Οι ταινίες της εβδομάδας από 12 Φεβρουαρίου στις αίθουσες

Από τον Τάσο Ντερτιλή

Τσικνοπέμπτη σήμερα και το στοίχημα είναι ποιός θα κερδίσει τη μονομαχία του ταμείου: η παραδοσιακή τσίκνα από το παϊδάκι ή το επικίνδυνο άρωμα του σκοτεινά γοητευτικού κύριου Γκρέι. Τα κορίτσια πάντως έχουν ήδη τοποθετηθεί στη μάχη, έχοντας υποκύψει στις φετιχιστικές και ελάχιστα σαδιστικές «Πενήντα αποχρώσεις του Γκρι» όμως οι συνοδοί τους δύσκολα θα παρασυρθούν από τη χαμηλοβλεπούσα Αναστέιζια που δαγκώνει τα χείλη της όλο χάρη στην ταινία που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο-πολιτιστικό φαινόμενο της Ε.Λ.Τζέιμς. Από αύριο όμως οι ουρές αναμένεται να «στρίβουν στη γωνία» γιατί έρχεται και το Σάββατο με τους Βαλεντίνους και τις Βαλεντίνες. Εκτός αν επικρατήσει ψυχραιμία,  οπότε θα υπάρξει χώρος να εκτιμηθούν το έξοχο χιούμορ και η καταιγιστική δράση που μας προσφέρει ο δεξιοτέχνης Μάθιου Βον στο «Kingsman:Η Μυστική Υπηρεσία» αλλά και το αριστοτεχνικό δράμα που ξετυλίγει στον παγωμένο Ρώσικο Βορρά του «Λεβιάθαν» ο σπουδαίος Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ. Μια πολυβραβευμένη ταινία, από τις καλύτερες της σεζόν, υποψήφια για ξενόγλωσσο Oscar που είναι ικανή να αγγίξει με την συναισθηματική της δύναμη το πλατύ κοινό.

Για όλες τις παραπάνω ταινίες διαβάστε περισσότερα στα επί μέρους άρθρα μας για τα οποία δίνονται link στο τέλος.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει δύο ακόμη σοβαρές προτάσεις, για σινεφίλ και όχι μόνο: Πρώτο το ιδιόρρυθμο «Ένα κορίτσι γυρίζει σπίτι μόνο του τη νύχτα» (A Girl Walks Home Alone at Night) (ΗΠΑ 2014 - 99’). Συνδυασμός πολλών ειδών (γουέστερν, τρόμος, indie ρομάντζο) που συνθέτονται με δεξιοτεχνία και στιλ από την νεαρή Ιρανοαμερικανίδα Άνα Λίλι Αμιρπούρ. Η ιστορία μιας γοητευτικής φεμινίστριας - βαμπίρ που περιπλανιέται στους έρημους νυχτερινούς δρόμους της «Κακής Πόλης», τιμωρώντας εγκληματίες και φαλλοκράτες με τα σουβλερά της δόντια, μέχρι να βρει τον έρωτα στο όμορφο πρόσωπο ενός νεαρού θνητού. Ασπρόμαυρη σινεμασκόπ φωτογραφία, άπαιχτο soundtrack, αναφορές στο σινεμά του Τζάρμους και πάνω από όλα διάλογοι στην Πέρσικη γλώσσα. Για σινεφίλ και όχι μόνο.

Σκηνοθεσία: Ana Lily Amirpour

Πρωταγωνιστούν: Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh, Mozhan Marnò.

Διανομή: Odeon ( Η ταινία θα προβάλλεται αποκλειστικά στην αίθουσα Odeon Όπερα).

Δείτε το trailer εδώ:

Και η βδομάδα συμπληρώνεται από το ολόφρεσκο ντοκιμαντέρ για την κρίση «Ποιος σώζει ποιον;» (Wer Rettet Wen - Who’s Saving Whom) (Γερμανία 2015 – 103’) των Leslie Franke και Herdolor Lorenz. Μια ταινία που χρηματοδοτήθηκε με τη μέθοδο του crowdfunding και εξετάζει την τρέχουσα κρίση ως οικονομικό μοντέλο. Πολλά πράγματα που γνωρίζουμε αλλά καλό είναι στο φως των εξελίξεων να συστηματοποιήσουμε, προκειμένου να είμαστε σε θέση να απαντάμε ότι όχι μόνο «δεν τα φάγαμε μαζί» αλλά ότι στην ουσία ο μόνος που «έφαγε» είναι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα εις βάρος κρατών και λαών.

Οι Franke και Lorenz, ζευγάρι κινηματογραφιστών από το Αμβούργο, θέτουν το εξής ερώτημα “Ποιος τελικά σώζει ποιον στην κρίση; Σώζουν οι Γερμανοί τους Νότιους, ή μήπως όλοι μαζί οι πολίτες της Ευρώπης διασώσαμε και εξακολουθούμε να διασώζουμε τις τράπεζες;”

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με την Ελλάδα που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση, αλλά εν συνεχεία το πλάνο ανοίγει και ανακαλύπτουμε πώς λειτούργησε το δίπολο “τραπεζική διάσωση/κοινωνική καταστροφή” στην Ισπανία των εξώσεων, βλέπουμε τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο οι Ιρλανδοί μασκαρεύουν τα άδεια και κλειστά καταστήματα και φθάνουμε στις ΗΠΑ, όπου το δικαίωμα στην δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση έχει προ πολλού μετατραπεί σε δικαίωμα πρόσβασης σε φοιτητικά δάνεια. Και ούτω καθεξής.

Η ταινία θα προβάλλεται, ταυτόχρονα με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, στην αίθουσα Μικρόκοσμος (καθημερινά στις 5μμ) αλλά και σε ειδικές προβολές στον Πολυχώρο της Κυψέλης Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (τηλ. 2130040496 & 6945348445). Συστήνεται ανεπιφύλακτα! Για περισσότερες πληροφορίες   www.whos-saving-whom.org και www.facebook.com/whossavingwhomgr

Δείτε εδώ σχετικά trailer:

 

 

Να σημειωθεί επίσης ότι συνεχίζεται με επιτυχία η προβολή του σημαντικού (και σχετικού με το παραπάνω) ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Agora», η πρόσφατη προβολή του οποίου στην Δημόσια Γερμανική Τηλεόραση έκανε ιδιαίτερη αίσθηση. Επίσης συνεχίζεται για 3η εβδομάδα στην Ταινιοθήκη το ιδιαίτερο μελαγχολικό ρομάντζο της Μαργαρίτας Μαντά «Για Πάντα». Συνεχίζονται τέλος με αμείωτη επιτυχία οι οσκαρικές ταινίες της χρονιάς «Η θεωρία των πάντων», «Birdman» και «Το Παιχνίδι της Μίμησης». Καλή διασκέδαση (αλλά και ενημέρωση)!

Παρατίθενται τα Link για τις ταινίες της εβδομάδας. 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2394/leviafan-lebia8an

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2393/kingsman-the-secret-service-kingsman-i-mustikh-upiresia

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2392/fifty-shades-of-grey-penhnta-apoxroseis-tou-gkri