American Sniper – Ελεύθερος Σκοπευτής

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια: 132 λεπτά

Είδος: Πολεμικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Clint Eastwood

Πρωταγωνιστούν: Bradley Cooper, Sienna Miller, Ben Reed, Eric Close, Sammy Sheik, Jake McDorman, Kyle Gallner, Keir O’Donnell, Reynaldo Gallegos. 

Υπόθεση: Ο Κρις Κάιλ (Μπράντλεϊ Κούπερ) υπήρξε ο πιο «αποτελεσματικός» ελεύθερος σκοπευτής στην στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ. Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό τον έστειλε 4 φορές στο Ιράκ με αποστολή να καλύπτει τις επιχειρήσεις των συμπολεμιστών του. Η σκοπευτική του δεινότητα κόστισε πάνω από 160 ζωές αλλά έσωσε αμέτρητες ζωές αμερικανών στρατιωτών, δίνοντάς του τον τίτλο του “Θρύλου” και μετατρέποντάς τον σε υπ’αρ.1 στόχο των εχθρικών δυνάμεων.  Την ίδια στιγμή έδινε μία εξίσου δύσκολη μάχη στην προσπάθεια του να είναι καλός σύζυγος και πατέρας πίσω στην πατρίδα.

Μια φορά στρατιώτης, για πάντα στρατιώτης. Η τελευταία ταινία του γερόλυκου Κλιντ δείχνει με ευκρίνεια και μεγάλη αφηγηματική δεινότητα τα επακόλουθα του πολέμου στις ψυχές των στρατιωτών και των οικογενειών τους. Αυτό που δεν δείχνει είναι ο λόγος που οι στρατιώτες βρίσκονται εκεί που βρίσκονται. Αυτό όμως, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ταινία βασίζεται στις αναμνήσεις του ήρωά της από τη μάχη, ουδόλως απασχολεί τον Ίστγουντ ούτε και θα το περίμενε κανείς άλλωστε. Μια ζωή δομημένη πάνω στο δόγμα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» δεν επιτρέπεται να αποκλίνει σε un-American  προβληματισμούς και αμφιβολίες. Ο παλαιάς κοπής πατριώτης (μερικοί θα τον έλεγαν και ακροδεξιό μιλιταριστή) και βραβευμένος με Oscar ηλικιωμένος αλλά δυναμικός δημιουργός είναι δηλωμένα ταγμένος στην υπηρεσία των «πατροπαράδοτων» αμερικανικών αξιών (ποιος ήρθε;) που κατά την άποψή του κινδυνεύουν από μια χούφτα μελαμψούς «Ινδιάνους» της ανατολής. Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα που το Χόλιγουντ θα αντιμετωπίσει τον Πόλεμο του Ιράκ στις πλήρεις διαστάσεις του, αφήνοντας κατά μέρος τις αμέτρητες Αμερικάνικες σημαίες να κυματίζουν στην ησυχία τους. Αφήνοντας και εμείς κατά μέρος την πολιτική δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε το στιβαρό σκηνοθετικό χέρι του 84χρονου Κλιντ, την άξια για Oscar  μανιασμένη ερμηνεία του Μπράντλεϊ Κούπερ αλλά και τη Σιένα Μίλερ στον καλύτερο ρόλο της καριέρας της, το ιλιγγιώδες μοντάζ και την ακρίβεια της ηχητικής μπάντας. 6 υποψηφιότητες Oscar και τεράστια εμπορική επιτυχία στις ΗΠΑ. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 19.02.15