Madame Bovary - Μαντάμ Μποβαρί

Παραγωγή: Γερμανία/Βέλγιο/ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια: 118 λεπτά

Είδος: Δράμα Εποχής

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Sophie Barthes

Πρωταγωνιστούν: Mia Wasikowska, Ezra Miller, Henry Lloyd-Hughes, Rhys Ifans, Paul Giamatti, Logan Marshall-Green, Laura Carmichael, Richard Cordery, Luke Tittensor, Morfydd Clark και ο Olivier Gourmet.

Υπόθεση: Επαρχιακή Γαλλία 1837: Η Έμμα, μορφωμένη μοναχοκόρη χήρου μικροκτηματία, δέχεται την πρόταση γάμου του Σαρλ Μποβαρί, γιατρού της περιοχής, έτοιμη να ζήσει μια ζωή σαν κυρία πλέον, μακριά από την ασημαντότητα της πατρικής φάρμας και τη μονοτονία. Η μεγάλη ζωή όμως δεν έρχεται δίπλα σε ένα συντηρητικό μικροαστό όπως ο Σαρλ και η Έμμα, προκειμένου να ικανοποιήσει τη φιλοδοξία της δεν αργεί να πέσει στην «ευμένεια» του Μεσιέ Λερέ, τοπικού εμπόρου που της προμηθεύει τα πάντα με πίστωση. Πνιγμένη στα λούσα αλλά και τα χρέη, στρέφεται στην υψηλή κοινωνία προς αναζήτηση νέων απολαύσεων αλλά και νέας αγάπης,  με τραγικά αποτελέσματα, καθώς τα χρέη της συσσωρεύονται, η συμπεριφορά της ξεφεύγει τελείως και ο κλοιός γύρω της σφίγγει θανάσιμα.

«Η Μαντάμ Μποβαρί είμαι εγώ» είχε πει ο Φλομπέρ, προκειμένου να τονίσει την πολυπλοκότητα και τη διαχρονικότητα του κορυφαίου λογοτεχνικού χαρακτήρα που δημιούργησε η πένα του. Η νέα κινηματογραφική εκδοχή αυτού του κλασικού αριστουργήματος δεν χαρίζεται καθόλου στη ματαιοδοξία της Έμμα, ξεκινώντας με τον θάνατό της  και γυρνώντας πίσω στο χρόνο για να εξηγήσει την πορεία της καταδικασμένης ηρωίδας. Αν και γυρισμένη από γυναίκα, δεν διακατέχεται από κανενός είδους φεμινιστική μοντερνίστικη αλληλεγγύη όμως διαθέτει στιβαρότητα, ρυθμό και διαλεκτική θεώρηση των κοινωνικών δομών, υπογραμμίζοντας επίσης τις ομοιότητες των επιλογών της Έμμα με την σύγχρονη εποχή (πίστωση, χρεωκοπία κλπ.). Με άψογη καλλιτεχνική διεύθυνση και μια ανερχόμενη νεαρή σταρ από τη Αυστραλία που μπαίνει στο πετσί του ρόλου φθάνοντας σχεδόν τη θρυλική Ιζαμπέλ Ιπέρ που ερμήνευσε τη Μαντάμ το 1991 στη βερσιόν του Κλοντ Σαμπρόλ, η ταινία παρακολουθείται με ενδιαφέρον και από το νεανικό κοινό που έχει έτσι την ευκαιρία να γνωρίσει ένα κλασικό έργο. Το κερασάκι είναι η απολαυστικά διαβολική ερμηνεία του Ρις Ίφανς στο ρόλο του σαρδόνιου εμπόρου Λερέ.   

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 04.06.15.