Οι νέες ταινίες στις αίθουσες από 25 Ιουνίου

Για να ρίξουμε μια πρώτη ματιά στις ταινίες που θα συντροφεύσουν τις κινηματογραφικές εξόδους από αύριο!  9 (ναι εννέα) νέες ταινίες για πολλά γούστα: δράματα σύγχρονα και εποχής, κομεντί, animation, τρόμος και sci-fi ανεβάζουν την ένταση στο φουλ!

Πολλές οι προτάσεις του Grand Magazine και πρώτη από όλες η νέα ταινία του δημιουργού της Frances Ha Νόα Μπάουμπαχ «Όσο είμαστε νέοι» (While were young) με τους Μπεν Στίλερ και Ναόμι Γουάτς να περνούν την υπαρξιακή κρίση των σαράντα καρατίων «αντιμέτωποι» με ένα νεότερο ζευγάρι. Η σύγκρουση των γενεών στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Νέας Υόρκης εμπλουτισμένη με μπόλικο δηκτικό χιούμορ και σημαντικά μαθήματα ζωής.

Δύο διάσημοι Βρετανοί κωμικοί ο Στιβ Κούγκαν και ο Ρομπ Μπράϊντον μεταφέρουν το τηλεοπτικό τους road show στη φωτογενή Ιταλία διασκευάζοντάς το σε ταινία μεγάλου μήκους. Το «Ταξίδι στην Ιταλία» (Trip to Italy) είναι ένα αξιολάτρευτο και λαμπερό reality φιλοσοφίας, μια ευκαιρία γνωριμίας του ελληνικού κοινού με δύο σπουδαίους κωμικούς της νεότερης Βρετανικής γενιάς και μια ακόμη καλή στιγμή ενός παραγνωρισμένου δημιουργού, του Μάικλ Γουιντερμπότομ.

Ο «ασχημούλης» Βρετανός καρατερίστας Έντι Μάρσαν περνάει στο προσκήνιο στο ρόλο ενός μοναχικού δημόσιου υπάλληλου που αναλαμβάνει τις έρευνες για συγγενείς και γνωστούς ανθρώπων που «έφυγαν» μόνοι. Οι «Ξεχασμένες Ζωές» (Still Life) του Ουμπέρτο Παζολίνι (παραγωγού του Full Monty) του προσφέρουν την ευκαιρία για ένα μοναδικό ρεσιτάλ ερμηνείας σε μια δραματική ιστορία, με έμφαση στις μικρές λεπτομέρειες, χιουμοριστικές πινελιές, διάχυτη μελαγχολία αλλά και ένα φινάλε που δεν ξέρεις από που σου έρχεται.

Για τους μικρούς φίλους ένα γλυκό, διδακτικό καρτούν Ευρωπαϊκής παραγωγής θα προβάλλεται μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά: ο «Κιτρινομύτης σε τρελές πτήσεις» (Yellowbird) διηγείται με χιούμορ και περιπετειώδη διάθεση την ιστορία ενός μικρού ορφανού πουλιού που κατά λάθος βρίσκεται οδηγός ενός σμήνους αποδημητικών τα οποία πρέπει να μεταφέρει με ασφάλεια στο θερμό κλίμα της Αφρικής (αμ δε!). Πολύχρωμο, κατά διαστήματα συναρπαστικό, απευθύνεται κυρίως στο προεφηβικό κοινό που θα το λατρέψει.

Εκτός από τις παραπάνω προβάλλονται και άλλες ταινίες με λιγότερο η περισσότερο ενδιαφέρον:

Ένα παράξενο γουέστερν γυρισμένο στη Νέα Ζηλανδία είναι το «Slow West» του Τζον Μακλίν που έχει ως ήρωες έναν κυνικό κυνηγό επικηρυγμένων και έναν Σκωτσέζο ρομαντικό έφηβο που περιπλανιούνται στην Άγρια Δύση αναζητώντας την «επικηρυγμένη» αγαπημένη του νεαρού, που έχει καταφύγει διωγμένη στην Άγρια Δύση. Οι Κοέν αλλά και ο Γκας Βαν Σαντ φαίνεται να έχουν επηρεάσει το νεαρό αντισυμβατικό σκηνοθέτη αυτού του μικρού αξιοπερίεργου φιλμ, παραγωγός του οποίου είναι ο πρωταγωνιστής Μάικλ Φασμπέντερ.

Ο πολύτεχνος Καναδός Φρανσουά Ζιράρ, εξειδικευμένος στις μουσικές ταινίες, επιστρέφει στις αίθουσες με την «Χορωδία» (Boychoir) για να διηγηθεί την ιστορία ενός χαρισματικού παιδιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε κάτω από αντίξοες συνθήκες αλλά κατάφερε να βρει το δρόμο του μέσα από την αγάπη του για τη μουσική και τη μαθητεία του κοντά σε έναν τελειομανή ηλικιωμένο καθηγητή (τον οποίο υποδύεται με άνεση ο Ντάστιν Χόφμαν). Αξιοπρεπές αλλά όχι και κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί.

Ο Τόμας Βίντερμπεργκ προσεγγίζει ένα κλασικό αριστούργημα της Αγγλικής λογοτεχνίας πενήντα σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη του κινηματογραφική διασκευή. Το «Μακριά από το πλήθος» (Far from the madding crowd) προσπαθεί φιλότιμα και με εντυπωσιακή αξιοπρέπεια να διηγηθεί την ιστορία της κληρονόμου Μπεθσίμπα Εβερντίν και των άτυχων ερωτικών επιλογών της που παρασύρουν τους πάντες. Η Κάρεϊ Μάλιγκαν προσπαθεί φιλότιμα αλλά τα κοστούμια κλέβουν την παράσταση.

Η πέμπτη ταινία μιας θρυλικής σειράς φαντασίας που καθιέρωσε τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ έρχεται με πολλές τυμπανοκρουσίες να κατακτήσει τις οθόνες των multiplex. Αυτός όμως ο «Εξολοθρευτής: Γένεsys» (Terminator Genisys) αποδεικνύεται ολίγον άσφαιρος, επαναλαμβάνοντας ή μάλλον ανακατεύοντας σε μορφή reboot τις δύο πρώτες κλασσικές ταινίες της σειράς χωρίς να προσφέρει κάτι παραπάνω. Ευτυχώς ο Arnie βρίσκεται σε τρελό κέφι και το μεταδίδει στο θεατή ανεβάζοντας το cult ενδιαφέρον μιας άτσαλα γραμμένης υπερπαραγωγής.   

Τα κακά πνεύματα έχουν την τιμητική τους στο τρίτο φιλμ της σειράς τρόμου Insidious. H «Παγιδευμένη ψυχή: Κεφάλαιο 3» (Insidious Chapter 3) είναι ένα prequel των προηγούμενων ταινιών της σειράς από την οποία έγινε γνωστός (και πλούσιος) ο νεαρός Πάπας των b movies τρόμου Τζειμς Γουαν. Αυτή τη φορά σκηνοθετεί ο σεναριογράφος της σειράς Λι Γουανέλ. 

Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει ακόμη την επανέκδοση ενός κλασικού Σοβιετικού αριστουργήματος του 1928. Το «Οπλοστάσιο» (Arsenal) του Αλεκσάντρ Ντοβζένκο διηγείται με απόλυτα πρωτότυπο και ποιητικό τρόπο την ιστορία της επαναστατικής αφύπνισης ενός νεαρού εργάτη. Ξεπερασμένη προπαγάνδα, αξεπέραστη κινηματογραφική τέχνη!

Συνεχίζονται επίσης από την προηγούμενη εβδομάδα η συμβατική ρομαντική κομεντί «Σφυρίζοντας για τον έρωτα» (Playing it cool) με τον Κρις Έβανς σε ρόλο κυνικού σεναριογράφου που αναλαμβάνει να γράψει μια ρομαντική κομεντί με «κολλητικά» αποτελέσματα και η νέα κωμωδία του Νίκου Ζερβού «Λύσσα Κακιά» που εξιστορεί τα καμώματα μιας παρέας σπουδαστών δραματικής σχολής με το γνωστό αναρχικό ύφος του δημιουργού.

Καλή διασκέδαση!