Σαντορίνη

Όσες φορές και να την επισκεφθείς, η Σαντορίνη δε γίνεται ποτέ αδιάφορη και στατική, αλλά αποτελεί πηγή συνεχούς έμπνευσης. Ο Οδυσσέας Ελύτης την έχει υμνήσει, τα μεγαλύτερα ξένα ταξιδιωτικά περιοδικά την θεωρούν ένα από τα ωραιότερα νησιά τής Γης και οι επισκέπτες της την φυλάνε στο Πάνθεον των αναμνήσεων τους σαν ένα πολύτιμο κόσμημα.


Η πιθανότητα να ξεχάσεις τα χρώματα, τις γεύσεις, τις μυρωδιές  και την ατμόσφαιρα της, ελάχιστη. Όλα όσα ζητάμε σε μια απόδραση από την ρουτίνα, αλλά και σε ένα ξεχωριστό ταξίδι αναψυχής, μας καρτερούν ανυπόμονα.
Μια φυσική καταστροφή που συνέβη πριν από χιλιάδες χρόνια, δημιούργησε ένα από τα ομορφότερα σκηνικά στον πλανήτη, που βιώνει στιγμές δόξας στις ημέρες μας. Η είσοδος του πλοίου στο στενό πέρασμα ανάμεσα στη Θηρασιά και την Οία μας ανοίγει την πόρτα σ' ένα κόσμο μαγικό, ονειρικό.


Απόκοσμη αλλά ταυτόχρονα γήινη ομορφιά θα συναντήσουμε σε κάθε σημείο της διάσημης Καλντέρας. Τα λευκά σπίτια και τα υπόσκαφα μοιάζουν να αιωρούνται ανάμεσα στο απέραντο γαλάζιο του Κυκλαδίτικου ουρανού και των ηφαιστειακών κατακόρυφων πετρωμάτων πάνω από την θάλασσα. Στη μέση του ημικυκλικού νησιού δεσπόζουν τα νησάκια της παλιάς και νέας Καμένης, με το ηφαίστειο στην μέση, για να θυμίζουν στον καθένα το ταραχώδες παρελθόν.


Τα πλοία της γραμμής (συμβατικά και ταχύπλοα), δένουν στο λιμάνι του νέου Αθηνιού, όπου ένας μικρός δρόμος με στροφές μας ανεβάζει στις κεντρικές οδικές αρτηρίες του νησιού. Τα περισσότερα από τα κρουαζιερόπλοια και τα ιδιωτικά γιοτ ελλιμενίζονται κάτω από την πρωτεύουσα, τα Φηρά, στο παλιό λιμάνι. Από το ίδιο σημείο αναχωρούν και τα καΐκια για εκδρομές προς τη Θηρασιά και το Ηφαίστειο. Η ανάβαση στην πόλη των Φηρών γίνεται είτε με τα πόδια, ή με τα υπομονετικά γαϊδουράκια. Αν πάλι θέλετε να εκμεταλλευτείτε τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, το τελεφερίκ θα σας ανεβάσει άνετα, μέσα σε λίγα λεπτά. Η πόλη των Φηρών είναι το κέντρο όλων των δραστηριοτήτων και της διασκέδασης. Τα ολόλευκα οικήματα στο χείλος της Καλντέρας μοιάζουν να αιωρούνται στο κενό.


Στα στενά παραδοσιακά σοκάκια, τα κομψά καταστήματα πωλούν τα πάντα, σε τιμές για όλα τα βαλάντια. Τα bars και τα εστιατόρια συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιό θα προσφέρει την καλύτερη θέα, φαγητό, ποτό και μουσική. Όταν πέσει η νύχτα, τα χρώματα θερμαίνονται και οι αισθήσεις παίρνουν φωτιά. Τα bars που βρίσκονται στα ενδότερα παίζουν mainstream ελληνική και ξένη μουσική. Οι ρομαντικοί και όσοι θέλουν να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας το θέαμα του ήλιου που δύει και την εναλλαγή των χρωμάτων τ' ουρανού, σίγουρα θα προτιμήσουν το σκηνικό από την πλευρά της Καλντέρας με συνοδεία "απογειωτικής" chill-out και ambient μουσικής. Το πιο γνωστό ανάμεσα τους είναι το Franco's, με τα prive μπαλκόνια και τις ταράτσες που ξεχειλίζουν από κόσμο.


Το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι προσφέρουν στον ανυποψίαστο επισκέπτη τις ωραιότερες καρτ ποστάλ του ταξιδιού.

Με αφετηρία τα Φηρά κι αφού διασχίσουμε ένα πέτρινο σοκάκι σχεδόν παράλληλο με τον κεντρικό δρόμο, φτάνουμε στο Φηροστεφάνι. Είναι ένας οικισμός με μοναδική θέα κι ακόμη πιο μοναδικά σπίτια. Από εδώ και για όσους αντέχουν τον ανηφορικό ποδαρόδρομο απόστασης περίπου ενός χιλιομέτρου, καταλήγουμε στο τραγουδισμένο Ημεροβίγλι, τον υψηλότερο οικισμό του νησιού στην πλευρά της Καλντέρας.
Οι ομορφότερες εκφράσεις και εκφάνσεις της Αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής μας χαρίζουν την αυθεντία τους. Πολύχρωμες προσόψεις, αυλές και ταράτσες στολισμένες με γλάστρες, -οι περισσότερες με θέα στο Αιγαίο-, συνθέτουν εικόνες σπάνιας ομορφιάς. Κομψότατα ξενοδοχεία και πανσιόν, σουίτες με ατομικές πισίνες που μοιάζουν να μετεωρίζονται στην άβυσσο, αποτελούν το απόλυτο must αλλά και όνειρο για κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. Μπροστά στο Ημεροβίγλι, υψώνεται ο απότομος και κατάμαυρος βράχος του Σκάρου με το ερειπωμένο κάστρο στην κορυφή του να αγγίζει τα σύννεφα.

Οία μία "μπαλάντα αισθήσεων".

Οία - Σαντορίνη, δύο έννοιες ταυτόσημες που η μια συμπληρώνει και χαρακτηρίζει την άλλη. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού, απέναντι από τη Θηρασιά. Η πλειονότητα των σπιτιών είναι νεοκλασικής και κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, με σημαντικότερα ανάμεσα τους αυτά των παλιών καπεταναίων. Τα γήινα χρώματα και οι αποχρώσεις του μπλε κυριαρχούν στις προσόψεις. Η πλατεία του χωριού με την εκκλησία, είναι για όλους το μπαλκόνι της Σαντορίνης. Πολλά από τα σπίτια έχουν κτιστεί μέσα στο βράχο, με εσωτερική διακόσμηση που αφήνει άφωνο ακόμη και τον πιο έμπειρο διακοσμητή. Στην Οία υπάρχουν τα ακριβότερα ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια του νησιού. Είναι από τις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας στην αγορά οικοπέδου. Το ηλιοβασίλεμα της, -όχι άδικα-, θεωρείται ανάμεσα στα δέκα καλύτερα του κόσμου. Όταν φτάσει εκείνη η ώρα, πλήθη συρρέουν με κάθε μέσο για να ζήσουν το απόλυτο, το μοναδικό. Κρεμασμένοι σαν σταφύλια από την κάθε πέτρα και έπαλξη του κάστρου στην άκρη του χωριού, σε κάθε αυλή και ταράτσα, απολαμβάνουν ηδονικά το αργό βασανιστικό βύθισμα του ήλιου στη θάλασσα. Ο ουρανός κάθε λεπτό αλλάζει χρώμα και διάθεση. Οι φωτογραφικές μηχανές δουλεύουν αδιάκοπα. Τα ζευγαράκια αγκαλιασμένα, δίνουν όρκους αιώνιας πίστης ο ένας στον άλλο. Για να βρείτε θέση στα cafe με την απόλυτη θέα και την συνοδεία απαλής μουσικής, καλό είναι να κάνετε κράτηση κάποιες μέρες πριν! Καλέστε στο 2286-71045 και θα έχετε reserve τραπέζι στο cafe-restaurant Κάστρο, την ώρα που ο ήλιος ζωγραφίζει με λατρεία τη θάλασσα κόκκινη. Για όσους μάλιστα θέλετε να κάνετε flashback στη μαγική αυτή στιγμή. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.santorini.net/camera βλέπετε σε on-line ζωντανή σύνδεση το ηλιοβασίλεμα με επιλογή από δύο live κάμερες, εγκατεστημένες η μια στην Οία και η δεύτερη στα Φηρά. Όταν δύσει ο ήλιος, οι περισσότεροι μετακινούνται προς την ανατολική πλευρά. Υποχρεωτικά γινόμαστε πρωταγωνιστές μιας ραψωδίας των αισθήσεων. Η αιγαιοπελαγίτικη αύρα μας χαϊδεύει το μάγουλο. Η σκέψη ταξιδεύει σε ότι ονειρευόμαστε περισσότερο. Το τοπίο ''κλειδώνει'' το νου και φιλτράρει κάθε τι αρνητικό. Οι άνθρωποι αφήνουν ελεύθερα το συναίσθημα τους,  ξαναβρίσκουν τις ισορροπίες τους, αλλά και το δικαίωμα στο όνειρο, τις δύσκολες μέρες πού ζούμε. Στην Οία μπορείτε να κολυμπήσετε, φτάνει να κατεβείτε 200 περίπου σκαλιά μέχρι το μικρό οικισμό Αμμούδι και την λιλιπούτεια παραλία του ή εναλλακτικά, περιφερειακά με αυτοκίνητο.

Βουτιά στο γαλάζιο...

Η Περίσσα και το Καμάρι είναι δύο αρκετά τουριστικά ανεπτυγμένα χωριά, με χιλιόμετρα από μοναδικές παραλίες, σκεπασμένες από μαύρη άμμο και βότσαλα. Ελάχιστες σε ολόκληρη την Ελλάδα παρουσιάζουν τέτοια μοναδικότητα. Η ακτή όμως που δίνει διαφορετικό στίγμα, είναι αυτή  της Κόκκινης παραλίας. Τα πετρώματα της είναι πράγματι κόκκινα, παραπέμποντας σε  τοπία του πλανήτη Άρη. Κάθε παραλία της Σαντορίνης έχει τη δική της ταυτότητα, το δικό της target group, ο Μονόλιθος δελεάζει τους οικογενειάρχες, ο Περίβολος το jet-set, το Καμάρι και η Περίσσα τη νεολαία, το Ακρωτήρι τους ξένους, το Κολούμπο του γυμνιστές ενώ η Βλυχάδα προσφέρεται για όσους θέλουν "στιγμιαίο" τροπικό μαύρισμα  ''Μακροβούτια'' στην Καλντέρα με το ''Ατλάντις''
Το ''Ατλάντις Σαντορίνη 1'' της εταιρίας Great Blue Santorini Maritime Co. Σας προκαλεί σε μια μαγική εξερεύνηση στον υποβρύχιο κόσμο της Καλντέρας. Πρόκειται για ένα από 52 τουριστικά υποβρύχια που βουτούν στις θάλασσες τού πλανήτη οδηγώντας μας σε μοναδικές underwater εξερευνήσεις. Έχει για αφετηρία του τον Όρμο των Φηρών και μεταφέρει στα εσωτερικό του 28 τυχερούς που έχουν την ευκαιρία, για μία ώρα τουλάχιστον να απολαύσουν την χλωρίδα, την πανίδα και τη μοναδική χρωματική παλέτα της Καλντέρας με απόλυτη ασφάλεια.


Μεσσαριά, Εμπορειός, Πύργος


Είναι τρεις υπέροχοι οικισμοί πού συμπληρώνουν την μαγεία τής Σαντορίνης. Ο Πύργος είναι ένα κεφαλοχώρι με "μεσαιωνική ατμόσφαιρα" και μία μοναδική θέα από την πλατεία του, πού αποτελεί ένα φυσικό μπαλκόνι. Κοντά του θα συναντήσετε και το υψηλότερο βουνό τού νησιού, πού βρίσκεται κτισμένο το μοναστήρι τού Προφήτη Ηλία. Από την αυλή του η θέα ολόκληρης της Σαντορίνης αποκαλύπτεται στα έκπληκτα μάτια όπως και των γύρω νησιών. Η Μεσσαριά που απέχει τέσσερα χλμ. από τα Φηρά, είναι το οινοπαραγωγικό κέντρο του νησιού. Ο Εμπορειός βρίσκεται στο κέντρο τής Σαντορίνης και ξεχωρίζει για τα ολόλευκα πυργόσπιτά του.

 

Περιοχή Ακρωτηρίου, ένας αρχαιολογικός θησαυρός.

Οι ανασκαφές του καθηγητή Μαρινάτου έφεραν στο φως της αιωνιότητας ολόκληρα τμήματα του οικισμού της Αρχαίας Θήρας, που χρονολογείται 4000 χρόνια πριν. Τα ευρήματα θεωρούνται παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελώντας την γέφυρα του χθες με το σήμερα.


Πέσιμο της αυλαίας

Καθισμένος στην κουπαστή του πλοίου, τα Φηρά, το Φηροστεφάνι, το Ημεροβίγλι και η Οία, περνούν διαδοχικά από μπροστά μου. Κλείνοντας τα μάτια, ανακαλώ στην μνήμη μου όλες τις όμορφες στιγμές που απόλαυσα εκεί. Ο χρόνος έχει σταματήσει. Όταν τα ξανανοίγω, η Οία στέκεται πάλι μπροστά μου, αγέρωχη πεντάμορφη, λουσμένη στο απογευματινό φως. Μου κλείνει με νάζι το μάτι, παροτρύνοντας τον Αίολο να μου σιγοψιθυρίζει... Στο επανιδείν...

 

Θα πάτε

Hellenic Seaways (www.hellenicseaways.gr) από λιμάνι Πειραιά

Blue Star Ferries (www.bluestarferries.gr) από λιμάνι Πειραιά

Sea Jets (seajets.gr) από λιμάνι Πειραιά

 

Olympic Air (www.olympicair.com) από αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Aegean Airlines (www.aegeanair.com) από αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος


Θα μείνετε

Cosmopolitan Suites (www.cosmopolitan-santorini.com) στα Φηρά

Enigma Apartments (www.enigmahotel.com) στα Φηρά

Chromata (www.chromatasantorini.com) στο Ημεροβίγλι

Imerovigli Palace (www.imerovigli-palace.com) στο Ημεροβίγλι

Regina Mare (www.reginamare.com) στο Φηροστεφάνι

The Tsitouras Collection (www.tsitouras.com) στο Φηροστεφάνι

Hotel Galini (www.hotelgalini.gr) στο Φηροστεφάνι

Εν Πλώ (www.hotelenplo.gr) στην Οία - Μπαξέδες

La perlavilas (www.laperlavillas.com) στην Οία

Aethrio (aethrio.gr) στην Οία

 


Θα φάτε

Σελήνη (www.selene.gr) στα Φηρά

Κουκούμβαλος (www.koukoumavlos.eu) στα Φηρά

Sphinx (www.sphinx.gr) στα Φηρά

Αμβροσία και Νέκταρ (www.ambrosia-nectar.com) στην Οία

1800 (www.oia-1800.com) στην Οία

Seaside by Notos (www.seaside-restaurant.gr) στον Περίβολο

Μπριζολάδικο "Ο Κρητικός" - Καρτεράδος Θήρας  ΤΗΛ.: 22860 25252


 

Κείμενο : Vangelis Korros

Φωτογραφία : Nick Zacharopoulos - Vangelis Korros


View Larger Map