A most violent year– Στα Χρόνια της Βίας

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014

Διάρκεια: 125 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: J.C. Chandor

Πρωταγωνιστούν: Oscar Isaac, Jessica Chastain, David Oyelowo, Alessandro Nivola, Albert Brooks, Elyes Gabel, Catalina Sandino Moreno, Peter Gerety, Christopher Abbott, Ashley Williams

Υπόθεση: Νέα Υόρκη 1981, ο σκληρότερος χειμώνας στη σύγχρονη ιστορία της πόλης: Εκεί ζει και προσπαθεί να ορθοποδήσει ο Άμπελ Μοράλες (Όσκαρ Άιζακ), Λατινοαμερικάνος μετανάστης που έχει παντρευτεί την Άννα, κόρη μαφιόζου και γέννημα- θρέμμα του Μπρούκλιν. Μαζί έχουν μεγαλώσει μια μικρή επιχείρηση διανομής πετρελαίου θέρμανσης που παρέλαβαν από τον πατέρα της Άννα. Αν και προσπαθούν να δουλέψουν την επιχείρησή τους με νόμιμους τρόπους, τα εμπόδια και τα σαμποτάζ που βρίσκουν μπροστά τους τους αναγκάζουν να υποταχθούν στην ιδέα ότι ο δρόμος για την επιτυχία είναι διεφθαρμένος.

Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις και από αυτές ο Άμπελ έχει μπόλικες. Αργά και μεθοδικά ανακαλύπτει όμως ότι είναι πολύ μικρό ψάρι σε μια βρώμικη γούρνα με πιράνχας και αποφασίζει να προσαρμοσθεί ανάλογα. Στην αυγή της ανόδου του Ρήγκαν στην εξουσία η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει καταντήσει έρμαιο της Μαφίας και των φιλόδοξων πολιτικών. Ένας ιδεαλιστής κυνηγός του αμερικάνικου ονείρου όπως ο Άμπελ δεν μπορεί παρά να προσγειωθεί και να μάθει πως παίζεται το παιχνίδι αν θέλει να μείνει σ αυτό.

Η τρίτη ταινία του J.C.Chandor τον βρίσκει και πάλι σε μεγάλη συγγραφική φόρμα ωστόσο σκηνοθετικά θα μπορούσε να μαζέψει λίγο τη διάρκεια σφίγγοντας το μοντάζ και επιταχύνοντας λίγο το ρυθμό γιατί Σκορτσέζε προς το παρόν δεν τον λες. Εξάλλου για το μη αμερικάνικο κοινό η ταινία δύσκολα κρατά το ενδιαφέρον με την ανάλυσή της για τις δαιδαλώδεις σχέσεις μπίζνες, μαφίας και πολιτικής, εξαρτώμενη κυρίως από τις εξαιρετικές ερμηνείες του πρωταγωνιστικού διδύμου και την φροντίδα στην αναπαράσταση της εποχής. Η ζυγαριά πάντως κλίνει προς την ικανοποιητική πλευρά και η ταινία προτείνεται ανεπιφύλακτα σε σκεπτόμενους θεατές αλλά και σε όσους θέλουν το δράμα τους βίαιο και με μια καλή δόση δράσης. Η όπως πάντα αποτελεσματική Τζέσικα Τσάστεϊν ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα.

Διανομή: Seven Films & Σπέντζος Φιλμ 

Στις αίθουσες από 05.03.15