The Long Hot Summer – Μακρύ Καυτό Καλοκαίρι (Επανέκδοση)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 1958 

Διάρκεια: 115 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Martin Ritt

Πρωταγωνιστούν: Paul Newman, Orson Welles, Joanne Woodward, Lee Remick, Anthony Franciosa, Richard Anderson, Angela Lansbury.

Υπόθεση: Ο περιπλανώμενος τυχοδιώκτης Μπεν Κουίκ, φτάνει σε μια μικρή πόλη του Μισισιπή, όμως η κακή φήμη του πυρομανή πατέρα του έχει προηγηθεί, στιγματίζοντας την άφιξη του. Αποφασιστικός, πραγματιστής και αδίστακτος, θα κερδίσει αμέσως την εύνοια του άρχοντα της πόλης και βαθύπλουτου Γουίλ Βάρνερ, ο οποίος θεωρεί το Μπεν ιδανικό σύζυγο για την κόρη του, παρά τις έντονες αντιδράσεις του γιου του που νοιώθει να παραγκωνίζεται από έναν ξένο.

Καυτό και υγρό το καλοκαίρι στον Αμερικάνικο Νότο, εκεί που έζησε σχεδόν όλη του τη ζωή ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Γουίλιαμ Φόκνερ, ένας από τους γίγαντες της Αμερικάνικης λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Η ταινία του πρώην προγραμμένου από τον Μακάρθι σκηνοθέτη Μάρτιν Ριτ αποτέλεσε μια ευτυχή καλλιτεχνική στιγμή στην καριέρα πολλών σπουδαίων ταλέντων. Υπέροχο το σενάριο με ακόμη πιο υπέροχους διάλογους, από τον Ιρβιν Ράβετς και τη Χάριετ Φρανκ που συνόψισαν τρεις νουβέλες του Φόκνερ σε ένα πυκνό, γεμάτο ανάλαφρη ειρωνεία και οξυδερκή παρατήρηση της καθημερινότητας κοινωνικό φρέσκο. Είναι εμφανείς οι επιρροές από το έργο ενός άλλου μεγάλου Νότιου, του Τενεσί Γουίλιαμς, ιδιαίτερα από την Λυσσασμένη Γάτα που θα κυκλοφορούσε λίγο αργότερα, με την οποία η ταινία του Ριτ μοιράζεται τον πρωταγωνιστή της Πολ Νιούμαν. Ο Μάρτιν Ριτ καταφέρνει να αποτυπώσει τη ραθυμία και την ξεπεσμένη μεγαλοπρέπεια του Νότου και να βγάλει τον καλύτερο εαυτό από ένα καστ ονειρεμένο! Ο Πολ Νιούμαν λάμπει στο ρόλο που του έφερε το βραβείο ερμηνείας του Φεστιβάλ Κανών, ο Όρσον Γουέλες παραδίδει μαθήματα σε ένα ρόλο κομμένο και ραμμένο για αυτόν και οι τρεις νεαροί τότε απόφοιτοι του Actors Studio Γούντγουορντ, Φραντσιόζα και Ρέμικ γράφουν ιστορία. Εκπληκτική η σινεμασκόπ φωτογραφία του Τζόζεφ ΛαΣελ ενώ η μουσική και το ομώνυμο τραγούδι του Άλεξ Νορθ αφήνουν εποχή.

Χωρίς να έχει στον καιρό της την επιτυχία που της άξιζε, έμεινε διάσημη για τους καλλιτεχνικούς καβγάδες του Ριτ με τον ατίθασο Γουέλες, εκτόξευσε την καριέρα του 33χρονου τότε Νιούμαν και γέννησε ένα πραγματικά μεγάλο έρωτα αφού το ζεύγος Νιούμαν Γουντγουορντ στα γυρίσματα αυτής της ταινίας ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε.

Στη δεκαετία του 60 υπήρξε και μια τηλεοπτική σειρά βασισμένη στην ταινία ενώ το 1985 γυρίστηκε για την τηλεόραση ένα remake της ταινίας με τη Σίμπιλ Σέπερντ.  

Ιδανική και σίγουρη επιλογή για καλοκαιρινή έξοδο σε θερινό σινεμά! 

Διανομή: Seven Films & Σπέντζος Φιλμ 

Στις αίθουσες από 09.07.15