Black Sea – Επιχείρηση: Μαύρη Θάλασσα

Παραγωγή: Βρετανία/Ρωσία/ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια: 114 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Kevin Macdonald

Πρωταγωνιστούν: Jude Law, Scoot McNairy, Jodie Whittaker, Tobias Menzies, Ben Mendelsohn, Grigoriy Dobrygin, David Threlfall,  Michael Smiley, Karl Davies, Konstantin Khabenskiy, Daniel Ryan, Bobby Schofield, Branwell Donaghey, Sergey Puskepalis, Sergey Kolesnikov, Sergey Veksler. 

Υπόθεση: Ο Κάπταιν Ρόμπινσον (Τζουντ Λο) είναι ένας πρόσφατα απολυμένος- από μια εταιρεία υποθαλάσσιων ανελκύσεων-κυβερνήτης υποβρυχίων. Ένας άνθρωπος παθιασμένος με τη θάλασσα τόσο ώστε να θυσιάσει ακόμη και την προσωπική του ζωή για χάρη της, χάνοντας την οικογένειά του- τη γυναίκα του Κρίσι (Τζόντι Ουίτακερ) και τον μικρό του γιο. Απελπισμένος και ενώ αρχίζει να συνειδητοποιεί πως η ζωή του έχει πάει στράφι, μαθαίνει για την ιστορία ενός γεμάτου χρυσάφι υποβρυχίου το οποίο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται θαμμένο στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Τότε αποφασίζει να αναλάβει δράση στα σκοτεινά νερά της αφιλόξενης θάλασσας ανοικτά της Γεωργίας, αρπάζοντας την ευκαιρία που του προτείνει, ως μεσάζοντας, ο πρώην συνάδελφος Ντάνιελς (Σκουτ ΜακΝαίρι). Επιλέγοντας ένα έμπειρο αλλά ανομοιογενές και απροσδόκητο πολυεθνικό πλήρωμα, βάζει πλώρη για να κατακτήσει το θησαυρό και να πάρει πίσω τη ζωή του.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του «Τελευταίου Βασιλιά της Σκωτίας» επιστρέφει στις κλασσικές χολιγουντιανές κλειστοφοβικές υποβρύχιες περιπέτειες με ανάμικτα αποτελέσματα. Από τη μια ο Τζουντ Λο, με επιτηδευμένη σκωτσέζικη προφορά και εμφανώς ανοιγμένες πλέον πλάτες, λανσάρει (όχι πολύ επιτυχημένα) το νέο του σκληροτράχηλο image σε ένα ρόλο που θα πήγαινε γάντι στον μακαρίτη Μπομπ Χόσκινς, άντε στην ανάγκη στον Τζέισον Στέιθαμ μετά από εντατικά μαθήματα ηθοποιίας. Από την άλλη το ετερόκλητο δευτεροκλασάτο καστ δεν καταφέρνει να εμπλέξει συναισθηματικά το θεατή, παρά τα ιδρωμένα και λερωμένα κορμιά που γεμίζουν με τεστοστερόνη τα πλάνα σε κάθε αψιμαχία του αγγλορωσικού πληρώματος. Και στο μέσον η αφήγηση που, μέχρι τη μέση της ταινίας, σέρνεται χαμένη σε κλισέ και αναμενόμενες κοινοτοπίες του είδους. Ευτυχώς από τη μέση και πέρα τα πράγματα ανατρέπονται και ζωντανεύουν και ο Κέβιν Μακντόναλντ βρίσκει έναν οπτικά συναρπαστικό και δραματουργικά ενδιαφέροντα δρόμο στο βυθό της θάλασσας. Άνισο αλλά συνολικά ενδιαφέρον. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 26.02.15