Οι νέες ταινίες από 8 Ιανουαρίου στις σκοτεινές αίθουσες – Μέρος Β΄

Από τον Τάσο Ντερτιλή

Επανερχόμαστε με τις υπόλοιπες-και καθόλου ευκαταφρόνητες-ταινίες που συμπληρώνουν το ρόστερ των νέων ταινιών της εβδομάδας. Μια σοβαρή καλλιτεχνική πρόταση από τη Γερμανία σε διανομή της Strada Films (μια εταιρεία διανομής που η επιλογή των ταινιών της τείνει να την μεταμορφώσει σε ιδιωτική Ταινιοθήκη) αλλά και τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ, είδος που έχει παράδοση στο εγχώριο σινεμά και παραμένει ακμαίο και δημιουργικό!  

Ο «Τζακ» (Γερμανία 2013 - 103’) ερχεται από το Φεστιβάλ Βερολίνου για να μας διηγηθεί την ιστορία του 10χρονου Τζακ που αφού καταλήξει σε Οικοτροφείο λόγω πλημμελούς επιμέλειας, δραπετεύει και μαζί με τον 6χρονο αδελφό του αρχίζει να αναζητά σ ολόκληρο το Βερολίνο την ανύπαντρη μητέρα του. Ντοκιμαντερίστικη αφήγηση στο πνεύμα των αδελφών Νταρντέν, υποδειγματικές παιδικές ερμηνείες και πολύ συναίσθημα σε μια ιστορία πρόωρης ενηλικίωσης και αναζήτησης μιας κάποιας οικογένειας. Ένα μικρό ρεσιτάλ ερμηνείας από τον νεαρό Ίβο Πίτζγκερ ως μαχητή της ζωής κάτω από τη ρεαλιστική και ευαίσθητη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γερμανοελβετού Έντουαρντ Μπέργκερ.

 

 

 

Η «Οικογενειακή Υπόθεση» (Ελλάδα 2014 -88’), είναι ένα μουσικό ντοκουμέντο της Αγγελικής Αριστομενοπούλου γύρω από την οικογένεια Ξυλούρη. Τρεις γενιές μουσικών, ο θρυλικός Ψαραντώνης, ο γιος του Ψαρογιώργης, καταξιωμένος λαουτιέρης και τα τρια παιδιά του Γιώργου που σπουδάζουν στη Μελβούρνη. Με κεντρικό πρόσωπο τον Ψαρογιώργη (Γιώργο Ξυλούρη) η ταινία καταγράφει την καθημερινότητα ξεχωριστών ανθρώπων και την ιστορία και την παράδοση μιας μεγάλης μουσικής οικογένειας, μέσα από μια φιλοσοφική και βιωματική θεώρηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Συναρπαστικό ταξίδι από την Κρήτη στην Αυστραλία που αφορά όλους τους Έλληνες…Αποκλειστικά στην αίθουσα Δαναός.

 

 

 

«Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου 1926-1970» (Ελλάδα 2012 – 96’) τιτλοφορείται το βιογραφικό ντοκιμαντέρ του μουσικού και κινηματογραφιστή Κώστα Ζουλιάτη που αναφέρεται στη ζωή και το έργο ενός σημαντικού Έλληνα εκπρόσωπου της μουσικής πρωτοπορίας. Ο Γιάννης Χρήστου υπήρξε μια από τις πιο μυστηριώδεις μορφές της παγκόσμιας αβανγκαρντ με το έργο του να ξεπερνά τα στενά όρια της μουσικής και να αγγίζει τη φιλοσοφία και την ποίηση. Σπάνια ντοκουμέντα και συνεντεύξεις ανθρώπων που τον γνώρισαν βοηθούν στο σχηματισμό μιας ιδέας για ένα καλλιτέχνη του οποίου το νήμα της ζωής κόπηκε απότομα σε τροχαίο ανήμερα των γενεθλίων του. Η ταινία θα προβάλλεται αποκλειστικά στην αίθουσα Τριανόν της οδού Κοδριγκτώνος.

 

 

«NonOmnisMoriar» (Ελλάδα 2014 – 66’), στρατευμένο ντοκιμαντέρ της πρωτοεμφανιζόμενης Θεοδοσίας Γραμματικού που αναφέρεται στη μεγάλη απεργία των εργατών της Χαλυβουργικής που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2011 και κράτησε 9 μήνες. Μπορεί να μην ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους όμως σύμφωνα και με το ρητό του Οράτιου το οποίο δανείζεται ο τίτλος, τίποτα δεν πεθαίνει ολοκληρωτικά και η μεγάλη αυτή απεργία είναι βέβαιο ότι άφησε μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Μια πρώτη, απλή ταινία με συναισθηματικά φορτισμένο περιεχόμενο. (Διανομή:New Star)

 

 

 

 

 

 

 Δείτε τα trailer των παραπάνω ταινιών εδώ.


anaparastasis: η ζωή και το έργο του γιάννη...