορετικό σχήμα, μέγεθος, διαφορετική εθνικότητα και διαφορετικά ενδυματολογικά γούστα. 

•          Κάθε ένας από τους 700 χαρακτήρες μπορεί να έχει μέχρι και 32 διαφορετικά στιλ ντυσίματος. Υπάρχουν, επίσης, μέχρι και 32 διαφορετικοί τύποι μαλλιών και δέρματος.

•          Το Σαν Φρανσόκιο έχει πολλές επιρροές από το Τόκιο, αλλά και το Σαν Φρανσίσκο. Τα φώτα νέον, τα τεράστια κτίρια και η αρχιτεκτονική της πόλης θυμίζουν κατά πολύ την γιαπωνέζικη μεγαλούπολη. Τα χρώματα, το εξωτικό στιλ και οι δρόμοι φέρνουν στο νου κάτι από την αμερικάνικη πόλη.

•          Το όνομα Γιοκάι, του κακού της υπόθεσης, σημαίνει ‘φάντασμα’ στα Γιαπωνέζικα.

•          Παρότι η ιστορία βασίζεται σε ένα κόμικ της Μarvel, υπάρχουν πολλές αλλαγές, όπως τα ονόματα, η τοποθεσία και οι εθνικότητες των χαρακτήρων.

•          Τη μουσική της ταινίας επιμελήθηκε ο Henry Jackman που έγραψε επίσης τη μουσική για το «Ραλφ, η Επόμενη Πίστα» και «Captain America: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα».

•          Το ροκ συγκρότημα Fall Out Boy έγραψε επίσης ένα τραγούδι ειδικά για το soundtrack της ταινίας,  με τίτλο “Immortals”. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 06.11.14