Η εβδομάδα 7-13 Μαίου στις κινηματογραφικές αίθουσες

7 ταινίες στις 7 του μήνα! Κομεντί, Ρομαντισμός, Τρόμος, Ιστορία, από όλα έχει για όλους! Η ζέστη όμως που μας προέκυψε πρόωρα είναι κακός σύμβουλος για κινηματογραφικές εξορμήσεις σε κλειστές αίθουσες. Ωστόσο τα καλοκαιρινά blockbuster  παίρνουν ήδη θέσεις μάχης στα ταμεία, ξεκινώντας από την περασμένη εβδομάδα με τους πολυαναμενόμενους Avengers. Αυτή την εβδομάδα πάντως ένα νεαρό κινηματογραφικό ζευγάρι μπαίνει σε καλοκαιρινές περιπέτειες παθαίνοντας «Έρωτα με την πρώτη μπουνιά» κάπου στη Νότια Γαλλία ενώ, πηγαίνοντας αρκετά πίσω στο παρελθόν, ένα άλλο ζευγάρι στη Γερμανία του 1914 δίνει «Μια Υπόσχεση» που περνάει τα σαράντα κύματα μέχρι να πραγματοποιηθεί. Με άλμα στο μέλλον βρίσκουμε ανθρωποειδές ρομπότ γένους θηλυκού που αποκτά επίγνωση της κατάστασής του και αποπειράται να αποδράσει από τον επικίνδυνο κόσμο του Resort για βρώμικα γούστα «Vice».

Για όλες τις παραπάνω ταινίες παρατίθενται στο τέλος τα Link από τα επί μέρους άρθρα του Grand Magazine, για περισσότερα στοιχεία. 

Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει ακόμη: 

Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του ιδρυτή της Yoga, Παραμαχάνσα Γιογκανάντα (1893-1952): «Yogananda:Το Ταξίδι της Αφύπνισης» (Awake: TheLifeofYogananda) (ΗΠΑ 2014 – 87’) (* *)

Ο θρυλικός Παραμαχάνσα Γιογκανάντα μετέφερε το πνεύμα της γιόγκα στον δυτικό κόσμο το 1920, μυώντας τη Δύση σε μία νέα τότε κοσμοθεωρία. Ο «πατέρας» της Γιόγκα έγινε γνωστός από το ιστορικό σύγγραμμά του που ενέπνευσε και εξακολουθεί να εμπνέει γενιές και γενιές, το βιβλίο «Η αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι» (στα ελληνικά από τον Ι.Δ. Βορρέ – Εκδόσεις Εστία). Ένα σύγγραμμα που δεν αποχωρίστηκαν ποτέ οραματιστές, όπως ο Τζόρτζ Χάρισον των Beatles και ο Στιβ Τζομπς, ιδρυτής της Apple, που είχε μόνο αυτό το βιβλίο στο i-pad του.  Ιστορικά ενδιαφέρον, χωρίς να εξετάζει σε βάθος την ουσία και την πνευματικότητα μιας γυμναστικής «μόδας» που σαρώνει ακόμα το δυτικό κόσμο.

 

Σκηνοθεσία: Paola Di Florio, Lisa Leeman

Διανομή: Danaos Cinema

Δείτε το trailer εδώ:

 

Ένα θρίλερ τρόμου χαμηλού προϋπολογισμού αλλά και ανύπαρκτων απαιτήσεων. Στο «Demonic» (ΗΠΑ 2015 – 88’) μια παρέα άφρονων νεαρών μαζεύεται σε ένα στοιχειωμένο σπίτι για να καλέσει τα πνεύματα, τα οποία όμως ανταποκρίνονται με άγριες διαθέσεις ενώ ένας ντετέκτιβ και μια ψυχολόγος με τη βοήθεια ενός επιζώντα τα βρίσκουν σκούρα στη διαλεύκανση του φονικού. Μπού!

Σκηνοθεσία: Will Cannon

Πρωταγωνιστούν: Maria Bello, Frank Grillo, Cody Horn, Dustin Milligan, Megan Park, Scott Mechlowicz, Aaron Yoo.

Διανομή: Odeon

 

Δείτε το trailer εδώ:

 

«Το Ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα» (Nâzim'inKübaseyahati - Τουρκία/Κούβα 2008 – 68’) είναι ένα ιστορικού και ιδεολογικού ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ πουασχολείται με την επίσκεψη του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ στην Αβάνα του 1961. Μια συμπαραγωγή του Πολιτιστικού Κέντρου της Τουρκίας «Ναζίμ Χικμέτ» και του Ινστιτούτου της Κινηματογραφικής Τέχνης και Βιομηχανίας (ICAIC) της Κούβας, κατασκευασμένη χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και πρόσφατες συνεντεύξεις με Κουβανούς ποιητές, που σκιαγραφεί την ανθρώπινη, δημιουργική και ιδεολογική διάσταση του Ναζίμ Χικμέτ, ενώ αναλύει τα πρώτα χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης. Πριν την προβολή της ταινίας θα προβάλλονται 3 ταινίες μικρού μήκους με κινούμενα σχέδια που έχουν βασιστεί σε ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ.

Σκηνοθεσία: Çagri Kinikoglu, Gloria Rolando

Διανομή: New Star 

 

Σε επανέκδοση προβάλλεται μια κλασσική και εμπνευσμένη προπολεμική κομεντί ο «Πυγμαλίων» (Pygmalion- Βρετανία 1938 – 96’). Το ευφυές θεατρικό έργο του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη κερδίζοντας Όσκαρ σεναρίου και γράφοντας Χολιγουντιανή ιστορία με το χαρισματικό πρωταγωνιστικό ζεύγος Λέσλι Χάουαρντ και Γουέντι Χίλερ. Το έργο που ενέπνευσε και την «Ωραία μου κυρία» παραμένει πάντα ζωντανό και απολαυστικό.

Σκηνοθεσία: Anthony Asquith, Leslie Howard

Πρωταγωνιστούν:Leslie Howard, Wendy Hiller, Wilfrid Lawson, Marie Lohr, Scott Sunderland.

Διανομή: New Star 

 

 

Συνεχίζονται επίσης αρκετές ταινίες μεταξύ των οποίων το σχετικά πετυχημένο sequel των Avengers, η ενδιαφέρουσα Γυναίκα από χρυσό και βέβαια οι άπιαστοι Furious 7. 

Το σημαντικό γεγονός της εβδομάδας όμως είναι το 9ο OutviewFilmFestival, το καθιερωμένο πια φεστιβάλ gay and lesbian κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 75 διεθνείς και ελληνικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων η φημισμένη και πολυβραβευμένη δραματική κομεντί Pride όπου ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους με απεργούς ανθρακωρύχους ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Θάτσερ στην Ουαλία του 1984. Θα επανέλθουμε τον επόμενο μήνα όταν η ταινία προβληθεί επίσημα στις αίθουσες. Για περισσότερες πληροφορίες παραπέμπουμε στο site του φεστιβάλ http://outview.gr/ 

 

 

 

Για να περνάμε και από κανένα σινεμά, όχι μόνο cappuccino και λιακάδα, ε; Καλή διασκέδαση! 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2524/les-combattants-erotas-me-tin-proti-mpounia 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2523/a-promise-mia-yposxesi 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2522/vice-vice-i-poli-tis-bias