Cinderella - Σταχτοπούτα

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Ρομαντικό Παραμύθι

Βαθμολογία:  * * 1/2

Σκηνοθεσία: Kenneth Branagh

Πρωταγωνιστούν: Cate Blanchett, Lily James, Richard Madden, Helena Bonham Carter, Nonso Anozie, Stellan Skarsgård, Sophie McShera, Holliday Grainger, Derek Jacobi, Ben Chaplin, Hayley Atwell.

Υπόθεση: Η μικρή και καλόκαρδη Ella (Lily James) χάνει πρόωρα τη μητέρα της, αλλά συγκατατίθεται στην απόφαση του αγαπημένου της πατέρα να ξαναπαντρευτεί. Καλωσορίζει τη μητριά της (Cate Blanchett) και τις κόρες της  Anastasia (Holliday Grainger) και Drisella (Sophie McShera) στο πατρικό της, αλλά μετά τον απροσδόκητο θάνατο του πατέρα της σε μακρινό ταξίδι, υποβιβάζεται από το ζηλόφθονο και κακότροπο τρίο σε υπηρέτρια καλυμμένη με στάχτες, εξ ου και η περιφρονητική προσφώνηση Σταχτοπούτα (Cinderella). Η Ella όμως προσπαθεί να τηρήσει τη συμβουλή της μακαρίτισσας μητέρας της να είναι πάντα θαρραλέα και γεμάτη καλοσύνη. Μια μέρα, καλπάζοντας με το άλογό της στο δάσος, γνωρίζει έναν ευγενικό και όμορφο ξένο, τον Kit (Richard Madden) και η έλξη είναι κεραυνοβόλα και αμοιβαία. Η Ella δεν ξέρει πως πρόκειται για τον Πρίγκιπα του Βασιλείου, αλλά η τύχη της μοιάζει να αλλάζει όταν το Παλάτι στέλνει σε όλες τις ανύπαντρες κοπέλες μία πρόσκληση για τον χορό. H Ella ετοιμάζεται ενθουσιασμένη, μα η μητριά καταστρέφει το φόρεμά της και της απαγορεύει να πάει στο χορό. Την κατάλληλη στιγμή εμφανίζεται η Καλή Νεράιδα που με τη μορφή καλόψυχης ζητιάνας (Helena Bonham-Carter), με μία κολοκύθα, μερικά ποντίκια κι ένα μαγικό ραβδί, θα αλλάξει τη ζωή της Σταχτοπούτας για πάντα. Τα υπόλοιπα είναι «ιστορία»…

Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη σ αυτή τη νέα παραγωγή της Ντίσνεϊ, δεύτερη στη σειρά δημιουργίας live action  ταινιών βασισμένων στα κλασικά animation  παραμύθια της εταιρείας. Εξαιρετική από τεχνική άποψη με αριστουργηματικό art department, δυστυχώς δεν διαθέτει Αντζελίνα ενώ ο τέως σαιξπηρικός και τέως διάδοχος του Ολίβιε σκηνοθέτης Κένεθ Μπράνα διεκπεραιώνει ακαδημαϊκά την ιστορία έχοντας μόνο ως βασικό ατού τη μαγνητική παρουσία της Κέιτ Μπλάνσετ στο ρόλο της Κακιάς Μητριάς. Η έμφαση λοιπόν δίνεται, όπως αναφέρεται με λεπτομέρειες παρακάτω, στα σκηνικά και τα κοστούμια όπου οι τρεις φορές Οσκαρούχοι Ντάντε Φερέτι και Σάντι Πάουελ κάνουν για άλλη μια φορά «παπάδες». 

Τότε και τώρα

Ανάμεσα στην κλασική animation ταινία και τη νέα Σταχτοπούτα υπάρχουν ορισμένες διαφορές που κάνουν τη… διαφορά. Το νέο σενάριο συμπεριλαμβάνει σκηνές που βλέπουμε τη μικρή Ella με τη Μητέρα και τον Πατέρα με φόντο την ειδυλλιακή ζωή της οικογενειακής εστίας πριν πεθάνει η Μητέρα. Ένα άλλο στοιχείο είναι η ιδέα ότι διαλέγουμε με ποιον θέλουμε να περάσουμε τη ζωή μας, ενώ στο κλασικό έργο αυτό δεν ήταν στο χέρι των ηρώων. Ο σεναριογράφος Chris Weitz είχε την ιδέα ο Πρίγκιπας και η Ella να συναντιούνται νωρίτερα στην ιστορία χωρίς να ξέρουν ποιοι είναι, αλλά έτσι να καταλαβαίνουν πως μοιράζονται κοινές απόψεις για τη ζωή. Αντίστοιχα, μαθαίνουμε περισσότερα για την Κακιά Μητριά, η οποία αποκτά ψυχολογικό βάθος και κίνητρα για τις κακές της πράξεις. Επιπλέον, είναι ένας εξαιρετικά γοητευτικός χαρακτήρας με εκθαμβωτική εμφάνιση.

Στον αντίποδα της Μητριάς συναντάμε τη στοργική και λίγο εκκεντρική Νεράιδα. Ο σεναριογράφος υποδέχτηκε με χαρά την ευκαιρία να διευρύνει τον συγκεκριμένο ρόλο στο σενάριο, το οποίο κατέληξε στην προσθήκη ενός επιπλέον χαρακτήρα, αυτού της ζητιάνας που υποδύεται και πάλι η Helena Bonham Carter.  Η Σταχτοπούτα την προσεγγίζει με ευγένεια και στην πορεία αυτή μεταμορφώνεται σε Νεράιδα. 

Και μερικά άκρως ενδιαφέροντα Trivia/Fun Facts

•          Η ταινία κινουμένων σχεδίων του 1950, η πρώτη δηλαδή «Σταχτοπούτα» είναι το κλασικό αριστούργημα της Disney. Η συγκεκριμένη ταινία αποτελούσε τεράστιο οικονομικό ρίσκο για το στούντιο καθώς κόστιζε περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια, υπέρογκο για την εποχή ποσό. Απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και έφερε έσοδα περίπου 34 εκατομμυρίων, κάνοντας τη Disney μεγάλη κινηματογραφική δύναμη της βιομηχανίας του θεάματος. Σήμερα, η ταινία αυτή συμπεριλαμβάνεται στις 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών του American Film Institute και είναι από τους πιο δημοφιλείς τίτλους του στούντιο.

•          Οι ρίζες του παραμυθιού είναι αρχαίες με πρώτη εμφάνιση του μύθου στην Αίγυπτο του 1ου μχ αιώνα με το όνομα «Ροδόπις» όπως την κατέγραψε ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Στράβων. Το 1697 εκδόθηκε η γαλλική εκδοχή του μύθου με τον τίτλο «Σταχτοπούτα ή η Ιστορία της Μικρής Γυάλινης Παντόφλας», η οποία σύστηνε στο κοινό την νεράιδα, την κολοκύθα-άμαξα και το γυάλινο γοβάκι. Αυτή η εκδοχή είναι πιο κοντά στην ιστορία της Disney. Οι αδελφοί Grimm εξέδωσαν τη δική τους εκδοχή, την  «Aschenputtel», στην Γερμανία το 1812 όπου επιστράτευαν ένα πουλί στη θέση της νεράιδας. Από τότε υπάρχουν αμέτρητες ενσαρκώσεις της ιστορίας σε βιβλία, στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο, τη μουσική και την τέχνη.

•          Οι δημιουργοί αποφάσισαν από την αρχή να μην παραμείνουν απόλυτα πιστοί σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπότε η ομάδα σχεδιασμού παραγωγής μπόρεσε να υλοποιήσει και τις πιο τρελές ιδέες της.

•          Για τον χορό ο σκηνοθέτης ήθελε να δείξει την πιο εντυπωσιακή αίθουσα χορού. Το σκηνικό χτίστηκε στο πλατό των ταινιών του 007, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Η αίθουσα διαθέτει 17 τεράστιους και ειδικά φτιαγμένους πολυελαίους από την Ιταλία, με 5000 κεριά, το κάθε ένα αναμμένο από ανθρώπινο χέρι. Οι πολυέλαιοι κατασκευάστηκαν στη Βενετία και είναι από μόνοι τους έργα τέχνης.

•          Για την αίθουσα του χορού οι κουρτίνες ράφτηκαν από περίπου 2 χιλιόμετρα ύφασμα.

•          Τα κοστούμια ανέλαβε η βραβευμένη με Όσκαρ σχεδιάστρια Sandy Powell (Orlando, The Aviator, Shakespeare in Love). Σημείο αναφοράς για τα κοστούμια ήταν η δεκαετία του ’40 και το ύφος ήταν πολύχρωμο, με αναφορές στον καλό και κακό χαρακτήρα του κάθε ήρωα.

•          Η Σταχτοπούτα φοράει το ίδιο φόρεμα κάθε μέρα για να κάνει τις δουλειές του σπιτιού. Το σχέδιο έχει επιρροές από τη δεκαετία του 1920.

•          Η τουαλέτα της Σταχτοπούτας χρειάστηκε μήνες προετοιμασίας και πολλά προσχέδια, πρόβες και δοκιμές που περιλάμβαναν κίνηση και χορό. Αποτελείται από πολλές στρώσεις φίνου υφάσματος, σε διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε.  Η Σταχτοπούτα δεν φοράει κανένα κόσμημα ούτε τιάρα, καθώς είναι η απλότητα της που την κάνει να ξεχωρίζει στο πλήθος. Βέβαια, το φόρεμα – το οποίο προέκυψε από 9 διαφορετικές εκδοχές- από μόνο του διαθέτει 10,000 Swarovski κρύσταλλα και αποτελείται από περίπου 250 μέτρα υφάσματος.

•          Ακόμα πιο φαντασμαγορικά είναι τα κοστούμια της Μητριάς. Πηγή έμπνευσης ήταν η Marlene Dietrich και η Joan Crawford σε συνδυασμό πάντα με το απαράμιλλο στυλ και την όμορφη σιλουέτα της Cate Blanchett.

•          Τα παπούτσια της Μητριάς σχεδιάστηκαν από την Powell και φτιάχτηκαν από τον Salvatore Ferragamo.

•          Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα κουστούμια των δύο αδελφών, οι οποίες είναι ντυμένες το ίδιο σε διαφορετικά χρώματα. Τα υλικά των ρούχων τους είναι πιο φτηνά και το ύφος είναι αστείο για να τονίσει τον κωμικό τους χαρακτήρα.

•          Η Νεράιδα φοράει μία λευκή τουαλέτα με ασημένια φτερά που χρειάστηκε 120 μέτρα υφάσματος, 10,000 Swarovski κρύσταλλα και 400 κόκκινα φωτάκια LED, τα οποία ράφτηκαν μέσα στο ύφασμα και ανάβουν όταν κάνει τα μαγικά της. Το φόρεμα δεν ήταν ιδιαίτερα άνετο κατά τα λεγόμενα της Helena Bonham Carter.

•          Στην αίθουσα χορού εμφανίζονται περισσότεροι από 200 κομπάρσοι, ανάμεσα τους βλέπουμε 25 φρουρούς, 20 υπηρέτες, 54 επαγγελματίες χορευτές, 30 μουσικούς. Όλοι φοράνε κουστούμια εποχής που σχεδιάστηκαν ειδικά από την Powell και την ομάδα της. Χρειάστηκαν τρεις μήνες προετοιμασίας και πάνω από 35 βοηθούς σκηνοθέτη για να επιβλέψουν τη σκηνή.

•          Για τη σκηνή του χορού επιστρατεύτηκαν 50 επιπλέον μακιγιέρ και κομμωτές. Κατά μέσο όρο κάθε κομπάρσος χρειαζόταν 5 ώρες για να ντυθεί, να μακιγιαριστεί, να τοποθετηθεί και να φωτιστεί.

•          Πηγή έμπνευσης για το γυάλινο γοβάκι ήταν ένα μικροσκοπικό και πολύ κομψό παπούτσι του 1890 που βρίσκεται σε ένα μουσείο παπουτσιών και έχει τακούνι 12 πόντων.

•          Το γοβάκι δεν είναι απλώς γυάλινο αλλά κρυστάλλινο. Για την κατασκευή του χρειάστηκε η συνδρομή του θρυλικού αυστριακού οίκου Swarovski που ανέλαβε να εκτελέσει τα σχέδια της Powell μετά από πολλές δοκιμές που κράτησαν αρκετούς μήνες.

•          Κατασκευάστηκαν 8 αντίγραφα της περίφημης γόβας, τα οποία φυσικά ποτέ δεν φορέθηκαν από την πρωταγωνίστρια, καθώς το κρύσταλλο δεν επιτρέπει καμία απολύτως κίνηση. 

Συνολικά λοιπόν ένα χάρμα οφθαλμών για τα μικρά αλλά και μεγαλύτερα κοριτσάκια και σίγουρα λεφτά στο ταμείο. Η ταινία θα προβάλλεται και μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 12.03.15