Ο Alexander Payne στο Αίγιο

Το Αίγιο, με μεγάλη υπερηφάνεια, υποδέχεται τον Αιγιώτη στην καταγωγή, βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη και σεναριογράφο Alexander Payne, που θα βρεθεί στην πόλη την Παρασκευή 15 Μαΐου ως επίσημος προσκεκλημένος σε ειδική τιμητική εκδήλωση στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Απόλλωνα”, με διοργανώτρια την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. και θα έχει ελεύθερη είσοδο. Θα ακολουθήσει προβολή της τελευταίας δημιουργίας του, της ασπρόμαυρης «Νεμπράσκα», που προτάθηκε για 6 Όσκαρ.

Σε αυτό το ταξίδι του στο Αίγιο ο Alexander Payne (Κωνσταντίνος-Αλέξανδρος Παπαδόπουλος είναι το πραγματικό του όνομα) έρχεται με την αγαπημένη του μητέρα Peggy – Παρασκευή, επίσης ελληνικής καταγωγής από Σύρο και Λειβαδιά, για να συναντηθεί ξανά με αγαπημένους συγγενείς. Ο παππούς του –από πατέρα– Νίκος Παπαδόπουλος, που ζούσε στον Σελινούντα του Αιγίου (Κρόκοβα), από μικρός έφυγε μετανάστης για την Αμερική. Ξεκινώντας από το μηδέν και δουλεύοντας σκληρά, έκανε προκοπή. Τα τέσσερα αδέλφια του Νίκου αργότερα μετοίκησαν στο Αίγιο. Έτσι ο Αλέξανδρος από μικρός ερχόταν στο Αίγιο με τον πατέρα του τον Γιώργο για να δει τους συγγενείς του. Όταν μεγάλωσε, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο κερδίζοντας διαρκώς διακρίσεις και βέβαια άρχισε να έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κάθε φορά φρόντιζε να έρθει σε επαφή με τους συγγενείς του.

Πριν την εκδήλωση, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, η οποία θα φιλοξενηθεί σε αίθουσα του Παναγιωτοπουλέικου αρχοντικού.

Φιλμογραφία

«Citizen Ruth» (Πολίτης Ρουθ, 1996)

«Election» (Η Εκλογή, 1999)

«About Schmidt» (Σχετικά με τον Σμιντ, 2002) Χρυσή σφαίρα σεναρίου.

«Sideways» (Πλαγίως, 2004) Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου.

«The Descendants» (Οι απόγονοι, 2011) Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου, Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας και Ά ανδρικού  ρόλου.

«Nebraska» (2013) Υποψήφιο για έξι Όσκαρ.

Μια υπέροχη ευκαιρία γνωριμίας από κοντά με έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και υπέροχο άνθρωπο που, με τη βοήθεια του καιρού, μπορεί να συνδυασθεί με ένα όμορφο weekend στην αχαϊκή συμπρωτεύουσα με τις παραλίες της και τις ομορφιές της.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.dikepaigialeias.gr e-mail: [email protected]