Nicoise (Νισουάζ)

Υλικά για 4 μερίδες

 

500 γρ. πατάτες  

400 γρ. πράσινα φασολάκια

4 αυγά

450 γρ. τόνος σε κονσέρβα (σε ελαιόλαδο)

8 φύλλα μαρόύλι, κομμένο με το χέρι

250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

100 γρ. ελιές μαύρες

120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί

2 κ.γλ. μουστάρδα απαλή

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση


1. Τοποθετήστε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε με κρύο νερό. Προσθέστε 2 κ.σ. αλάτι και αφήστε τις να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Μειώστε τη θερμοκρασία σιγοβράστε για περίπου 20 λεπτά. Στραγγίστε και κρυώστε τελείως. Κόψτε σε μεγάλους κύβους.

2. Τοποθετήστε τα φασόλια σε κατσαρόλα και καλύψτε τα με βραστό νερό, αφήστε τα για 4-5 λεπτά. Στραγγίστε και κρυώστε τα κάτω από κρύο νερό.

3. Τοποθετήστε τα αυγά σε μια μικρή κατσαρόλα με κρύο νερό. Αφήστε τα να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε για 8 λεπτά. Στραγγίστε και κρυώστε τα. Ξεφλουδίστε και κόψτε τα σε τέταρτα.

4. Ανακατέψτε το λάδι, το ξίδι, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι σε ένα βάζο με καπάκι και ανακινήστε καλά.

5. Στραγγίστε τον τόνο και με τα χέρια διασπάστε τον σε μεγάλα κομμάτια.

6.Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρετε. Περιχύστε τη σαλάτα με το dressing.


Hints & Tips

Κόψτε τις πατάτες πριν το βράσιμο σε ίσα κομμάτια για να βράσουν στον ίδιο χρόνο.

Συχνά σε σαλάτα νισουάζ θα συναντήσετε αντζούγια σε φιλέτα και κάππαρη.

Όταν πρόκειται για βραστά αυγά χρησιμοποιείτε αυγά 10-12 ημερών για ευκολότερο ξεφλούδισμα. Τα φρέσκα αυγά είναι ιδανικά για τηγανιτά, ποσέ ή scramble.