Timbuktu

Παραγωγή: Μαυριτανία/Γαλλία – 2014 

Διάρκεια: 97 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Abderrahmane Sissako

Πρωταγωνιστούν: Ibrahim Ahmed dit Pino, Abel Jafri, Toulou Kiki, Layla Walet Mohamed, Mehdi A.G. Mohamed, Hichem Yacoubi, Kettly Noël, Fatoumata Diawara.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο Βόρειο Μαλί το 2012. Μετά την κατάληψη της περιοχής από μια ομάδα τζιχαντιστών, η οικογένεια του Κιντάν, ενός περήφανου Τουαρέγκ κτηνοτρόφου οδηγείται μετά από μια σειρά τραγικών γεγονότων σε σύγκρουση με τους φονταμενταλιστές κατακτητές της πόλης του Τιμπουκτού.

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τις πρώτες μέρες της κατάληψης του Τιμπουκτού από φανατικούς ισλαμιστές το 2012, η νέα ταινία του σπουδαίου Αφρικανού σκηνοθέτη Αμπντεραχμάν Σισακό  είναι ένα χαμηλότονο αλλά αιχμηρό δράμα για τις καθημερινές πιέσεις και αντιστάσεις συνηθισμένων ανθρώπων σε μια πόλη υπό κατάληψη. Μια πόλη σιωπηλή όπου απαγορεύεται το γέλιο δημόσια, το ποδόσφαιρο αλλά και η μουσική και το τραγούδι γενικά. Ένα καθεστώς παραλόγου και μια δικαιοσύνη ακόμη πιο παράλογη έχουν επιβληθεί στη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Δυτικής Αφρικής και κοιτίδα της Ισλαμικής φιλοσοφίας. Μια πόλη μυθική που το όνομά της παραπέμπει στο κρυμμένο και το απόμακρο, ένας μαγικός αντικατοπτρισμός στα όρια της ερήμου.

Στην σωματική αλλά και ψυχολογική βία των τζιχαντιστών ο Σισακό αντιπαραθέτει την ηπιότητα του Ισλάμ ως θρησκείας της ειρήνης αλλά και τη φωτεινή και χαρούμενη αφρικάνικη ψυχή. Απειλητικές εικόνες τζιχαντιστών σε περιπολίες εναλλάσσονται με ανέμελες οικογενειακές στιγμές στην τέντα των Τουαρέγκ και ο τρόμος δίνει τη θέση του στο χιούμορ και την ανθρωπιά. Μια μεγαλόπρεπη αν και κάπως αργή για το δυτικό κοινό ταινία-καταδίκη του σκότους, που σάρωσε βραβεία και υποψηφιότητες από τις Κάννες μέχρι το Χόλιγουντ: Υποψήφια για OSCAR Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, 7 Βραβεία Σεζάρ και πλήθος άλλων διακρίσεων. Δύσκολη αλλά μοναδική εμπειρία. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 05.03.15