Fils De Grece - Τα Παιδιά του Εμφυλίου

Παραγωγή: Ελλάδα – 2015 

Διάρκεια: 159 λεπτά

Είδος: Ιστορικό Δράμα

Βαθμολογία:  * 1/2

Σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος

Πρωταγωνιστούν: Τζένη ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Πέτρος ΓΙΑΣΕΜΗΣ και πρόσωπα που έχουν βιώσει τα γεγονότα:Ολυμπία ΓΕΛΟΔΑΡΗ (χορογράφος, πρακτική εξάσκηση στα Μπολσόι, επικεφαλής στην Όπερα της Οδησσού, Λυρική Σκηνή), Γιώργος ΠΑΖΙΟΣ (Παιδοπολίτης και ονομαστός εναερίτης της ΔΕΗ). Τα παιδιά στο Γράμμo και το Βίτσι: Αφροδίτη ΤΣΙΑΟΥΣΗ, Μαρία ΕΓΡΕ, Θωμάς ΓΡΑΒΑΣ, Γιάννης ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΙΑΣ, Βασιλική ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΙΑ και σε νεαρή ηλικία στην Τασκένδη: Μάρθα ΠΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γωγώ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ.

Συμπρωταγωνιστούν: Γιάννης ΘΩΜΑΣ, Αντώνης ΒΛΗΣΙΔΗΣ, Βίκυ ΣΤΑΥΡΑΚΑ, Αλεξάντερ ΓΙΕΛΟΝΟΒ και ο Παύλος ΟΡΚΟΠΟΥΛΟΣ.

Υπόθεση: Η ΕΡ'ΜΗ (Τζένη Σταυροπούλου), πολιτική πρόσφυγας και πολιτικά ανένταχτη, εξειδικεύεται στην έρευνα και τη σύνθεση αρχειακού υλικού με σύγχρονες Κινηματογραφικές λήψεις και Comics. Έπειτα από την αναπάντεχη απόπειρα της αμίλητης ΓΙΑΓΙΑΣ της να ξαναπαίξει ως παιδί, σκαρφαλώνοντας σε κούνια Παιδικής Χαράς, περνάει στην αγωνιστική πράξη, ανασυνθέτοντας με τη βοήθεια δύο bloggers και ενός εξεγερμένου αλλά και συνειδητοποιημένου νεαρού του ΣΥΜΒΑΤΟΥ (Πέτρος Γιασεμής) - την ιστορία της ΓΙΑΓΙΑΣ και τριών άλλων παιδιών που είχαν πρωταγωνιστήσει σε ένα απωθημένο γεγονός του Εμφυλίου Πολέμου...

Μια ταινία ποταμός που εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα: Έρευνα πραγματικών ιστορικών γεγονότων μέσα από αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, μαρτυρίες και σπάνια φιλμ της δεκαετίας του 40, μεταξύ των οποίων και η επίσκεψη του Γάλλου Ποιητή Πολ Ελυάρ στις γραμμές των ανταρτών του Γράμμου ο οποίος ήρθε να απευθύνει χαιρετισμό στης Ελλάδος τα παιδιά, εξ ου και ο γαλλικός τίτλος της ταινίας. Ανασύσταση της ζωής και των γεγονότων που οδήγησαν χιλιάδες παιδιά της Βόρειας Ελλάδας, με τη θέλησή τους και μη, είτε στις χώρες του ανατολικού μπλοκ είτε στις παιδοπόλεις που ίδρυσε η τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη, κάτι ανάμεσα σε ορφανοτροφεία και στρατόπεδα αναμόρφωσης για έρημες ψυχές. Μια ιστορία έρωτα και εξέγερσης με φόντο τα Δεκεμβριανά της Αθήνας του 2008.

Επρόκειτο λοιπόν για παιδομάζωμα ή παιδοσώσιμο, αναρωτιέται ο δημιουργός. Ο θεατής αφήνεται να βγάλει τα συμπεράσματα του μέσα από τη διαλεκτική αντιπαράθεση ιστορικών δεδομένων και μαρτυριών. Καλά και σπάνια όμως τα αρχειακά υλικά και άγιες οι προθέσεις όμως ο δρόμος για την κόλαση με τις καλλίτερες προθέσεις είναι συνήθως στρωμένος. Η σύγχρονη ερωτική ιστορία δεν λειτουργεί καθόλου πειστικά τόσο λόγω ερασιτεχνικών ερμηνειών όσο και ατυχούς παραλληλισμού των σύγχρονων γεγονότων με την τραγωδία του Εμφύλιου, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το τελικό αποτέλεσμα και να συσκοτίζεται αντί να φωτίζεται το παρελθόν. Κρίμα στην εμφανή προσπάθεια ενός δημιουργού που έχει επανειλημμένα «σκαλίσει» με επιτυχία το ταραγμένο παρελθόν της χώρας μας.    

Διανομή: Village Films 

Στις αίθουσες από 12.03.15