Amour Fou – Τρελή Αγάπη

Παραγωγή: Αυστρία/Λουξεμβούργο/Γερμανία  – 2014 

Διάρκεια: 96 λεπτά

Είδος: Δράμα Εποχής

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Jessica Hausner

Πρωταγωνιστούν: Christian Friedel, Birte Schnoeink, Stephan Grossmann, Marc Bischoff, Nickel Bösenberg, Andreina de Martin.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στις αρχές του 19ου αιώνα: ο νεαρός Heinrich, Βερολινέζος ρομαντικός ποιητής που περιφέρει την περίτεχνη μελαγχολία του στα λογοτεχνικά σαλόνια της εποχής, θεωρεί ότι η καλύτερη απόδραση από την απόγνωση της πεζής καθημερινότητας είναι η αυτοκτονία. Αποφασίζει να βρει μία σύντροφο πρόθυμη να τον ακολουθήσει στο απονενοημένο διάβημα. Εν τω μεταξύ, η σύζυγος του τοπικού έφορου Henrietta, η οποία είναι γοητευμένη από το αμφιλεγόμενο έργο του Heinrich, πληροφορείται από το Ιατρικό Συμβούλιο της πόλης ότι πάσχει από μία σπάνια ανίατη ασθένεια που θα την οδηγήσει σύντομα στον άλλο κόσμο. Μετά από αρκετούς δισταγμούς η απελπισμένη δεσποσύνη πείθεται από τον αλλοπαρμένο ποιητή να συμμετάσχει στο μοιραίο του σχέδιο. Η εμπειρία τους θα είναι αλλόκοτη και με μεγάλο αντίκτυπο στον περίγυρό τους... 

Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της αυτοκτονίας του εκκεντρικού συγγραφέα Heinrich von Kleist και της Henrietta Vogel το 1811, το Amour Fou, σκηνοθετημένο με υπόγεια ένταση και χειρουργική ακρίβεια από την Αυστριακή δημιουργό της πολυβραβευμένης ταινίας «Λούρδη», είναι πάνω από όλα γεμάτο υποδόριο σαρκαστικό χιούμορ. Μια σειρά από στατικά πλάνα-πίνακες ζωγραφικής, εντός των οποίων ξετυλίγεται το κωμικοτραγικό δράμα των ηρώων, οδηγεί κατευθείαν στην κατανόηση της ρομαντικής νεύρωσης. Η αβάσταχτα επιφανειακή ελαφρότητα και ο εγωιστικός παραλογισμός του θανατερού ρομαντισμού που ταλάνισε με τις ψευδαισθήσεις του μια ολόκληρη Ήπειρο επί ένα αιώνα, μπαίνει στο χειρουργικό τραπέζι της Φράου Χάουζνερ η οποία τον ξετινάζει, αποδεικνύοντας ότι ο τρελός έρωτας δεν είναι παρά τρελός με την κυριολεκτική έννοια. Ένα άψογο από κάθε άποψη δοκίμιο που θα ενθουσιάσει το ψαγμένο art house κοινό. Οι λοιποί μπορούν να τολμήσουν.

Η ταινία συμμετείχε μεταξύ άλλων στο τμήμα un Certain Regard του περσινού Φεστιβάλ Καννών. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 28.05.15.