Ο Χειμώνας

Παραγωγή: Βρετανία/Ελλάδα – 2013 

Διάρκεια: 101 λεπτά

Είδος: Δράμα Μυστηρίου

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας

Πρωταγωνιστούν: Τεό Αλμπάνης, Έφη Παπαθεοδώρου, Βαγγέλης Μουρίκης, Ανδρέας Ανδρεοπουλος, Πετρούλα Χρήστου, Μάνος Τσίζεκ.

Υπόθεση: Ο Νίκος (Τεό Αλμπάνης) είναι ένας νεαρός και λίγο ονειροπαρμένος συγγραφέας που προσπαθεί να αναδειχθεί και να επιβιώσει οικονομικά στο Λονδίνο. Με τα χρέη να τον κυνηγούν και τη φαντασία του να γυρεύει διέξοδο, καταφεύγει στην ορεινή Σιάτιστα, την πατρίδα του επίσης ονειροπαρμένου πατέρα του (Βαγγέλης Μουρίκης) που πέθανε χρόνια πριν, κάτω από  ανεξιχνίαστες συνθήκες. Ο Νίκος εγκαθίσταται στο σχεδόν ερειπωμένο σπίτι ανάμεσα σε γνώριμα φαντάσματα και αλλόκοτα όνειρα, ελπίζοντας να ολοκληρώσει το μυθιστόρημά του και να μάθει περισσότερα για τις τελευταίες μέρες του πατέρα του. Καθώς κρατά την παρουσία του στην Ελλάδα κρυφή, συνεχίζει να προσποιείται στη μητέρα του που του τηλεφωνά συνεχώς από τη Λάρισα ότι ζει μια τακτοποιημένη ζωή στο Λονδίνο, αυτός και η κοπέλα του. Ύποπτος στα μάτια του ιερέα (Ανδρέας Ανδρεοπουλος) και στόχος της χωριάτικης περιέργειας, ο ομολογουμένως ιδιόρρυθμος Νίκος βρίσκει έναν αναπάντεχο φίλο στο πρόσωπο της ηλικιωμένης γειτόνισσας, Φιλιώς (Έφη Παπαθεοδώρου). Στα όνειρά του μπλέκει και ένα κορίτσι που δουλεύει στο τοπικό ίντερνετ καφέ, καθώς φαντασιώνεται την πιθανή μελλοντική τους ευτυχία. Η σκιά του σπιτιού όμως πέφτει βαριά πάνω του και  δυσκολεύεται να κρατηθεί στην πραγματικότητα και να συνεχίσει ήρεμος να γράφει. Παλεύοντας ανάμεσα στα όνειρα που τον στοιχειώνουν και κυνηγημένος από τους δαίμονες της καθημερινότητας, φαίνεται έτοιμος να υποκύψει στον κόσμο της ονειροφαντασίας που έχει κληρονομήσει.

Εντυπωσιακό και ατμοσφαιρικό παραμύθι που μπολιάζει την ελληνικότητα με gothic στοιχεία από Lovecraft και Poe και διαθέτει σαν πρωταγωνιστή το μικρό αδελφό του Robert Smith που μόλις βγήκε από ταινία του Burton. Αν έβαζε και σε τάξη το χαοτικό από ένα σημείο και πέρα σενάριο θα είχαμε ένα πολύ ενδιαφέρον φιλμικό ντεμπούτο σε διεθνές επίπεδο. Ακόμα και έτσι όμως η ταινία διαθέτει πολλά αξιόλογα στοιχεία με κορυφαίο την υποψήφια για βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας καλλιτεχνική διεύθυνση της Elizabeth Schuch. Και βέβαια το soundtrack  των Active Member με παράξενα, σκοτεινά τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για την ταινία.

Για ανακάλυψη! 

Η ταινία θα κάνει επίσημη πρεμιέρα την Τετάρτη 10.12 και ώρα 8μμ στην Αίθουσα Τριανόν με τον B.D. Foxmoor να παρουσιάζει live το album “ο Xειμώνας” απ’το la bruja muerta project. Ενιαίο εισιτήριο € 10. 

Διανομή: Ανεξάρτητη 

Στις αίθουσες από 11.12.14