Phoenix – Το Τραγούδι του Φοίνικα

Παραγωγή: Γερμανία/Πολωνία – 2014 

Διάρκεια: 98 λεπτά

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Christian Petzold

Πρωταγωνιστούν: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf, Michael Maertens, Imogen Kogge.

Υπόθεση: Ιούνιος 1945 στην κατεστραμμένη Γερμανία. Ο πόλεμος έχει τελειώσει και μια νεαρή Γερμανοεβραία που έχει επιζήσει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης αλλά παραμορφωμένη, επιστρέφει στα χαλάσματα του Βερολίνου αναζητώντας το χαμένο παρελθόν. Έχοντας κληρονομήσει την οικογενειακή περιουσία υποβάλλεται σε πλαστική προσώπου προκειμένου να αναγεννηθεί σαν το Φοίνικα από τις στάχτες του Ολοκαυτώματος. Με ένα νέο πρόσωπο θα αναζητήσει το μοναδικό της έρωτα, τον σύζυγό της που όπως λένε την κατέδωσε στους Ναζί. Να είναι η αλήθεια;

Η νέα ταινία του σκηνοθέτη και της πρωταγωνίστριας των Barbara και Yella, είναι μια μελαγχολική γερμανική διασκευή του μυθιστορήματος του Υμπερ Μοντεγιέ «Επιστροφή από τις Στάχτες». Η ταινία διερευνά την ψυχολογία των ανθρώπων που οι ζωές τους διακόπηκαν απότομα και τις δυνατότητές τους να προχωρήσουν μπροστά ξεπερνώντας τα τραύματα του παρελθόντος. Κανείς όμως δεν μπορεί όπως φαίνεται να αναγεννηθεί αν εν κλείσει οριστικά τους ανοικτούς λογαριασμούς του.

Εσωτερικό, σκοτεινό και υποβλητικό το φιλμ διαθέτει την υπόγεια ένταση της ερμηνείας της Νίνα Χος και μια ατμόσφαιρα τέλους εποχής που αντανακλά τον εσωτερικό κόσμο της. Σοβαρό, προσεγμένο και ενδιαφέρον φιλμ φεστιβαλικών προδιαγραφών. 

Διανομή: Seven Films & Σπέντζος Φιλμ 

Στις αίθουσες από 19.03.15