Aποτοξίνωση μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων!

Aποτοξίνωσης μετά τις γιορτές

Οι γιορτές πάντα είναι μια περίοδος στην οποία «λόγω των ημερών» , ως δικαιολογία , η διατροφή μας … χάνει το «δρόμο της»! Λογικό και το επιτρέπουμε στον ευατό μας να ξεφύγει λίγο! Ας δούμε πώς μπορούμε να επανέλθουμε στον «ίσιο δρόμο»! Την περίοδο αυτή, οι τοξίνες όμως που συσσωρεύονται στον οργανισμό, θα πρέπει να σιγά σιγά πια να τις «πολεμήσουμε». Με ένα καλό και υγιές πρόγραμμα αποτοξίνωσης, μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές και να ρυθμίσουμε και πάλι τον μεταβολισμό μας στα προ των εορτών επίπεδα.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να εξολοθρεύσουμε τον εχθρό με το όνομα «τοξίνες»!

Πρόγραμμα αποτοξίνωσης

Διαιτολόγιο φτωχό σε ζωικά λίπη και πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Έτσι, περιορίζεται η τροφοδοσία του οργανισμού σε βλαβερές ουσίες, ενώ τονώνονται οι λειτουργίες του.

Οκτώ ποτήρια νερό τη μέρα, για αύξηση της διούρησης και της εφίδρωσης.

Ρόφημα από βότανα, όπως το τίλιο, το τσάι του βουνού, η λουίζα και η τσουκνίδα, ενισχύουν τη διούρηση.

Εμπλουτισμένες τροφές (όπως χυμοί ή γαλακτοκομικά), που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Το έντερο είναι ένα από τα βασικά όργανα στη διαδικασία της απομάκρυνσης των αποβλήτων του σώματος και πρέπει να λειτουργεί τέλεια και να «αδειάζει» τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Αερόβια γυμναστική κάθε μέρα (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι). Η άσκηση διεγείρει το λεμφικό σύστημα κι έτσι βοηθά στην αποχέτευση των τοξινών.

Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών στη διατροφή σας.
Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τη διέλευση της τροφής από αυτό και κατ’ αυτόν τον τρόπο βοηθούν να μειωθούν τα φουσκώματα, το βάρος και η δυσκοιλιότητα. Και τι τροφές πρέπει να καταναλώσουμε για να πάρουμε φυτικές ίνες : Άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, λαδερά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Μειώστε το αλάτι
Ένα από τα βασικά συστατικά που πήρε ο οργανισμός μας είναι το αλάτι. Προσπαθήστε τις επόμενες ημέρες να το μειώσετε χρησιμοποιώντας φυσικά υποκατάστατα όπως πιπέρι και μπαχαρικά, ξύδι, λεμόνι, μπαλσάμικο.

Μειώστε τα πολλά λιπαρά και τις ζωικές πρωτεΐνες
Προτιμήστε το μενού των επόμενων ημερών να περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση άπαχων πρωτεϊνών όπως ψάρι, κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), όσπρια, λαδερά και ζυμαρικά με σάλτσες λαχανικών. Αποφύγετε λίγο τα γλυκά που έχουν σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, σαντιγί και επιλέξτε μέλι, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, παστέλι.

Φτιάξτε δροσερές σούπες λαχανικών, που αν τις κάνετε βελουτέ στο μπλέντερ τρώγονται και κρύες

Πίνετε αρκετό νερό

 

Τι πρέπει να αποφεύγουμε

Κακά λίπη: Τα κορεσμένα λίπη, που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα, όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα. Τα υγιεινά λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στο λάδι της ελιάς, τους ξηρούς καρπούς, τα αβοκάντο και τα ψάρια, γιατί είναι απαραίτητα για την καλή λίπανση του οργανισμού.

Ζάχαρη: Η ζάχαρη συνδέεται με την υπερπαραγωγή ινσουλίνης, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και σε διαβήτη. Προτιμήστε την ακατέργαστη ζάχαρη ή αντικαταστήστε τη με μέλι.

Τυποποιημένα τρόφιμα.

Αλκοόλ: Όχι μόνο επιβαρύνει το ήπαρ, αλλά επιπλέον αφυδατώνει το σώμα.

Ενδεικτικά ένα πρόγραμμα για να φύγουν οι τοξίνες!

Οι μέρες ξεκινούν με πρωινή γυμναστική και τελειώνουν με ένα φλιτζάνι χαμομήλι. Ενδιαμέσως, το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με τη μέρα. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις τέσσερις πρώτες μέρες. Επαναλαμβάνοντας τρεις από αυτές, συμπληρώνεται μία εβδομάδα, όσο δηλαδή διαρκεί το πρόγραμμα. 15 λεπτά πριν από όλα τα κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) πίνουμε ένα μεγάλο ποτήρι με χυμό μισού λεμονιού και μετά από αυτά ένα φλιτζάνι τσάι του βουνού.

Ημέρα 1η

Πρωινό: 1 γιαούρτι, 1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού, 1 κουταλάκι γύρη, 1 κουταλιά λιναρόσπορους

Σνακ: 2 καρότα

Μεσημέρι: 1-2 φλιτζάνια σούπα από μπρόκολο, σέλερι και καρότο, 1 μερίδα αντιοξειδωτική σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, μαϊντανό, βασιλικό, καρότο, σέλερι, ραπανάκι, μάραθο και σουσάμι, 1 κουταλιά ντρέσινγκ ελαιόλαδου, 85 γρ. στήθος κοτόπουλου

Σνακ: 1/4 του φλιτζανιού καρπούς πέκαν

Δείπνο: 1 πράσινη σαλάτα με ντρέσινγκ, 110 γρ. φιλέτο κοτόπουλου ή ψαριού, 1 μπολ βραστά λαχανικά

Ημέρα 2η

Πρωινό: 1-2 αυγά χτυπημένα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σερβιρισμένα με 1 κουταλιά λιναρόσπορους, 1 φέτα μαύρο ψωμί, ψημένο και αλειμμένο με 1/2 κουταλιά ελαιόλαδο, 1/2 γκρέιπφρουτ

Σνακ: 1 αγγούρι

Μεσημέρι: 1 μερίδα αντιοξειδωτική σαλάτα με ντρέσινγκ, 85 γρ. στήθος γαλοπούλας, 1/2 αβοκάντο ραντισμένο με φρέσκο χυμό λεμονιού, και 1 πρέζα αλάτι

Σνακ: 1/4 του φλιτζανιού μακαντάμια

Βράδυ: 1 μικρή μερίδα φασολάδας, πράσινη σαλάτα με ντρέσινγκ, 110 γρ. φιλέτο ψαριού ή κοτόπουλου, 1 μπολ βραστά λαχανικά

Ημέρα 3η

Πρωί: 1 κατσικίσιο γιαούρτι, 1 φλιτζάνι φρέσκα μούρα, 1 κουταλάκι γύρη, 1 κουταλιά λιναρόσπορους

Σνακ: 1/2 μικρό αβοκάντο

Μεσημέρι: 1 μικρή μερίδα φασολάδα, 1 σαλάτα με σικορέ, ραντίτσιο, ντομάτα, αγγούρι, σέλερι, μαϊντανό, βασιλικό, σουσάμι και ντρέσινγκ ελαιόλαδου, 85 γρ. φιλέτο ψαριού ή κοτόπουλου

Σνακ: 1/4 του φλιτζανιού καρύδια

Βραδινό: 1 πράσινη σαλάτα με 1 κουταλιά ντρέσινγκ, 110 γρ. φιλέτο ψαριού ή κοτόπουλου, 1 μπολ βραστά λαχανικά

Ημέρα 4η

Πρωί: 1-2 αυγά χτυπημένα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σερβιρισμένα με 1 κουταλιά λιναρόσπορους, 1 φέτα μαύρο ψωμί αλειμμένο με 1/2 κουταλιά ελαιόλαδο, μισό γκρέιπφρουτ, 1/2 αβοκάντο ραντισμένο με φρέσκο χυμό λεμονιού, και 1 πρέζα αλάτι

Σνακ: 2 καρότα

Μεσημέρι: 1 μικρή μερίδα φασολάδα, 1 πολύχρωμη σαλάτα με ντρέσινγκ ελαιόλαδου, 85 γρ. στήθος γαλοπούλας

Σνακ: 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα

Βράδυ: 1 πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο, 110 γρ. φιλέτο κοτόπουλου, 1 μπολ βραστά λαχανικά