Loin Des Hommes – Μακριά από τους Ανθρώπους

Παραγωγή: Γαλλία – 2014

Διάρκεια: 101 λεπτά

Είδος: Δραματική Περιπέτεια

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: David Oelhoffen

Πρωταγωνιστούν: Viggo Mortensen, Reda Kateb, Djemel Barek, Vincent Martin, Nicolas Giraud, Jean-Jérôme Esposito, Hatim Sadiki και η Angela Molina.

Υπόθεση: Αλγερία, χειμώνας 1954: καθώς ξεκινά η εξέγερση των ντόπιων κατά των Γάλλων κατακτητών, ένας φόνος διαπράττεται σε ένα απομονωμένο χωριό. Δράστης είναι ο Μοχάμεντ (Ρεντά Κατέμπ) που παραδίδεται για ασφάλεια στο Γάλλο δάσκαλο του χωριού τον Νταρού (Βίγκο Μόρτενσεν) με την αποστολή να τον συνοδεύσει στην πόλη για να δικαστεί. Κυνηγημένοι από τους συγγενείς του δολοφονημένου που ζητούν εκδίκηση, οι δύο εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους άνδρες είναι αναγκασμένοι να πορευθούν στις απέραντες πεδιάδες της ενδοχώρας για να ξεφύγουν. Καθώς έρχονται αντιμέτωποι  με αντάρτες, με Γάλλους στρατιώτες αλλά κυρίως με τους εσωτερικούς τους φόβους και τα ηθικά τους διλήμματα, αγωνίζονται να επιβιώσουν τόσο ενάντια στη θρησκευτική μισαλλοδοξία όσο και την ασύμμετρη βία του κατακτητή.

Βασισμένο στο διήγημα του Αλμπέρ Καμύ «Η Φιλοξενία» (κυκλοφορεί στη συλλογή «Η Εξορία και το Βασίλειο» από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος), το φιλμ του Γάλλου Νταβίντ Ελχόφεν είναι ένα υπαρξιακό μεταμοντέρνο γουέστερν γυρισμένο στο μοναδικό τοπίο των ερημικών κοιλάδων του Άτλαντα της Αλγερίας που φέρνει στο νου τα μεγαλόπρεπα τοπία των ταινιών του Τζον Φορντ. Με υπέροχη φωτογραφία από τον Γκιγιόμ Ντεφοντέν (Καμίλ Κλοντέλ 1915) και με την εκπληκτική μουσική υπόκρουση των Νικ Κέιβ και Γουόρεν Έλις, ο σκηνοθέτης χτίζει πετραδάκι πετραδάκι τη σχέση ανάμεσα στους δύο ήρωες της ιστορίας (οι εξαιρετικοί Βίγκο Μόρτενσεν και Ρεντά Κατέμπ) καθώς σιγά-σιγά ανακαλύπτουν την ταυτότητά τους και προσπαθούν να κρατήσουν τη ζωή τους όσο γίνεται αλώβητη από τις αδυσώπητες αγκάλες της Ιστορίας. Η άψογα γαλλόφωνη ερμηνεία του Βίγκο Μόρτενσεν με ένα τόνο από κλασικό Κλιντ Ίστγουντ, μια από τις καλύτερες που μας έχει δώσει ο εναλλακτικός σούπερσταρ, είναι από μόνη της ικανός λόγος να δει κανείς αυτή την πανέμορφη ταινία. 

Διανομή: One from the Heart 

Στις αίθουσες από 26.03.15