La Danza De La Realidad – Ο Χορός της Πραγματικότητας

Παραγωγή: Χιλή/Γαλλία – 2013 

Διάρκεια: 130 λεπτά

Είδος: Κοινωνικοπολιτικό

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Alejandro Jodorowsky

Πρωταγωνιστούν: Brontis Jodorowsky, Pamela Flores, Jeremias Herskovits, Alejandro Jodorowsky, Bastián Bodenhöfer, Adan Jodorowsky, Axel Jodorowsky.

Υπόθεση: Ένα αγόρι γεννιέται το 1929 στην Τοκοπίγια, μια μικρή παραλιακή πόλη στα όρια με την έρημο της Χιλιανής ενδοχώρας. Παιδί Εβραίων προσφύγων από την Ουκρανία είναι εξ αρχής βυθισμένο σε μια θλιμμένη και αποξενωμένη παιδική ηλικία και έτσι θα γνωρίσει από πολύ νωρίς τη θολή γοητευτική γραμμή ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, επιλέγοντας να ζήσει και να δημιουργήσει ακριβώς εκεί.  

Σε ηλικία 84 ετών, ο Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι επιστρέφει στο σινεμά έπειτα από απουσία 23 χρόνων – και είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα οργισμένα αναρχικά του νιάτα, τότε που προκαλούσε σκάνδαλα και δημιουργούσε cult θρύλους όπως το γουέστερν El Topo. «Ο Χορός της Πραγματικότητας» είναι μια άσκηση φαντασίας πάνω σε αληθινούς χαρακτήρες. Η πιο πειραγμένη αυτοβιογραφία των τελευταίων χρόνων βρίσκει τον ηλικιωμένο αλλά έφηβο στην ψυχή σκηνοθέτη αντιμέτωπο με όλα τα πρόσωπα που στοίχειωσαν την παιδική του ηλικία και τροφοδότησαν την σουρεαλιστική του συνείδηση– ο αυταρχικός πατέρας που ντύνεται σαν τον Στάλιν και σχεδιάζει να δολοφονήσει τον φασίστα πρόεδρο της χώρας, η πληθωρική μητέρα που μιλά τραγουδώντας άριες της όπερας, ο τρελός του χωριού, οι θλιμμένες πόρνες του χωριού α λα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (με μια μικρή διαφορά…), η επανάσταση και η «επανάσταση». Ένα οπτικό όργιο με σκηνές βλάσφημες στα όρια του cult του οποίου οι αλληγορικοί συμβολισμοί δεν γίνονται πλήρως αντιληπτοί από το μέσο θεατή και όμως τον κρατούν καθηλωμένο, μαγεμένο να θαυμάζει ένα γνήσια ελεύθερο πνεύμα που δεν παραδόθηκε ποτέ σε κανενός είδους –ισμό! Έστω και αν η μετάθεση του κέντρου βάρους της αφήγησης από το γιο στον πατέρα στα μισά της ταινίας, την αποδυναμώνει δραματουργικά, παραμένει μέχρι τέλους μια sui generis πρόκληση προς την Ιστορία και το Δυτικό πολιτισμό. Μια φιλμική εμπειρία οικογενειακής κατασκευής (αφού ο γιος του σκηνοθέτη υποδύεται τον πατέρα ενώ άλλος γιος έχει γράψει τη μουσική) που αναμιγνύει το Φελίνι με πιο σύγχρονα ρεύματα φιλμικής αναρχίας (Μόντι Πάιθονς, Ζενέ) και ρίχνει στο καναβάτσο θρησκεία και πολιτική, με πολύ μυστικισμό, ποίηση και φιλοσοφία. Ιδανική ευκαιρία για τη γνωριμία του σύγχρονου θεατή με έναν πραγματικά μεγάλο δημιουργό.

Και μια μικρή έκπληξη: Η εταιρεία διανομής της ταινίας WEIRD WAVE διοργανώνει ειδική εκδήλωση με αφορμή την κυκλοφορία στις αίθουσες της ταινίας. Την πρώτη ημέρα εξόδου Πέμπτη 23 Απριλίου, μία έκπληξη θα περιμένει τους θεατές που θα επιλέξουν να απολαύσουν το φιλμ στην πρώτη προβολή του, στον κινηματογράφο Άστορ, στις 19:00. Ένα μικρό βίντεο-επιλογή από τις πιο σουρεαλιστικές στιγμές της απαράμιλλα cult φιλμογραφίας του σκηνοθέτη που περιλαμβάνει ταινίες όπως τα «El Topo», «The Holy Mountain» και «Santa Sangre». Επίσης θα προλογίσει την ταινία ο Χρήστος Μήτσης, κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, ο οποίος θα μυήσει τους θεατές στο αλλόκοτο και σαγηνευτικό σύμπαν της ιδιοφυΐας Χοδορόφσκι. Μετά την προβολή, στο φουαγιέ του Άστορ, θα προσφερθεί ένα ποτήρι κρασί από τη γενέτειρα του δημιουργού, ευγενική προσφορά της Πρεσβείας της Χιλής. Ώρα προσέλευσης: 19:00 / έναρξη προβολής: 19:30

Διανομή: WEIRD WAVE 

Στις αίθουσες από 23.04.15