Ρυθμοί Αιγαίου

Παραγωγή: Ελλάδα – 2013

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Γιάννης Λάμπρου, Κωνσταντίνος Μπλάθρας

Στην ταινία εμφανίζονται και παίζουν οι λυράρηδες:

Ηλίας Αναστασιάδης, από τη Χάλκη

Γιάννης Βάρδας, από το Λασίθι

Αβραάμ Δεμίσης, από τη Δράμα

Μιχάλης Ζωγραφίδης, από την Έλυμπο Καρπάθου

Γιώργης Καλομοίρης (Γιωργαντός), από το Ηράκλειο Κρήτης

Γιάννης Κλαδάκης, από την Τήλο

Μανώλης Κωστέτσος, από την Έλυμπο Καρπάθου

Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης), από τα Ανώγεια

Σάββας Περσελής, από την Κάσο

Στέλιος Πετράκης, από το Λασίθι

Δημήτρης Σγουρός, από το Λασίθι

Βασίλης Σκουλάς, από τα Ανώγεια

Γιάννης Στρίκος, από την Αγία Ελένη Σερρών 

Αφήγηση: Δήμος Αβδελιώδης 

Υπόθεση: Παλιοί και νέοι λυράρηδες σε καθημερινές αλλά και γιορτινές στιγμές ζωγραφίζουν με το δοξάρι τους τον κύκλο του χρόνου, παίζοντας την αχλαδόσχημη λύρα τους από την Κρήτη ως τη Δράμα κι απ' τη Θεσσαλονίκη ως τα Δωδεκάνησα. Ο ρυθμός ζωής στο Αιγαίο και η μοίρα του καλλιτέχνη, του λαϊκού βάρδου, τραγουδισμένα στη λύρα, εικόνες που συνοδεύονται από στίχους από τις «Πατρίδες» του Κωστή Παλαμά και από το ποίημα «Άρτος και οίνος» του Φρήντριχ Χαίλντερλιν, δίνουν άλλη διάσταση στη λαϊκή μουσική παράδοση. «Αὐτὸ τὸ ὄνειρο εἶναι ἡ ζωή» έγραψε ο Φρήντριχ Χαίλντερλιν και οι «Ρυθμοί Αιγαίου» επιβεβαιώνουν τον ποιητή.

Κύκνειο άσμα του πρόωρα χαμένου σκηνοθέτη-εθνογράφου Γιάννη Λάμπρου (1954-2011), είναι ένα ντοκιμαντέρ καταγραφής της μνήμης που ολοκληρώθηκε από τους συνεργάτες του. Μέρος του υλικού της ταινίας προέρχεται από τη σειρά της ΕΤ3 «Λυράρηδες του Αιγαίου», που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Λάμπρου, σχεδιάζοντας παράλληλα την ολοκλήρωση αυτής της ταινίας. Αν και δεν διαθέτει μεγάλες κινηματογραφικές αρετές, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και συναισθηματικά φορτισμένο αυτό ντοκουμέντο αποθησαυρίζει πολύτιμες για την λαϊκή τέχνη και παράδοση της πατρίδας μας πληροφορίες. Ένας πολυετής εθνογραφικός άθλος από έναν δημιουργό με ψυχή και αγνή επίμονη περιέργεια που επί επτά χρόνια αλώνισε θάλασσες και στεριές καταγράφοντας εικόνες που ίσως αύριο περάσουν στην ιστορία.  

Παραγωγή-Διανομή: Αιγίς Φιλμ 

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 02.04.15 (Θα προβληθεί επίσης στο ίδρυμα Κακογιάννη στις 2 και 3 Απριλίου παρουσία των συντελεστών).