The Salt of the Earth – Το Αλάτι της Γης

Παραγωγή: Γαλλία/Βραζιλία/Ιταλία – 2014 

Διάρκεια:  110 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado  

Με τους: Sebastião Salgado, Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado, Hugo Barbier, Jacques Barthélémy, Lélia Wanick Salgado. 

Υπόθεση: Εδώ και 40 χρόνια, ο 70χρονος σήμερα Βραζιλιάνος φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, έχει ταξιδέψει σε πάνω από 100 χώρες στις πέντε ηπείρους, καταγράφοντας τις αλλαγές στο φυσικό αλλά και στο ανθρώπινο τοπίο. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας πολέμων, λιμών και άλλων μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας, έχει φωτογραφήσει καραβάνια προσφύγων όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές και χώρες, ενώ συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία, έχοντας οργανώσει τεράστια projects φωτογραφικής καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη αλλά και της ανθρώπινης κατάστασης. Για τον Σεμπαστιάο Σαλγκάδο οι άνθρωποι, παντού διαφορετικοί και όμως ίδιοι, αποτελούν «Το αλάτι της γης». 

Ο κινηματογραφιστής Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο, γιος του Σεμπαστιάο, αποφάσισε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τον κόσμο των εικόνων του πατέρα του αλλά και τη φιλοσοφία πίσω από αυτές. Για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κάλεσε σε συνεργασία τον Βιμ Βέντερς, ο οποίος έχει πλέον στραφεί στην έρευνα και το ντοκιμαντέρ με λαμπρό πρόσφατο δείγμα την τρισδιάστατη ταινία του για την Pina Bausch. Οι εικόνες του Σαλγκάδο, οι ιστορίες του και το απόσταγμα σοφίας που έχει αποκομίσει από τις πολυετείς εμπειρίες του αλλά και η ευτυχισμένη σχέση του με τη γυναίκα και συνεργάτη του (μητέρα του σκηνοθέτη) Λέλια, μετατρέπονται από τους δύο σκηνοθέτες σε συγκινητικό χρονικό μιας ζωής αφιερωμένης στην ποίηση της εικόνας και μια οξυδερκή σπουδή για το ανθρώπινο είδος και το περιβάλλον του.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για έναν άνθρωπο με Α κεφαλαίο που έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων για το έργο του. Η ταινία τιμήθηκε με ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών, με το φετινό Σεζάρ ντοκιμαντέρ ενώ κατάφερε να φθάσει και στις υποψηφιότητες Oscar.

Διανομή: Filmtrade 

Στις αίθουσες από 19.03.15