1001 Gram – 1001 Γραμμάρια

Παραγωγή: Νορβηγία/Γερμσνία – 2014 

Διάρκεια: 93 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Βαθμολογία: * * *  

Σκηνοθεσία: Bent Hamer

Πρωταγωνιστούν: Ane Dahl Torp, Laurent Stocker, Hildegun Riise, Stein Winge, Per Christian Ellefsen, Didier Flamand, Dinara Drukarova.

Υπόθεση: Όταν η γοητευτική αλλά αυστηρή και μοναχική Νορβηγίδα επιστήμονας Μαρίε αναγκάζεται από τις περιστάσεις να συμμετάσχει στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του Παρισιού για την ακριβή μέτρηση του πρότυπου χιλιόγραμμου, βλέπει τη μίζερη, μετά το χωρισμό της, ζωή της να ξεφεύγει από τη ρουτίνα και την επανάληψη. Αντιμέτωπη με φιλοσοφικά διλήμματα αλλά και την «απειλή» ενός γαλλικού φλερτ θα αναγκαστεί να βάλει στη ζυγαριά ακριβείας από τη μια τις προσωπικές της απογοητεύσεις και από την άλλη την επιθυμία της για αγάπη και αλλαγή στάσης ζωής. Τι ακριβώς θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τη ζωή της Μαρίε;

Να και κάτι που δεν ήταν και πολύ γνωστό: σε κάθε χώρα φυλάσσεται κάτω από ειδικές συνθήκες ώστε να μην αλλοιώνεται το βάρος του, ένα πρότυπο χιλιόγραμμο, το γνωστό κιλό. Το πρότυπο αυτό συνιστά τη μονάδα αναφοράς και μέτρησης του βάρους. Όπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης Μπεντ Χάμερ: «Ο άνθρωπος καθορίζει τον ορισμό του βάρους, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι το ίδιο σημαντικό να καταλάβουμε τι επίδραση έχει στον άνθρωπο ο ορισμός του βάρους. Πάντα με ενδιέφερε ποια είναι η σχέση της επιστημονικής κατανόησης και των ανθρώπινων πράξεων. Αυτή η θεματική υπήρχε και στην ταινία μου Ιστορίες Κουζίνας. Με τα 1001 Γραμμάρια έχω την ευκαιρία να εξελίξω περισσότερο αυτό το ποιητικό χιούμορ. Πέρα από κάθε μέτρο».

Μετά τις «Ιστορίες Κουζίνας» λοιπόν αλλά και την «Καινούρια Ζωή του Κυρίου Ο’Χόρτεν» ο Μπεντ Χάμερ εξελίσσει περαιτέρω το υπόκωφα κωμικό σκηνοθετικό του στιλ, εμπλουτίζοντάς το με το εκλεπτυσμένο και διορατικό χιούμορ ενός Ζακ Τατί και ένα μελαγχολικό ρομαντισμό α λα Γαλλικά. Μινιμαλιστικό design, εξαιρετικό καδράρισμα, νωχελικός εσωτερικός ρυθμός και κοσμοπολίτικο πνεύμα. Το Ευρωπαϊκό σινεμά αρχίζει να ομογενοποιείται μέσα από το έργο δημιουργών με κοσμοπολίτικη συνείδηση και αισθητική (κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό). Με πολλές συμμετοχές σε Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων κα η Θεσσαλονίκη, επιλέχθηκε ως επίσημη πρόταση της Νορβηγίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. 

Διανομή: One from the Heart 

Στις αίθουσες από 30.04.15.