Το Ιωνικό Θέατρο γιορτάζει τα 25 του χρόνια με Πέντε Πρόσωπα και Ένα Καναπέ

Από τον Τάσο Ντερτιλή

Το Ιωνικό Θέατρο, που φέτος συμπληρώνει τα 25 του χρόνια στον Κορυδαλλό, θα παρουσιάζει μέχρι το Πάσχα, πέντε κωμικά μονόπρακτα του Αντώνη Παπαδόπουλου με γενικό τίτλο «ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΙ ΕΝΑΣ ΚΑΝΑΠΕΣ».

Πρόκειται για μικρά μονόπρακτα και μονολόγους που αγγίζοντας πολλές φορές το Παράλογο, προσπαθούν να καταγράψουν τη σημασία που απέκτησε στην εποχή μας, ένα απλό έπιπλο όπως ο καναπές.

«Στο κατάστημα επίπλων»: Ένας ακριβός καναπές στη βιτρίνα ενός επιπλάδικου, γίνεται αφορμή για ένα ευτυχισμένο γάμο.

«Στον ψυχολόγο»: Η εξομολόγηση ενός φυσιολογικού και παντρεμένου άντρα, από τον καναπέ του ψυχολόγου.

«Το καναρίνι»: Ο κύριος Τάκης φεύγοντας το πρωί από το διαμέρισμά του, κάνει το τραγικό λάθος να ξεχάσει τη βρύση ανοιχτή. Η κυρία Ελπίδα, ο κύριος Απόστολος κι ο χαρούμενος Κωστάκης, θα ανακαλύψουν με δέος, πως ο κύριος Τάκης ΔΕΝ βλέπει τηλεόραση!

«Στο σκάϊπ»: 'Οταν η νύχτα έχει προχωρήσει και δε σε παίρνει ο ύπνος, μια λύση είναι και το skype. Κάθεσαι λοιπόν μπροστά στον υπολογιστή και ξεκινάς τη κουβέντα με όποιον, όπως και εσένα, δεν τον παίρνει ο ύπνος. Και διαπιστώνεις γρήγορα πως αυτοί που κοιμούνται είναι λίγοι.

«Τί ώρα είναι;». Δυο ζευγάρια παίζουν παιχνίδια, όπως παντομίμα και "συνέχισέ το εσύ", περιμένοντας να γίνει το κοτόπουλο και να αρχίσει η ταινία. Μια ταινία που τους καθηλώνει και τους κάνει να ξεχνούν τα υπαρξιακά και άλυτά τους προβλήματα. Ποια ταινία να βλέπουν;

«Στον Τραπεζίτη». Ένας έμπορος που πουλά λούτρινες Αφροδίτες της Μήλου, πάει ένα πρωί στη Τράπεζα να ζητήσει ένα μικρό δάνειο 15.000 ευρώ.

«Σούρουπο παντού». Ο κύριος Ανδρεόπουλος, άνθρωπος του παλιού καλού θεάτρου, αφήνει πίσω του πεθαίνοντας μια τεράστιας αξία αυλαία κι έναν πιστό υπηρέτη να τη φυλάει. Η οικογένειά του μπορεί να την πουλήσει - σύμφωνα με τη διαθήκη- μόνο αν φτιάξει ένα πρωτότυπο έργο !....Κι αυτός ο όρος φαίνεται παιχνιδάκι στη ξεχαρβαλωμένη οικογένεια που -όπως πολλοί- χρησιμοποιεί τη Τέχνη σαν πρόσχημα. Η εκδίκηση όμως, έρχεται από κει που δεν το περιμένεις....

Επτά ιστορίες, από το ανάλαφρο «Κατάστημα Επίπλων» μέχρι το συγκινητικό «Στον Τραπεζίτη», συνθέτουν μια οξυδερκή και εύστοχη εικόνα της Ελληνικής πραγματικότητας των τελευταίων ετών. Γνώριμοι χαρακτήρες της καθημερινότητας αποδομούνται και ανασυντίθενται πάνω στη σκηνή, πέρα από ηθογραφικά στερεότυπα, φέρνοντας τον θεατή σε κατάσταση συνενοχής που ξεπερνιέται μόνο με το ακραίο γέλιο που προκαλούν τα επί σκηνής τεκταινόμενα αν και μια πικρή γεύση μένει στο τέλος για να μας θυμίσει ότι όλοι λίγο πολύ πρωταγωνιστούμε στα δικά μας μονόπρακτα.

Με δεδομένες τις χωροταξικές δυσκολίες αλλά και τις γενικότερες αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει συνήθως μια περιφερειακή σκηνή, ο πενταμελής θίασος είναι πολύ αποτελεσματικός και κατά διαστήματα εξαιρετικός στους εκάστοτε ρόλους: Πανταχού παρούσα η έμπειρη και πολύπλευρη Μαρία Λεβαντή, εξαιρετική στο ξεκαρδιστικό «Σκάιπ» η πρωτοεμφανιζόμενη Νάσια Καραγιάννη, αποκαλυπτικός ο Σίμος Σταυρόπουλος στον «Ψυχολόγο», αεικίνητος και εκφραστικός ο Κυριάκος Ψαρράκος τόσο στο «Καναρίνι» όσο και στον «Τραπεζίτη» και καλοδεχούμενος ο νεαρός πρωτοεμφανιζόμενος Στέφανος Γεωργιάδης!

Ο Σμυρνιός στην καταγωγή συγγραφέας-σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, ψυχή εδώ και πολλά χρόνια του Ιωνικού Θεάτρου, πολύπλευρη προσωπικότητα με πλήθος βιβλίων, θεατρικών έργων και ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους στο ενεργητικό του, έχει βάλει από καιρό τις Δυτικές Συνοικίες στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας. Και όχι μόνο. Ως Μικρασιάτης έχει ασχοληθεί από καιρό με τις Χαμένες Πατρίδες και ειδικότερα τη Σμύρνη, πολύ πριν γενικευθεί η επανεξέταση εκείνων των σκοτεινών χρόνων από την mainstream κουλτούρα. Είναι καιρός να ανακαλυφθεί από το πλατύ κοινό με ευκαιρία μια παράσταση που θα ζήλευαν πολλά κεντρικά θέατρα της πόλης!  

Βαθμολογία: * * *

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενα και Σκηνοθεσία: Αντώνης Παπαδόπουλος

Διανομή: Μαρία Λεβαντή, Κυριάκος Ψαρράκος, Στέφανος Γεωργιάδης, Σίμος Σταυρόπουλος και Νάσια Καραγιάννη.

Φωτισμοί: Λουλούδης Χατζής

Μουσικές επιλογές: Σίμος Σταυρόπουλος

Μακιγιάζ: Ζωή Γάσπαρη

Φωτογραφίες - Δημιουργικό: Γεωργία Σιέττου-Στέλιος Δανιήλ

Τα έργα κυκλοφορούν σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Lexitypon.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Δευτέρα 20:30

Είσοδος Ελεύθερη (προαιρετική συνεισφορά)

Στο Γκαράζ του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορυδαλλού, Γρηγόρη Λαμπράκη και Καρυταίνης.

Οι παραστάσεις του Ιωνικού Θεάτρου τελούν υπό την Αιγίδα του Οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού του Δήμου Κορυδαλλού.

Οι φωτογραφίες του άρθρου έχουν παραχωρηθεί ευγενικά από το δημιουργικό δίδυμο Γεωργίας Σιέττου και Στέλιου Δανιήλ.