Dni Zatmeniya (Days of Eclipse) – Ημέρες Έκλειψης

Παραγωγή: ΕΣΣΔ (Ρωσία) – 1988 

Διάρκεια:  139 λεπτά

Είδος: Δράμα Φαντασίας

Σκηνοθεσία: Aleksandr Sokurov 

Πρωταγωνιστούν: Aleksei Ananishnov, Eskender Umarov, Irina Sokolova, Vladimir Zamanskiy, Kirill Dudkin, Aleksey Yankovskiy, Viktor Belovolsky, Sergei Krylov. 

Υπόθεση: To 1988, λίγο πριν τη πτώση του τείχους η Τουρκμενία ήταν ακόμη ένα ξεχασμένο κι από το Θεό φτωχό μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Ο γιατρός Ντιμίτρι Μαλγιάνοβ παίρνει απόσπαση εκεί και αναλαμβάνει να κάνει έρευνα για τις επιπτώσεις της θρησκευτικής πρακτικής στην ανθρώπινη υγεία. Η έρευνά του έχει καταρτίσει το πολιτικά ορθό συμπέρασμα ότι η θρησκευτική πίστη πράγματι μπορεί να βελτιώσει την υγεία. Ωστόσο κατά την προσπάθειά του να γράψει την διατριβή του, διάφορα παράξενα γεγονότα λαμβάνουν χώρα το ένα μετά το άλλο. Ο Μαλγιάνοβ αντιλαμβάνεται ότι κάποια δύναμη τον εμποδίζει να ολοκληρώσει την έρευνά του.

Η ταινία του Σοκούροφ, γυρισμένη λίγο πριν το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, τότε που το ανεξάρτητο σήμερα Τουρκμενιστάν δεν ήταν πάρα μια χαμένη επαρχία της Ασίας, είναι βασισμένη σε μια ιστορία των αδελφών Στρουγκάρσκι που έγραψαν και το Ταρκοφσκικό «Στάλκερ». Αποτελεί την αρχή μιας άτυπης τριλογίας σαφώς επηρεασμένης από το έργο του Ταρκόφσκι. Οι ταινίες «Δεύτερος Κύκλος» του 1990 και «Πέτρα» του 1992 αποτελούν μια συνέχεια στη προσπάθεια του σκηνοθέτη να καταγράψει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε μια φαντασιακή κοινωνία, σε ένα παράλληλο σύμπαν θα έλεγε κανείς, μέσα από τη συνύπαρξη, τη πλάνη και τη λήθη. Σύμφωνα με τον ίδιο «Κάνω ταινίες για ανθρώπους που ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Δείχνουν να κατέχουν την υπέρτατη εξουσία. Όμως, η ανθρώπινη αδυναμία και τα πάθη, τους επηρεάζουν περισσότερο από την θέση τους και τις περιστάσεις. Οι ανθρώπινες ποιότητες κι ο χαρακτήρας είναι πιο δυνατά από οποιαδήποτε ιστορική συγκυρία». Σε αυτή την ταινία δημιούργησε έναν κόσμο περίεργο και εξωπραγματικό μέσα στον οποίο οι άνθρωποι οφείλουν να ζουν, να εργάζονται και επιπλέον να δημιουργούν, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο. Χρησιμοποιεί απλούς διαλόγους, καθημερινούς, δίνοντας έμφαση στο συναίσθημα της σκηνής.

Δεν υπάρχει σύνοψη ικανή να περιγράψει μια ταινία του Αλεξάντρ Σοκούροφ. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σκηνοθεσίας του είναι οι οπτικά καινοτόμες αλλά παρατεταμένες σκηνές, ο συνδυασμός κατασκευασμένου πλατό και φυσικού εξωτερικού χώρου, η απασχόληση επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών, ο συνδυασμός ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας και ένα οντολογικό υπαρξιακό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και τη μοίρα του. Κρυπτικές και δυσνόητες οι ταινίες του διαθέτουν πάντως μια ακαταμάχητη φορμαλιστική γοητεία που μαγεύει τον υπομονετικό και ψαγμένο θεατή. 

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 19.03.15