Leviafan – Λεβιάθαν

Παραγωγή: Ρωσία – 2014 

Διάρκεια: 141 λεπτά

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Andrey Zvyagintsev

Πρωταγωνιστούν: Elena Lyadova, Aleksey Serebryakov, Vladimir Vdovichenkov, Roman Madyanov, Anna Ukolova, Sergey Pokhodaev, Aleksey Rozin, Lesya Kudryashova. 

Υπόθεση: Πρόκειται για μια σύγχρονη προσαρμογή της βιβλικής ιστορίας των μαρτυρίων του Ιώβ στη σημερινή Ρωσία. Ο Κόλια ζει σε μια μικρή παγωμένη πόλη του Βορρά. Έχει το δικό του συνεργείο αυτοκινήτων, δίπλα ακριβώς από το σπίτι που ζει με τη σύζυγο του Λίλια και το γιο του Ρόμκα. Ο διεφθαρμένος δήμαρχος της πόλης θέλει να πάρει την επιχείρηση του Κόλια, το σπίτι του και τη γη του. Αρχικά, προσπαθεί να τον εξαγοράσει, αλλά ο Κόλια δεν ενδιαφέρεται. Όταν η υπόθεση φθάνει στα δικαστήρια τα οποία απαλλοτριώνουν το ακίνητο του Κόλια σε εξευτελιστική τιμή, αυτός ζητά από τον κολλητό του φίλο που ζει στη Μόσχα, το δικηγόρο Ντμίτρι να τον βοηθήσει, μη γνωρίζοντας ότι αυτό θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα. Η μια συμφορά ακολουθεί την άλλη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάληξη.

Ο Θεός σου δίνει όσα βάσανα μπορείς να αντέξεις…Όταν όμως ο Θεός, μέσω του αντιπροσώπου του στη συγκεκριμένη περίπτωση της Εκκλησίας, κάνει το «κορόιδο», τότε το ρόλο του αναλαμβάνουν άλλοι θεσμοί (Κράτος, κοινωνία, οικογένεια) για να επαληθευτεί το απόφθεγμα του υπαρξιστή φιλόσοφου Σαρτρ «η κόλαση είναι οι άλλοι». Και όλοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από τον υποκριτή δήμαρχο με τα πολλά και καθόλου ευχάριστα πρόσωπα μέχρι τη μπουχτισμένη από τη μιζέρια γυναίκα του και πάει λέγοντας, οδηγούν μαθηματικά τον Κόλια στα όρια, οδηγούμενοι και οι ίδιοι από τα δικά τους εγωιστικά κίνητρα. Οι άνθρωποι δεν είναι αγαθοί από τη φύση τους και αυτό η εξουσία το γνωρίζει καλά, είτε Θεός λέγεται, είτε Κράτος, είτε Δικαιοσύνη. Φροντίζει λοιπόν για τη διατήρηση του στάτους κβο μέσα στα επιτρεπόμενα πλαίσια, διορθώνοντας κάθε παρέκκλιση. Η τραγωδία του Κόλια είναι μια απλή περίπτωση τέτοιας διόρθωσης. Η αλήθεια λίγο έχει σημασία, η τάξη είναι το παν. Ο αγώνας για ελευθερία και δικαιοσύνη γίνεται μάταιος όταν όλα τα χαρτιά είναι σημαδεμένα…  Κι όλα αυτά ξετυλίγονται μέσα σε ένα μουντό χειμωνιάτικο τοπίο, ένα τόπο θανάτου που χαρακτηρίζεται από τον τεράστιο σκελετό ενός θαλάσσιου κήτους, ενός απολιθωμένου Λεβιάθαν που ξεβράστηκε από τη θάλασσα και κείτεται στην ακτή από καταβολής κόσμου για να επιβλέψει ώστε ο Ιώβ-Κόλια να πιει μέχρι το τέλος το πικρό ποτήρι.

Μελαγχολικά πλάνα μοναδικής ομορφιάς και μια συναρπαστική αφήγηση που παραπέμπει, τηρουμένων των αναλογιών, στα δράματα του Σκορτσέζε εξυψώνουν αυτό το μακρόσυρτο αλλά εκρηκτικό, ποτισμένο στη βότκα δράμα, έργο πνοής του μεγάλου Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ. Ένας καλλιτεχνικός θρίαμβος που ήταν υποψήφιος για 4 Ευρωπαϊκά βραβεία και τιμήθηκε με το Βραβείο σεναρίου των Καννών και με Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας, έχοντας πολλές πιθανότητες να τσιμπήσει και το ξενόγλωσσο Oscar για το οποίο είναι υποψήφιο.

Διανομή: Seven Films & Σπέντζος Φιλμ 

Στις αίθουσες από 12.02.15