Kraftidioten (In order of Disappearance) – Με Σειρά Εξαφάνισης

Παραγωγή: Νορβηγία/Ιρλανδία/Βρετανία/Καναδάς/ΗΠΑ/Γαλλία – 2014 

Διάρκεια: 116 λεπτά

Είδος: Γκανγκστερική Κωμωδία

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Hans Petter Moland

Πρωταγωνιστούν: Stellan Skarsgård, Pål Sverre Hagen, Bruno Ganz, Birgitte Hjort Sørensen, Kristofer Hivju, Jakob Oftebro, Tobias Santelmann, Peter Andersson, Anders Baasmo Christiansen, Goran Navojec, Sergej Trifunovic, Stig Henrik Hoff, David Sakurai, Jan Gunnar Røise, Atle Antonsen, Jon Øigarden, Arthur Berning, Miodrag Krstovic, Gard B. Eidsvold, Leo Ajkic, Kåre Conradi, Martin Furulund, Hildegun Riise, Bjørn Moan, Nils-Fredrik Tveter, Damir Babovic.

Υπόθεση: Στο παγωμένο χειμωνιάτικο τοπίο της Νορβηγίας, ο πιο εργατικός και επιμελής χειριστής εκχιονιστικού μηχανήματος είναι ο μεσόκοπος Σουηδικής καταγωγής Νιλς (Stellan Skarsgard). Όλη μέρα οδηγεί το τεράστιο μηχάνημα του διατηρώντας τους δρόμους καθαρούς και τα λευκοντυμένα βουνά προσβάσιμα στους σκιέρ που κατακλύζουν το σαλέ της περιοχής του. Είναι τέτοιος ο ζήλος του που μόλις έχει ανακηρυχθεί Πολίτης της Χρονιάς στη μικρή παγωμένη πόλη του, όταν ενημερώνεται ότι ο γιος του βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση ηρωίνης. Αρνούμενος να αποδεχτεί αυτή την επίσημη εκδοχή, ξεκινά μια μυστική μοναχική έρευνα που δεν αργεί να τον οδηγήσει στους υπεύθυνους. Η συμμορία του Κόμη που διακινεί μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών μπαίνει στο στόχαστρο του Νιλς που  μετατρέπεται μέσα σε μια νύχτα σε αδίστακτο δολοφόνο εκδικητή. Όμως και οι γκάνγκστερ δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Ειδικά όταν στο παιγνίδι μπαίνει και η αντίπαλη συμμορία των Σέρβων της περιοχής…

Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας του έμπειρου Χανς Πέτερ Μόλαντ αναφέρεται σε Αρχιηλίθιους. Και πράγματι η κακία και η βλακεία συνήθως συμβαδίζουν στον κόσμο. Στην πανέξυπνη αυτή μαύρη κωμωδία τις συνοδεύει και η παράνοια, τόσο των γκάνγκστερ που είναι αδύνατον να λειτουργήσουν μέσα σε ένα αξιοπρεπές κοινωνικό πλαίσιο ακόμη κι αν καλύπτουν πίσω από «βιτρίνες» τις μπίζνες τους όσο και του μοναχικού εκδικητή που παίρνει το νόμο στα χέρια του για να αποδώσει δικαιοσύνη με μόνο αποτέλεσμα το ανεξέλεγκτο χάος. Όλα τα παραπάνω εξελίσσονται σε μια σειρά σπαρταριστών επεισοδίων που καθένα τους καταλήγει σε ένα ανορθόδοξο τουλάχιστον θάνατο. Ευρηματικό σενάριο, αξέχαστοι χαρακτήρες, επιρροές από τους Κοέν (Fargo) αλλά και τον Ταραντίνο (μια σειρά διαλογικές συζητήσεις α λα Pulp Fiction) και απίθανο καστ με επικεφαλής τον δημοφιλή Νορβηγό πρωταγωνιστή του Kon-Tiki Πολ Σβέρε Χάγκεν στο ρόλο του παρανοϊκού Κόμη αλλά και τον Σουηδό διεθνή σταρ Στέλαν Σκάρσγκαρντ να κεντάει στο ρόλο του μοναχικού εκδικητή Νιλς. Αιματοβαμμένη απόλαυση! 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 02.04.15