Sadilishteto (The Judgement) – Το Πέρασμα

Παραγωγή: Βουλγαρία/Γερμανία/Κροατία – 2014 

Διάρκεια: 107 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Stephan Komandarev

Πρωταγωνιστούν: Assen Blatechki, Ovanes Torosian, Ina Nikolova, Miki Manojlovic, Paraskeva Djukelova, Meto Jovanovski, Vasil Vasilev-Zueka.

Υπόθεση: Ο 45χρονος Μίτιο ζει μαζί με το 18χρονο γιο του Βάσκο, σε ένα μεθοριακό χωριό της Βουλγαρίας στα σύνορα με την Τουρκία και την Ελλάδα. Οι σχέσεις τους είναι τεταμένες μετά τον πρόσφατο θάνατο της Φράνκα, συζύγου του Μίτιο και μητέρας του Βάσκο. Τα οικονομικά τους πάνε από το κακό στο χειρότερο όταν χρεοκοπεί το γαλακτοκομείο όπου εργαζόταν ο Μίτιο 15 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις δόσεις του δανείου που είχε πάρει πριν από μερικά χρόνια υποθηκεύοντας το σπίτι τους. Έχοντας βρεθεί σε αδιέξοδο, ο Μίτιο αναγκάζεται να δουλέψει για τον ονομαζόμενο «Αρχηγό», πρώην διοικητή του από τότε που υπηρετούσε στο στρατό. Η δουλειά του είναι να περνάει λαθραία  μετανάστες από τα σύνορα με την Τουρκία. Όμως ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από ένα δύσβατο ορεινό μονοπάτι που κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό από το παρελθόν του Μίτιο – τον βράχο «Η απόφαση». Έτσι, κάθε φορά που περνάει από το σημείο με διαφορετική ομάδα μεταναστών, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη γι’ αυτόν μια και το παρελθόν τον κατατρέχει. Όταν ο Βάσκο ανακαλύπτει το μυστικό του πατέρα του, η μεταξύ τους ένταση φουντώνει. Απελπισμένος, ο Μίτιο αναλαμβάνει μια τελευταία, επικίνδυνη αποστολή που θα τον φέρει οριστικά αντιμέτωπο με το παρελθόν…

Ο Στέφαν Κομαντάρεφ είναι σκηνοθέτης της μεγάλης επιτυχίας του 2010 «Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία», μιας πολυβραβευμένης ταινίας που προτάθηκε από τη Βουλγαρία για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Στη νέα του ταινία, μια ακριβή για τα Βαλκανικά δεδομένα παραγωγή, παρουσιάζει τη δραματική ιστορία ενός ανθρώπου που το παρόν του στοιχειώνεται από τις ενοχές του παρελθόντος, παγιδεύοντάς τον σε ένα φαύλο κύκλο και μια μοιραία τραγική κατάληξη. Οι ενοχές του κομμουνιστικού παρελθόντος αφήνουν βαριά τη σκιά τους στις γενιές της περεστρόικα και απομένει στους νέους να κλείσουν τους λογαριασμούς με το χτες και να αναλάβουν τα ηνία του μέλλοντος. Μεγαλοπρεπής, χωρίς να αποφεύγει το μελόδραμα, συναισθηματικά φορτισμένη και επίκαιρη, διαθέτει την αξιόλογη παρουσία του Βούλγαρου σταρ Άσεν Μπλατέτσκι στο βασικό ρόλο και τα εντυπωσιακά φωτογραφημένα ορεινά τοπία της Νότιας Βουλγαρίας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για το Ελληνικό κοινό ταινία. 

Διανομή: Ama Films 

Στις αίθουσες από 26.03.15