Τετάρτη 4:45

Παραγωγή: Ελλάδα/Γερμανία/Ισραήλ – 2015 

Διάρκεια: 116 λεπτά

Είδος: Φιλμ Νουάρ

Βαθμολογία:  * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Αλέξης Αλεξίου

Πρωταγωνιστούν: Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Τζουμάκης, Adam Bousdoukos, Γιώργος Συμεωνίδης, Μαρία Ναυπλιώτου, Mimi Branescu, Νικολίτσα Ντρίζη, Χριστίνα Δενδρινού, Γιώργος Γάλλος, Κώστας Λάσκος, Βαγγέλης Ρόκος.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στη βροχερή και μουντή χειμωνιάτικη Αθήνα του 2010. Ο Στέλιος Δημητρακόπουλος, ιδιοκτήτης τζαζ κλαμπ, έχει 32 ώρες πριν χάσει τα πάντα. Από το κέντρο που με κόπο κρατάει ανοικτό εν μέσω της κρίσης μέχρι την ίδια του την οικογένεια που κλονίζεται λόγω της απομάκρυνσής του από τη γυναίκα του καθώς χάνεται μέσα στα προβλήματα της δουλειάς και προσπαθεί να βρει ευκαιριακή παρηγοριά σε μια πιτσιρίκα. Δυστυχώς ο Στέλιος έχει ξανοιχτεί οικονομικά και ο Ρουμάνος μαφιόζος που του έχει δανείσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό απαιτεί άμεσα τις καθυστερημένες δόσεις. Ο μεσολαβητής και παιδικός φίλος του Στέλιου που τον έμπασε στο χορό τον υποχρεώνει να συμμετάσχει σε διάφορα παράνομα κόλπα. Η σύζυγός του σκέφτεται σοβαρά να τον εγκαταλείψει και ένας Αλβανός ιδιοκτήτης στριπτιζάδικου σηκώνει κεφάλι στη νύχτα με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο  χρόνος τρέχει, οι προθεσμίες εξαντλούνται, το αδιέξοδο ξεπροβάλλει από τη γωνία. Χριστούγεννα στην πόλη των καταραμένων. Ξημερώνει Τετάρτη…

Μετά το ελπιδοφόρο ντεμπούτο του με την «Ιστορία 52», ο Αλέξης Αλεξίου επιστρέφει με τη 2η ταινία του, μια προσεγμένη σπουδή στο νουάρ ύφος που καλύπτει την υπαρξιακή αγωνία μιας ολόκληρης χώρας σε κατάσταση οικονομικής και ηθικής εξαθλίωσης. Με κεντρικό ήρωα ένα επιχειρηματία-καλλιτέχνη που, όσο πιο πολύ αγωνίζεται να βρει λύσεις, τόσο πιο βαθιά βυθίζεται στο χάος, η ταινία διαθέτει πλήθος περιφερειακών ολοκληρωμένων χαρακτήρων που ο καθένας έχει τα κίνητρά του και τις προσωπικές του αξίες και όλοι μαζί δημιουργούν ένα βαλκανικό παζλ εξουσίας και εκρηκτικής βίας. Αστραφτερή νυχτερινή ατμόσφαιρα, υγρά πλάνα και φώτα νέον, ονειρεμένο σάουντρακ από τον Felizol διανθισμένο α λα Ταραντίνο με κλασσικά παλιά τζαζ και ελαφρά ελληνικά τραγούδια, μαύρο χιούμορ, επιρροές από τα γκανγκστερικά θρίλερ της Ασίας όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Μια απολαυστικά μαύρη ταινία γεμάτη ποπ αναφορές και χωρισμένη σε κεφάλαια με αινιγματικούς τίτλους, με ρόλους που γράφουν ιστορία και ερμηνεύονται μοναδικά από ένα προσεκτικά επιλεγμένο καστ, που απευθύνεται τόσο στους σινεφίλ γευσιγνώστες εικόνων όσο και στο πλατύ κοινό. Μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα ιδανική σύνθεση στυλ και περιεχόμενου που επισφραγίζει τη διαπίστωση ότι το νουάρ σαν είδος (Η τελική αποπληρωμή, Το μικρό ψάρι) ταιριάζει γάντι στη σύγχρονη Ελλάδα. 

Και μερικά Trivia / Fun Facts 

•          To jazz bar του Στέλιου είναι η Αρχιτεκτονική στο Γκάζι. Η σκηνή και ο υπόλοιπος χώρος του μαγαζιού επανασχεδιάστηκαν για τις ανάγκες της ταινίας. Στο σκηνικό φόντο κυριαρχεί η εικόνα της Αθήνας, φωτογραφημένη από την ίδια ακριβώς οπτική γωνία που δεσπόζει στη σεκάνς του φινάλε.

•          Για τις σκηνές των βροχών αλλά και για την αίσθηση των βρεγμένων δρόμων χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 300 τόνοι νερού.

•          Μήνες πριν την έναρξη των γυρισμάτων όλες οι σκηνές και τα πλάνα της ταινίας σχεδιάστηκαν λεπτομερώς σε storyboard. Το τελικό storyboard μαζί με το σύνολο των σημειώσεων για την κάμερα, τα σκηνικά και τα ρούχα άγγιξε τις 1000 σελίδες.

•          Τα γυρίσματα της ταινίας διακόπηκαν για 1,5 περίπου μήνα καθώς μια από τις δυσκολότερες σκηνές κόστισε στο μέτωπο του πρωταγωνιστή της, Στέλιου Μάινα, 12 ράμματα.

•          Το post production της ταινίας κράτησε σχεδόν ενάμιση χρόνο. Υπάρχουν περισσότερα από 110 πλάνα με διαφορετικού τύπου, συχνά αόρατα, ψηφιακά εφέ, παρότι οι σκηνές δράσεις (πυροβολισμοί, αίματα) έγιναν αποκλειστικά με παραδοσιακά - «αναλογικά» μέσα.

•          Ο χαρακτήρας του Βάσου, που υποδύεται ο Δημήτρης Τζουμάκης, ως βετεράνος της νύχτας κουβαλάει μια κλασσική μαύρη ιταλική Beretta 92. O δε χαρακτήρας του Οδηγού, που υποδύεται ο ελληνογερμανός ηθοποιός Adam Bousdoukos, δεν αποχωρίζεται ποτέ το ασημένιο του γερμανικό Walther  P88.

•          Είναι η πρώτη φορά που ο Στέλιος Μάινας παίζει με την Μαρία Ναυπλιώτου. Οι δύο τους παραλίγο να υποδυθούν το ζευγάρι και στη σειρά «Το Νησί» .

•          Το κομμάτι του The Boy «Unicorn» που ακούγεται στους τίτλους τέλους (σε instrumental εκτέλεση) είναι εμπνευσμένο από τις ταινίες του Ridley Scott «Blade Runner» και «Legend».

•          Τα ονόματα ορισμένων περιφερειακών χαρακτήρων παραπέμπουν σε σκηνοθέτες του αμερικάνικου νουάρ.

 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 12.03.15