McFarland, USA – Πρωταθλητές με Ψυχή

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 129 λεπτά

Είδος: Αθλητικό Δράμα

Βαθμολογία: * *  1/2

Σκηνοθεσία: Niki Caro

Πρωταγωνιστούν: Kevin Costner, Maria Bello, Ramiro Rodriguez, Morgan Saylor, Carlos Pratts, Johnny Ortiz, Rafael Martinez, Hector Duran, Sergio Avelar, Michael Aguero, Diana Maria Riva, Omar Leyva, Valente Rodriguez, Danny Mora, Elsie Fisher, Martha Higareda, Natalia Cordova-Buckley, Ben Bray, Vanessa Martinez, Adriana Diaz Chapa, Rigo Sanchez.

Υπόθεση: 1987. Ο σχολικός προπονητής Jim White (Kevin Costner), ευέξαπτος και επιθετικός, χάνει τη θέση του μετά από μια αντιπαράθεση και παίρνει δυσμενή μετάθεση για μια μεθοριακή πόλη της Καλιφόρνια, το McFarland, αγροτικό κέντρο που κατοικείται κυρίως από εργάτες μετανάστες από το Μεξικό. Αναλαμβάνοντας την ομάδα στίβου του σχολείο, βρίσκεται επαγγελματικά με την πλάτη στον τοίχο, μη έχοντας άλλη επιλογή  από το να τα καταφέρει σε μια κοινότητα που δεν έχει καμία σχέση με τη μέχρι τότε ζωή του. Έχει όμως πολλά να μάθει από αυτούς τους απλούς αγρότες και τα σκληραγωγημένα παιδιά τους που θα επηρεάσουν τόσο το χαρακτήρα του όσο κυρίως τις ζωές της γυναίκας του και των δύο κοριτσιών του.
Ο Κέβιν Κόστνερ φοράει για άλλη μια φορά στα 60 του το κολεγιακό μπλουζάκι-σήμα κατατεθέν κάθε καραμπινάτης Αμερικανιάς που σέβεται τον εαυτό της. Και όμως! Η 47χρονη Νεοζηλανδή Νίκι Κάρο, στη δεύτερη Χολιγουντιανή της έξοδο μετά το North Country (που έφερε στα Όσκαρ τις πρωταγωνίστριές του), μακριά από τα εθνικοπατριωτικά American dreams που ούτως ή άλλως δεν την αφορούν, επιμένει στην ανάδειξη των αξιών και της αγωνίας των απλών ανθρώπων που ζουν αθόρυβα αλλά όχι και ήρεμα στις παρυφές των ονείρων μιας τεράστιας, γεμάτης ευκαιρίες αλλά και ανισότητες, χώρας. Ο ρόλος του προπονητή βέβαια βρίσκεται στο τσεπάκι του Κέβιν Κόστνερ, εκεί όπου βρίσκονται κλεισμένες και οι φανατικές θαυμάστριες του πιο γοητευτικού ηλικιωμένου σταρ του Χόλιγουντ. Αξιόλογη δουλειά έχει γίνει και με το εν πολλοίς άγνωστο καστ αλλά και με την ανασύσταση της εποχής. Οι ρυθμοί της ταινίας μπορεί να μοιάζουν ώρες-ώρες με σκύλο σε μεσημβρινή σιέστα αλλά σε γενικές γραμμές το στόρι που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και το συγκινητικό φινάλε αποζημιώνουν τον υπομονετικό θεατή. Με αξιόλογη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία στις ΗΠΑ, η ταινία αυτή της Disney δεν αναμένεται να εντυπωσιάσει τις από δω μεριά αγορές.  

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 23.04.15