Οι νέες ταινίες από 19 Φεβρουαρίου στις αίθουσες

Από τον Τάσο Ντερτιλή

Στον απόηχο του εισπρακτικού θριάμβου των Πενήντα αποχρώσεων του γκρι (220 χιλιάδες εισιτήρια την πρωτη εβδομάδα!) και με δεδομένη την έξοδο του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας, λίγες είναι οι ταινίες που τολμούν να «σηκώσουν κεφάλι». Δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους ταινίες μοιράζονται το ενδιαφέρον: Από τη μια ο πατριωτικός (και κατά άλλους φασιστικός) «Ελεύθερος Σκοπευτής» (American Sniper) του 84χρονου Χολιγουντιανού θρύλου Κλιντ Ίστγουντ έρχεται φορτωμένος με 6 οσκαρικές υποψηφιότητες και με έναν αγνώριστο και πολύ εντυπωσιακό Μπραντλεϊ Κούπερ στο ρόλο του Κρις Κάιλ, αμερικανού σκοπευτή που έδρασε στον πόλεμο του Ιράκ, καλύπτοντας τα νώτα Αμερικανών πεζοναυτών, με τον εχθρό να μετράει 160 θύματα από τα πυρά του. Από την άλλη ένα θρησκευτικό θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται στο από πολλές απόψεις ενδιαφέρον «Διαζύγιο» (Gett) όπου μια Ισραηλινή αγωνίζεται να κερδίσει την ελευθερία της απέναντι σε ένα άτεγκτο δικαστήριο ραβίνων και ένα σύζυγο που αρνείται να συγκατατεθεί. Μια μεγάλη επιτυχία στο Ισραήλ που έφθασε στις υποψήφιες για Χρυσή σφαίρα ξένης ταινίας.

Για αυτές τις ταινίες διαβάστε περισσότερα στα επί μέρους άρθρα μας στα παρακάτω link.

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2396/american-sniper-eleu8eros-skopeuths

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2397/gett-to-diazugio-i-diki-tis-bibian-amsalem

Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει δύο ακόμη προτάσεις, για μικρούς αλλά και μεγάλους σινεφίλ: Πρώτο το animation «Μπομπ Σφουγγαράκης: Έξω Απ' Τα Νερά Του» (The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water) (ΗΠΑ 2015 - 92’).

Από την Paramount Animation και την Nickelodeon Movies έρχεται μια ολοκαίνουργια και σπαρταριστή περιπέτεια, στην οποία για πρώτη φορά, ο Μπομπ Σφουγγαράκης, το πιο διάσημο (έως και περιβόητο) θαλάσσιο ασπόνδυλο, βγαίνει στη στεριά από το βυθό του Μπικίνι για την ηρωική αναζήτηση της κλεμμένης σούπερ μυστικής συνταγής της Καβουροπάτη. Μαζί έχει τους φίλους του: τον πιστό αστερία Πάτρικ, τον σαρδόνιο Καλαμάρη, την επιστήμονα σκίουρο Σάντι και τον οστρακόδερμο καπιταλιστή κύριο Καβούρη. Μαζί του είναι και ο κυνικός Πλαγκτόν με τον οποίο είναι αναγκασμένος να συνεργασθεί ώστε να εξουδετερώσει τον σατανικό πειρατή Μπεργκερογένη. Υπερθέαμα για τις μικρότερες ηλικίες με εφευρετικές animation σκηνές, πολύ χιούμορ, πολλά σατιρικά στοιχεια και με λιγώτερο εφευρετικές έως και αμήχανες live action στιγμές. Απλά μαθήματα καπιταλισμού για μικρά παιδιά.

Σκηνοθεσία: Paul Tibbitt

Πρωταγωνιστεί ο Antonio Banderas.

Η ταινία θα προβάλλεται και σε 3D και μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά (σε σκηνοθετική επιμέλεια Πέτρου Δαμουλή). Ακούγονται οι:

ΜΠΟΜΠ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΗΣ:ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

ΜΠΕΡΓΚΕΡΟΓΕΝΗΣ:ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΛΙΟΣ

Κος ΚΑΒΟΥΡΗΣ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΤΡΙΚ:ΑΛΚΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

ΠΛΑΓΚΤΟΝ:ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΟΣ

ΣΑΝΤΙ:ΜΑΡΙΑ ΖΕΡΒΟΥ

ΚΑΛΑΜΑΡΗΣ:ΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΤΗΣ

Διανομή: UIP

Δείτε το trailer εδώ:

 

Και η βδομάδα συμπληρώνεται από την επανέκδοση μιας κλασσικής ταινίας του σοσιαλιστικού ρεαλισμού «Τα Παιδικά χρόνια του Μαξίμ Γκόρκι» (Detstvo Gorkogo) (Σοβιετική Ένωση 1938 – 98’) του Mark Donskoy.

Μια αγαπημένη γλυκιά ταινία, πρώτη μιας τριλογίας ταινιών που βασίστηκαν στην αυτοβιογραφία του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα της «Μάνας». Η ταινία καταπιάνεται με τα φτωχά παιδικά χρόνια που έζησε ο Γκόρκι μαζί με τους παππούδες του στην ταραγμένη προεπαναστατική Ρωσία του 19ου αιώνα. Γεμάτη υπέροχους ανθρώπινους χαρακτήρες και πλημμυρισμένη από τη χαρά της ζωής, σκηνοθετήθηκε από ένα σπουδαίο λυρικό δημιουργό που άφησε εποχή τόσο με τις ταινίες του για τον Γκόρκι όσο και με το αριστούργημά του «Το άλογο που κλαίει» το 1957.

Σκηνοθεσία: Mark Donskoy

Πρωταγωνιστούν: Aleksei Lyarsky, Varvara Massalitinova, Mikhail Troyanovsky, Elizaveta Alekseeva.

Διανομή: New Star

 

Να σημειωθεί επίσης ότι συνεχίζεται με τεράστια επιτυχία η προβολή των «Πενήντα αποχρώσεων του γκρι» όπως επίσης και των παντός είδους και εθνικότητας Οσκαρικών ταινιών.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε δύο μίνι φεστιβάλ που διεξάγονται αυτή τη βδομάδα:

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στο Γκάζι ξεκινά (με ελεύθερη είσοδο!) η 4η εβδομάδα Αφρικανικού κινηματογράφου, με δεκαέξι μεγάλου και δύο μικρού μήκους ταινίες πρόσφατης παραγωγής (τηλ.2103609695 www.tainiothiki.gr).

Στα αγαπημένα σινεφίλ στέκια της Πατησίων Αλκυονίδα και Studio οργανώνεται Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Για την Εθνική Αντίσταση» με πολλά ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους που παρουσιάζουν μεγάλο ιστορικό και πολιτικό ενδιαφέρον (πληροφορίες στα τηλέφωνα 2108220008 και 2108640054).

Καλή διασκέδαση!